hirdetés
hirdetés

Nézz az ég felé: jönnek a Perseidák!

Augusztus a csillaghullás, a meteorok hónapja, amikor porszemcsék és kisebb kődarabkák ezrei égnek el látványos fénycsóvát húzva a Föld légkörében.

hirdetés

Sokan várják augusztus közepét, amikor sok-sok hullócsillagot, meteort láthatunk az éjszakai égbolton. Bár sötétedés után egész évben láthatunk hullócsillagokat településeink fényeitől távol, mégis ez a nyár végi csillaghullás a legismertebb. Ezek a meteorok az égbolt majdnem bármelyik részén felbukkanhatnak, ám látszólag mind a Perseus csillagkép irányából érkeznek. Ezért őket Perseidáknak, Perseus fiainak nevezik. 

 

Mik a Perseida hullócsillagok? Csillagok egyáltalán?

Természetesen nem csillagok. Július végén és augusztusban a Föld a Naprendszernek azon a részén halad át, amit a Swift-Tuttle üstökös magjának jeges felszínéről elszabadult porszemcsék, borsóméretű kavicsok népesítenek be. A törmelékfelhő elemeit, meteoroidokat látjuk felvillanni, megsemmisülni a Föld légkörében kb. 30-50 kilométeres felszín feletti magasságban hullócsillagként. A nagy sebességgel érkező apró testeket a földi légkör molekulái lelassítják, felforrósítják. Az Esthajnalcsillagnál, vagyis a Vénusznál fényesebb meteorokat tűzgömbnek nevezzük. 

Mikor, honnan, hogyan láthatóak?

Már július végén észlelhettük az első Perseidákat, de augusztus végéig (kb. 24-ig) bármelyik tiszta éjszakán megpillanthatjuk őket. A legtöbb meteort, a fényjelenségeket, éjfél után figyelhetjük meg. Ez a csúcshoz közeli éjszakákon (11-13.) az óránkénti ötvennél is több lehet, de ezeken az estéken éjfél előtt is több tucat meteort láthatunk. Elméletileg. Sajnos 2022-ben a Perseidák maximuma telihold idejére esik, amikor a Hold fénye erősen zavarja a megfigyeléseket, a halványabb hullócsillagokat (és a halványabb csillagokat, a Tejutat!) is eltűnteti az égboltról még a Zselicben is.    

A csillaghullást szabad szemmel, távcsövek nélkül figyeljük meg. A legfényesebb meteorokat akár városokból is láthatjuk, csak olyan helyet kell keressünk, ahova nem világítanak lámpák. A legtöbb Perseida megfigyelésére leginkább mesterséges fényektől mentes, védett területek, például a somogyi erdők alkalmasak. 

A megfigyelés fő feltétele a tiszta ég. Ha felhős az ég, akár ha csak vékony felhőzet lesz felettünk, már semmit vagy sokkal kevesebbet látunk a csillaghullásból. 

A csillaghullás sosem tűzijáték, más élmény. A csillaghullás-les, a meteorok észlelése hosszú program. Ezért célszerű kényelmes, hátradönthető támlájú székeket, plédeket, polifoamot az autóba bekészíteni. Esetleg némi enni- és innivalóról is érdemes gondoskodni.

 

(forrás: Sefag Zrt / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk