hirdetés
hirdetés

“Miskolc turizmusa válságálló”

Korábban a Covid-járvány miatti korlátozások, majd az infláció és a kormány által szabadjára engedett energiaárak is hatalmasat rúgtak a szektorba, de úgy tűnik, egyértelmű javulás látható.

hirdetés

Bár a nyári szezonról nincsenek adatok, de az év első öt hónapjának tendenciái optimizmusra adnak okot.

Miskolctapolca, barlangfürdő / Depositephotos / lucianbolca
Miskolctapolca, barlangfürdő / Depositephotos / lucianbolca

„A szektor szolgáltatóival, piaci szereplőivel folyamatosan kommunikálunk és visszajelzéseik alapján úgy tűnik, a helyi turizmus annyira erős, hogy az országos átlagnál kevésbé üti meg az a válság, ami sajnos jellemzi most a hazai turisztikai ágazatot”.

Orosz Eszter a helyi tourinform irodát is üzemeltető MIDMAR Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a január és május közötti időszak adatai alapján úgy tűnik, hogy visszatérnek Miskolcra a külföldi turisták, akiknek a koronavírus-világjárvány miatt az elmúlt években megfogyatkozott a száma.

„ A piac sem nagyon változott 2019-hez, az utolsó békeévhez képest: elsősorban Németországból, Lengyelországból és Szlovákiából érkeznek külföldi turisták Miskolcra. A lengyeleknek nagyon kedvelt célpontja a Barlangfürdő, a szlovákok esetében pedig azt vettük észre, hogy sokkal többen érkeznek akár egy-egy hétvégére, Miskolcra."

Bár országosan csökken a belföldi vendégforgalom, Miskolcon a tendencia eddig másképpen alakult. Miskolc az idegenforgalmi adóbevételek alapján a megyei jogú városok között harmadik helyen szerepel a turisztikai rangsorban, illetve arról is, hogy a szektor talpra állását jelezheti az a tény is, hogy 2022-ben minden helyi attrakciónak nőtt a látogatottsága, csökkenést egyedül a kisvasút mutat, de ez a közelmúltban lezárult felújítás miatt érthető is. A szektor szakemberei egy elhúzódó nehéz időszakra számítanak, mivel az infláció, az energiaárak és a jelenlegi háborús helyzet miatt csökkent az emberek diszkrecionális jövedelme, vagyis az az összeg, ami a kötelezően kifizetendő kiadások (például alapélelmiszer, rezsi) után megmarad, és amely szabadon, bármire elkölthető. A fejlesztések viszont turistacsalogató hatással lesznek hosszabb távon. 

Elolvasom a teljes cikket >>

(forrás: minap.hu / borsod24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk