hirdetés
hirdetés

Kritikus állapotban az ország egyik különleges kilátója Cserszegtomajon

A Margit-kilátót két éve nem lehet látogatni. Finanszírozási problémák miatt a megerősítő munkák szünetelnek és ez kritikussá teheti a torony fennmaradását. 

hirdetés

Cserszegtomaj nagyközségben lévő, 31 méter magas Margit-kilátóból rálátni a Keszthelyi-öbölre, nagyszerű körpanoráma nyílik a környező vidékre, át a déli partra, és szép időben a Bakony magaslatai is feltűnnek.

A 31,5 méteres fatornyot Dulánszky Jenő tervei alapján építtette az akkor 90. évéhez közeledő, nem sokkal később elhunyt Horváth Jenő kertész, botanikus. Az akkori tudósítások szerint a 80 milliós költséget az addig gyűjtött vagyonából, festménygyűjteményének, pesti lakásának árából finanszírozta. 

A Balatontipp értesülései szerint már két éve nem lehet felmenni a kilátóba. Eleinte még úgy volt, hogy rövidesen kinyitnak, de aztán erről is elhallgattak, ma már semmi információ nincs. 

A kilátót üzemeltető Deodara Kft. ügyvezetője Vörös László, elmondta, hogy finanszírozási nehézségek miatt a megerősítési munkálatok szünetelnek. A felújítási munkák elmaradása sajnos kritikussá teheti a torony fennmaradását. A munkák folytatása érdekében a tulajdonosok készek megállapodni időlegesen az üzemeltetési jog átruházásáról, végső esetben a tulajdonjoguk értékesítéséről is.

"A “Margit kilátó” megmentése érdekében minden megoldást számba veszünk. Tulajdonosként az örökösök nagy felelősséggel éreznek a Magyarországon egyedülálló építmény megmentéséért, hogy az építtető Horváth Jenő nevét még sokáig fenntartsa, valamint Cserszegtomaj település továbbra is meghatározó “tájelemeként” tarthassa számon" - árulta el az ügyvezető a Balatontipp.hu-nak. 

forrás: Balatontipp.hu / fotó: Győrffy Árpád
forrás: Balatontipp.hu / fotó: Győrffy Árpád

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk