hirdetés
hirdetés

Hollandok építettek klímasemleges luxusüdülőt a Csereháton

2016. július 9-én nyitotta meg kapuit Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az Irota EcoLodge környezetbarát luxusüdülőhely, melyet a holland nagykövet avatott fel.

hirdetés

Gajus Scheltema holland nagykövet ünnepélyes keretek között nyitotta meg az Irota EcoLodge nevű környezetbarát üdülőhelyet. Az épületegyüttes három, 170 négyzetméteres, hat férőhelyes luxusvillából áll, melyekhez egy közös, 100 négyzetméteres úszómedence tartozik.

Minden háznak saját stílusa van: az alsó ház jellegében rusztikus, vidékies, a középső ház retro stílusú - az 1960-as évek világát idézi -, míg a felső ház letisztult, modern dizájnról árulkodik.

A luxus kategóriás üdülőépületek klímasemlegesek: a házak fából épültek, szigetelésük cellulóz, a vastag és nyirkosságot elvezető szigetelés tripla üvegezéssel télen-nyáron tartja a kellemes belső hőmérsékletet, így légkondicionálóra sincs szükség. Az illemhelyiségek öblítéséhez és a mosógépben a házak tetején összegyűjtött esővizet használják, és még az ágyneműt is esővízzel mossák a központi mosókonyhában Az áramot napelemek szolgáltatják, az úszómedence saját víztározójában növények tisztítják a vizet, a hulladékot szelektíven gyűjtik, télen pedig fatüzelésű kályhák adják majd a meleget.

Irota egy rendezett, kis falu a Cserehát dombvidékén, Aggtelek és Tokaj között. A projektet holland magánberuházók valósították meg: Lennard de Klerk és Jeroen van Drunen korábban már felújította a falu egyik romos kúriáját, amely ma lakóépületként szolgál, illetve ott működik az Irota EcoLodge recepciója.(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk