hirdetés

MSZÉSZ: A szálláshelyek kötelesek elkérni a védettségi igazolványt

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe.

hirdetés

Mint írják, amint a beoltottak száma eléri a 4 milliót a szálláshelyek – az üzleti, gazdasági, oktatási céllal érkezők mellett – már fogadhatnak védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégeket is. Bár a forgalom, a korlátozás és a járványhelyzet miatt még nem lesz jelentős, de a fokozatos nyitás elengedhetetlen, hogy a veszteségeiket csökkenteni tudják a szállodák.

 

Az MSZÉSZ tájékoztatása szerint a 194/2021. (IV.26.) Korm. rendeletben egyértelműen rögzítésre került:

„4.§ (5) A szálláshelyen a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy tartózkodása megengedett.

(…) a szálláshely (…) alkalmazottja megtagadja a szálláshelyre történő bejelentkezését annak, aki a koronavírus elleni védettségét vagy az életkorát e rendeletben meghatározott módon nem igazolja.”

„1.§ (2) Ha az e rendelet szerinti valamely jog a koronavírus elleni védettség esetén gyakorolható, az e jogot gyakorolni szándékozó személy a jog gyakorlására való jogosultság igazolása érdekében felhívható a védettségi igazolvány védettséget igazoló módon történő bemutatására.

Tehát a szálláshely nemcsak jogosult, hanem köteles is elkérni a védettségi igazolványt bejelentkezéskor. Amennyiben a vendég ezt megtagadja, a szálláshely köteles távozásra felszólítani.

A felelősség a szálláshelyeket terheli, ezért az MSZÉSZ javasolja a jogkövető magatartást, annak érdekében, hogy a milliós bírságok, bezárások ne tegyék tönkre a vállalkozásokat, a vendégektől pedig megértést kérnek, hiszen a szálláshelyek nem önhatalmúlag írták elő a korlátozásokat.

A Szövetség bízik abban, hogy a magas arányú átoltottság következtében javuló járványhelyzet mielőbbi teljes nyitást eredményez, s a szezonra már a tavalyihoz hasonló eredményeket érnek el a szállodák.

 

(forrás: MSZÉSZ / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye és hogyan fogja betartani a július 1-én hatályba lépő kormányrendeletet, miszerint attól kezdve tilos forgalomba hozni egyszer használatos műanyagokat valamint műanyagcsomagolást használni a vendéglátás teljes területén?

Kiadónk társoldalai