hirdetés
hirdetés

Magyarország számára stratégiai ágazat lehetne az ökoturizmus

Magyarország természeti környezete ideális lehetőséget biztosít ahhoz, hogy európai viszonylatban is ökoturisztikai nagyhatalommá váljon. A fenntartható turizmus gyakorlatával kiépített, helyi közösség bevonásával, helyi erőforrásokra alapozott turisztikai fejlesztések egyszerre járulnak hozzá a természeti értékek védelméhez és jelentenek segítséget helyi közösségek részére a megélhetéshez.

hirdetés

2019. február 21. és 24. között rendezik meg 42. alkalommal az Utazás kiállítást a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. Magyarország brandet építhetne a fenntartható turizmusra. Az ország területének 21%-a tartozik a Natura 2000 hálózatba, továbbá 29 ramsari vizes élőhellyel és 10 nemzeti parkkal rendelkezünk. A fenntartható turizmus alapvető tulajdonsága, hogy javítja a természet állapotát, mivel a jövedelmet nyújtó erőforrásokra fokozottan vigyáznak a helyi közösségek is.

A fenntartható turizmus előretörésének több akadálya is van jelenleg hazánkban. Sajnos a hazai turisták többsége egyelőre nem keresi a zöld szolgáltatásokat a kirándulások során, és viszonylag keveset tudnak a fenntartható turizmusról. Ugyanakkor a látogatók nagyon fontos szerepet játszanak a pozitív változások elérésében, hiszen az ökológiai tudatosság hozza magával az egyre bővülő turisztikai kínálatot. Az üzleti szektor a lehetőségekhez képest mindeddig csak kis mértékben kapcsolódott be a fejlesztésekbe - annak ellenére, hogy a fenntartható turizmuson belül a természetfigyelés például egy gyorsan növekvő piaci lehetőség. Magyarország adottságai ezen a területen kitűnőek, azonban a természet védelme kulcsfontosságú ahhoz, hogy az ország vonzó ökoturisztikai desztináció lehessen.

A minőségi kínálat kialakításához azonban nem csak természeti értékek kellenek, hanem a turisták számára megfelelő színvonalas körülmények is. Biztonságos közlekedési lehetőségekre, hely- és nyelvismerettel rendelkező, megbízható helyi túravezetőkre, kényelmes szállásokra és az ökoturisták életritmusához rugalmasan alkalmazkodó szolgáltatásokra van szükség. A természeti értékek, a helyi ételek és gasztrológiai hagyományok, a népszokások, népviseletek sokféle turista számára lehetnének vonzóak. A fenntartható turizmus a helyi erőforrásokra támaszkodva, azokat egyszerre bemutatva és megőrizve tud bevételt termelni a helyi közösségek számára és a természeti értékek megőrzésére is. Fontos, hogy a turisztikai szolgáltatások megőrizzék a környezet értékeit a jövőbeni látogatók és a helyben élők számára is.

A Nimfea Egyesület részvételével zajló CEETO-projekt célja, hogy segítséget nyújtson helyi közösségek és vállalkozások számára a környezetkímélő turisztikai szolgáltatások nyújtásában. Az egyesület az Utazás Kiállításon az „A” pavilon 309A standján várja a fenntartható turizmus iránt érdeklődőket.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk