Mit kell tudni a badacsonyi szőlős zárlatról?
Könnyen hazavághatja a badacsonyi, balaton-felvidéki borászatot, ha a gazdák és más érintettek nem veszik eléggé komolyan a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét, derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettesének pénteki badacsonyi tájékoztatójából.
A probléma lényegéről már értesülhetett mindenki a hivatal keddi közleményéből: “a szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. A korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket…” – idézi cikkében a NÉBIH-et a Balatontipp.
Szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma
A borzalmas nevű főszereplőről annyit talán tudni kell, hogy ez egy baktérium nemzetség, ami a növényeken és a hordozó rovarokon élősködik. A növényeken vírusfertőzéshez hasonló tüneteket produkálnak. Sok haszonnövény, köztük egy idő óta a szőlő kártevője, pusztítója is.
A tüneteket mutató növényeket nem lehet megmenteni, mert a már megkapott fertőzés ellen nincs ismert szer. Ki kell ásni, el kell égetni, hogy ne válhassanak további fertőzés forrásává. A védekezés egyedüli módja a lehető leghatékonyabb megelőzés, a fertőzést hordozó rovar elpusztítása.
Hogy miért vonatkozik a zárlat a teljes Badacsonyra, mit kell tudni a kivágásról, a kártalanításról és a támogatásról, azt a Balatontipp cikkében elolvashatja.
