hirdetés
hirdetés

MUISZ-közgyűlés: aktív félév után tevékeny jövő

Megtartotta idei első közgyűlését a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. Az eseményen hallhattunk a szövetség elmúlt félévének aktivitásairól és a jelenlegi lobbitevékenységekről, valamint a további tervekről, de a közgyűlésnek helyet adó Pesti Vigadót és a Hotelstars-rendszert is megismerhették a jelenlévők.

hirdetés

Impozáns helyszínen, a több éves felújítás után tavaly tavasszal átadott Pesti Vigadóban tartotta közgyűlését a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. A rendezvényen az 1865-ben átadott épület múltját és jelenét is megismerhették a vendégek. Elhangzott, hogy a Vigadó helyén állt az 1883-ban emelt Redoute, a magyar főváros első komoly koncertterme, amely 2000 fő befogadására volt képes. A Redoute adott helyet 1848-ban az Első Népképviseleti Országgyűlésnek, amelynek egyik ülésén Kossuth 200 000 főnyi katonát és ehhez szükséges „pénzerőt” kért. Megtorlásként 1849 májusában Hentzi osztrák generális Budáról szétlövette az épületet. A Redoute helyén Feszl Frigyes tervei alapján épült fel a mai Vigadó, amely báloknak, zenei eseményeknek adott otthont. Az épület a második világháború során erősen megsérült, majd a szocializmus alatt sor került – nem korhű - felújítására. 2004-ben újra bezárt a Vigadó és végre elkezdődött a műemléki jellegű felújítás.

Ma újra eredeti fényben pompázik az épület, amely turisztikai látványosságként és összművészeti rendezvényközpontként definiálja önmagát, Díszterme egyszerre 504 fő befogadására alkalmas, de van két 200 és egy 160 férőhelyes terme is, így egyszerre több, nagy létszámú eseménynek is otthont tud adni a létesítmény. Az épület hatodik emeletén kialakított panorámateraszról a budai vár panorámájában gyönyörködhetünk.

Forrás: Facebook / Magyar Utazási Irodák Szövetsége
Forrás: Facebook / Magyar Utazási Irodák Szövetsége

A MUISZ elmúlt féléve és a további tervek

A közgyűlésen Erdei Bálint, a MUISZ elnöke - miután név szerint köszöntötte a jelenlévő rendkívüli tagokat - elmondta, hogy a közgyűlést megelőzően a Nemzetgazdasági Minisztérium által első ízben megszervezett Nemzeti Turisztikai Fórumon vett részt, mely a tervek szerint rendszeres párbeszéd lenne az idegenforgalmi szakma képviselőivel. A Varga Mihály miniszter által összehívott egyeztetésen, amelyen Glattfelder Béla államtitkár és Ruszinkó Ádám helyettes államtitkár képviselte a kormányt, szó esett arról, hogy hogyan lehetne javítani Magyarország turisztikai versenyképességét - a World Economic Forum turisztikai versenyképességi index szerint ugyanis Magyarország a 41. helyet foglalja el (ez két hellyel rosszabb, mint egy évvel korábban - a szerk.), a közép-európai mezőnyben pedig középen található. A fórumon szóba került a tíz évre szóló nemzeti turizmusfejlesztési stratégia kérdése, az új európai uniós pályázati kiírásokról is szó esett, de a tervezett Kongresszusi Központ és a Liget Projekt is fontos téma volt, ennek kapcsán a turistabuszok közlekedésére is kitértek.

Ha már turistabusz, akkor pedig adott Lipótváros ügye: a június 10-én megrendezett MUISZ-vacsorán Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere még csak arról beszélt, hogy a kerület szűk utcáiból tiltanák ki a turistabuszokat, másnap azonban a BKK közleményben számolt be arról, hogy 2015. július 1-jétől, a reggel 7 és 9 óra közötti időszakot leszámítva autóbusz-behajtási tilalom lép életbe egész Lipótvárosban, a Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–József Attila utca– Széchenyi István tér–id. Antall József rakpart által határolt terület határain belül. Erdei Bálint a MUISZ-közgyűlésen elmondta, hogy a minap a NiT Hungaryvel és a BFTK-val egy ötoldalas tanulmányt készítettek, amelyben ellenérveket és kompromisszumos javaslatokat is felsorakoztatnak az ötödik kerületi busztilalom ellen - ebben megtalálható még az MSZÉSZ és a MABEUSZ véleménye is.

Forrás: Facebook / Magyar Utazási Irodák Szövetsége
Forrás: Facebook / Magyar Utazási Irodák Szövetsége


Erdei Bálint beszámolt arról is, hogy az elmúlt fél évben az idén 41 éves MUISZ hét rendes taggal - többek között a Hurrá! Nyaralunkkal, az utazom.com-mal, a B2Sky-jal, az Eupolisszal, a VisitHungary-vel - és három rendkívüli taggal - például a Vigadóval és a Prezivel - bővült, így összesen 137 rendes és 30 rendkívüli tagja, valamint 12 bizottsága van. Hozzátette, hogy nemrég megállapodást kötöttek a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolával, így hamarosan gyakornokok fogják segíteni Tukacs Zsuzsa MUISZ-titkár munkáját. Az elmúlt fél év eseményei közé tartozik, hogy Véha Zsuzsa, a MUISZ titkárságvezetője nyugdíjba vonult, valamint, hogy a szövetség elköltözött a VI. kerületi Révay u. 10. szám alá. Arculatfrissítés is történt a szövetségnél: új logóval és kirakatmatricával, megújult weboldallal rukkoltak elő, ez utóbbin állásportál, illetve a tagság előnyeiről, a tagfelvétel módjáról, a tagi kedvezményekről és a nemzetközi tagságról szóló leírás is található. Eddig két MUISZ-vacsorára került sor - februárban az Aszú étteremben, júniusban pedig a Vén Hajó étteremben -, mindkét eseményt nagy érdeklődés kísérte. Mindezek mellett tanulmányutak - például Hévízre és a Varga Tanyára -, kedvezményes képzések, rendkívüli ECTAA-ülés kezdeményezése és az azon való részvétel, ECTAA-közgyűlés Budvában, egyes szolgáltatói megállapodások - például a Gödöllői Királyi Kastéllyal - és a MUISZ-kedvezménykártya elindítása is színesítik az elmúlt fél év palettáját.

A MUISZ elnöke elmondta, hogy jelenlegi lobbitevékenységeik közé tartozik a Parlamenti Látógatóközpont belépőjének 48%-os áremelése ellen való fellépés, mellyel kapcsolatban folyt már korábban nyílt levelezés a MUISZ és az Országgyűlés Hivatala között. Folyamatos ezen kívül a jogszabályok véleményezése a szövetség részéről - többek között a tevékenységért felelős személy és a package direktíva kapcsán -, napirenden van a kínai turisták számára a vízumkiadás könnyítése annak érdekében, hogy a Budapest-Peking útvonalon közlekedő Air China-járat fenntarthatóságát és a kínai vendégéjszakák számának növelését biztosítani lehessen, illetve a Magyar Turizmus Zrt.-nél is végez lobbitevékenységet a MUISZ többek között a marketingkeret növelése, az éves marketingterv biztosítása és a tanulmányutakhoz biztosított alap érdekében. A Kongresszusi Központtal kapcsolatban is folyamatosan egyeztet a szövetség azért, hogy már a tervezés során figyelembe vegyék az utazási irodai célokat, valamint a jogosulatlan utazásszervezés kapcsán is erőteljesebb fellépést kér a szövetség, melyről levélben tájékoztatták Glattfelder Bélát. Ezen kívül a MUISZ a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal Turistabusz Munkacsoportjának tevékenységében is részt vesz.

A 2015-ös terveket említve Erdei Bálint kiemelte egy operatív bizottság létrehozását, egy hosszú távú stratégia előkészítését, a MUISZ-vacsorák és a kedvezményes képzések sorának folytatását, a differenciált MUISZ-tagdíj előkészítését - melyről az idei decemberi közgyűlésen dönt majd szövetség -, a hírlevél fejlesztését és a tagok számára készített online kérdőív kitöltetését és értékelését. Emellett foglalkoznak a felelősségbiztosítás kérdésével is, tanulva olyan esetekből, mint legutóbb a nepáli földrengés vagy a görögországi helyzet, melyre talán megoldást jelenthetne egy olyan, kedvezményesen igénybe vehető felelősségbiztosítási rendszer, melyhez a MUISZ-tagok csatlakozhatnak.

Forrás: Facebook / Magyar Utazási Irodák Szövetsége
Forrás: Facebook / Magyar Utazási Irodák Szövetsége


406 minősített szálloda Magyarországon

Lukács Attila, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szakmai titkára a szállodák minősítési rendszeréről, a Hotelstars Unionról adott tájékoztatást. Elhangzott, hogy hét európai ország, köztük, Németország, Ausztria, Svájc és Svédország mellett hazánk szállodaszövetsége alapította a szállodai minősítő rendszert, amelyhez azóta további 8 uniós ország csatlakozott. Bevezetés előtt áll a rendszer Belgiumban, Görögországban és Luxemburgban, míg megfigyelőként Francia-, Spanyol- és Olaszország is fontolgatja a belépést. Magyarországon a szállodák 44% -a minősíttette már magát, míg az élenjáró Ausztriában 63% ez az arány. Ez hazánkban 406 minősített hotelt jelent, míg az osztrákoknál 3500-at. A minősítés három évig érvényes, és 270 kritérium teljesítése alapján alakul ki. Ez a kritériumrendszer az idén megújult, több helyen szigorodott, így például a szállodai ágyakra vonatkozó előírások tekintetében.

Progresszív tagdíjrendszer jöhet

A MUISZ fél éve megválasztott új vezetőségének egyik elsődleges célja a tagság létszámának a bővítése. Álláspontjuk szerint – az aktív érdekképviselet mellett - a cégmérethez igazított, differenciált tagdíj bevezetése növelheti a csatlakozási kedvet, elsősorban a most még alulreprezentált kisebb utazási irodák körében. A külföldi társszervezetek tagdíjszedési gyakorlatának járt utána Hajdú Attila, a MUISZ Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának elnöke az Európai Utazási Irodák Szövetségeinek Szervezeténél (ECTAA). Az STA Travel ügyvezetője tapasztalatairól beszámolt a közgyűlésen. Elmondta, hogy fix összegű éves díj egész Európában csak nálunk van és Romániában, a többi helyen mindenhol valamilyen módon differenciált, progresszív jellegű a díjfizetés. A progresszió alapja valamilyen nyilvános cégadat, általában az éves forgalom, de van olyan ország, ahol az alkalmazotti létszámot és más tényezőket is figyelembe veszik. Általában van minimális és maximális összegű tagdíj is. Hajdú Attila kiemelte, hogy van olyan utazásszervező Nyugaton, amely egyedül magasabb összegű éves tagdíjat fizet, mint a MUISZ teljes tagdíjbevétele. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk