hirdetés
hirdetés

Nyári szezon: még több száz utaztató kivár

A magyarországi utazási irodák közzétették, hogy mekkora vagyoni biztosítékkal vágnak neki 2021-nek. A számok alapján teljes a bizonytalanság a szektorban, több száz - tavaly még jelentést leadó - iroda kivár, hogy miként alakul az év.

hirdetés

Kevesebb, mint felére csökkent azoknak az utazási irodáknak a száma, amelyek lejelentették, hogy mekkora vagyoni biztosítékkal vágnak neki 2021-nek. Mivel a biztosíték megléte elengedhetetlen feltétele az utazásszervezésnek, ez azt jelenti, hogy az irodák többsége szünetelteti tevékenységét és várja, hogyan indul be a piac tavasszal - írja a napi.hu.

A vírus a legnagyobbakat is megütötte

Egy évvel korábban - az azóta megszűnt N-U-R Neckermann Kft.-t és a tavaly csődbe ment Robinson Tours Kft.-t nem számolva - 20 cég képzett 20 százalékos vagyoni biztosítékot. 2021-re már csak 13 iroda jelentett le ilyen mértékű összeget. Négy nagy iroda "átlépett" a 12 százalékos kategóriába (OTP Travel, Utazom.com, Grand Tours 2000., Bono Utazási Központ), három pedig még nem adott le jelentést.

A tavaly 20 százalékos biztosítékkal rendelkező irodák

Fontos megjegyezni, hogy ezek nem végleges döntések, és nem jelenti azt sem, hogy ezek az irodák abbahagyták idén a chartereztetést vagy az utazásszervezést, csak egyelőre kivárnak.

Azon irodák száma, amelyek 12 százalékos biztosíték-képzésre kötelezettek, 190-re csökkent az egy évvel korábbi 414-ről, vagyis több mint 50 százalékuk nem tudja még, hogyan alakul az évük.

A nagy, 12 %-os biztosítékkal rendelkező irodák

Sokan éltek a kedvezménnyel

Idén a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) sikerült kedvezőbb feltételeket kiharcolni a vagyoni biztosíték képzésben: elég csak a tavalyi bevétel alapján számolt összeg felét tartalékolni. Ennek azonban egyik feltétele, hogy nem csak májusban - az előző évi pénzügyi jelentések leadásakor - hanem márciusban és áprilisban is jelentést kell tenniük az irodáknak, hogy miként alakulnak a bevételeik és ha kell, igazítaniuk kell a biztosíték összegén.

Az irodák azt is szerették volna elérni, hogy mérsékeljék a külföldre utakat szervező irodák 7 millió forintos minimális biztosíték-összegét, ezt azonban a kormány nem támogatta.

 

(forrás: napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk