hirdetés
hirdetés

Menő látogatóközpont nyílt a Budavári Palotában

Többek között maketteken és digitális rekonstrukciókon keresztül mutatja be a Budavári Palota rekonstrukcióját a Hunyadi-udvarban hétfőn megnyílt látogatóközpont.

hirdetés

A Nemzeti Hauszmann Program kettős célt tűzött ki maga elé: a hauszmanni tervek alapján újjáépíteni az előző századfordulón a budavári Palotanegyedben álló épületeket, másrészt ezeket tartalmas programokkal megtölteni - mondta el a látogatóközpont hétfői megnyitóján a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese.  Sikota Krisztina hozzátette: a Palotanegyed programjaira látogatók száma lassan eléri a pandémia előtti időszakot. Ezért is szükséges az itt igénybe vehető szolgáltatások színvonalának folyamatos emelése: új parkrészek, sétautak, liftek épültek, de új utcabútorokat, ivókutakat és mosdókat is elhelyeztek - számolt be a fejlesztésekről.     

Fotó: Hello Wood
Fotó: Hello Wood

A most megnyílt látogatóközpont is egy budavári hálózat része: itt a közönség nemcsak a Palotanegyed programjairól tájékozódhat és vásárolhat ezekre belépőt, hanem a rekonstrukciós munkálatokról is mindig friss információkat kaphat - jegyezte meg. A vezérigazgató-helyettes elmondása szerint a fogadóépületből válik majd megközelíthetővé a rekonstrukciók után a Dunával párhuzamosan futó díszteremsor is. Jövőre folytatódnak a Dísz téri és Szent György téri építkezések is: jó ütemben halad az egykori Vörös Kereszt-székház, Honvéd Főparancsnokság és József főhercegi palota újjáépítése is - közölte Sikota Krisztina.

Fotó: Hello Wood
Fotó: Hello Wood

Az új látogatóközpont a BLOKK építész műhely tervei alapján készült. Az épület megvalósulásáért a Hello Wood csapata felelt. A 30 négyzetméter alapterületű, könnyűszerkezetes épület tervezése során kiemelt figyelmet kapott, hogy az finoman reagáljon arra az érzékeny környezetre, amelybe kerül. Tömegének kialakításakor a Budai Várnegyed építészete szolgált előképként, ezért a szögletes alaptestet a környezetére jellemző magastető koronázza meg. A magastető csúcsát elmetszve került kialakításra a nyitható tetőbevilágító, amely biztosítja a természetes fény beáramlását. Kortárs megoldásként tükörburkolat került a homlokzatra és a tetőre egyaránt. A tükröződő acéllemez homlokzat és a tetőburkolat hűvösségével szemben áll az épület világos, meleg hangulatú belső tere, amelyet a natúr színű fenyő rétegelt lemez burkolat határoz meg - olvasható a Hello Wood honlapján.

Az új látogatóközpont megjelenése igazodik a már működő, szintén Hello Wood-os három infóponthoz, amelyek a vár 3 helyszínén találhatók: egy a Lánchíd lábánál, egy a Dísz térnél, egy pedig a déli rondellánál. A letisztult, minimalista külsővel rendelkező pavilon információs pontként, illetve szuvenír boltként működik.

 


 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk