hirdetés
hirdetés

Óriási a veszteség a vidéki fürdőkben

Júniusban jelentősen visszavetette a fürdővendégek számát az igazolványhoz kötött beléptetés, de júliusban már a 2019-es látogatószámnál is többen voltak a strandokon - írja az Index.

hirdetés

Noha a hazai strandszezon kifejezetten rosszul indult a hazai épített fürdők számára, mostanra úgy vélik az ágazat szereplői, hogy ha marad a jó idő a következő egy hónapban, és a várható negyedik járványhullám is csak ezt követően érkezik meg, akkor kifejezetten jó nyári szezont zárhatnak majd – mondta az Index megkeresésére Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára. Komoly bevételkiesést jelentett ugyanis számukra, hogy az idei első négy havi kötelező zárva-tartást követően csak a védettségi plasztikkártyával rendelkező vendégeket fogadhatták egészen júliusig, amikor is az 5,5 millió beoltotthoz kötött járványvédelmi könnyítések e nélkül is lehetővé tették a strandolást.

A szövetség belső körképe szerint akadt olyan fürdő Magyarországon, amelynek mintegy 60 százalékkal kevesebb vendége volt júniusban, mint 2019-ben. Elsősorban a kisebb vidéki fürdők forgalmát érintette negatívan a kártyával kapcsolatos előírás, mivel a főváros környékén, illetve a nagyobb városokban magasabb volt az oltási hajlandóság is, mint a kisebb településeken – jegyezte meg a főtitkár.

Idén is a tavaly érvényes belépőárakkal találkozhattak a látogatók, ez viszont kevéssé kompenzálta a fürdők bezárt hónapok alatti többletköltségeit, illetve az általános működési költségemelkedést, beleértve a népegészségügy által előírt kötelező többlet fertőtlenítését is – mondta Balogh Zoltán.

Fotó: Adobe Stock
Fotó: Adobe Stock


Júliusban azonban a védettségi kártyához kötött fürdőlátogatási szabály megszűnését követően látványosan emelkedni kezdett mindenütt a látogatók száma és kismértékben, két százalékkal meg is haladta a 2019 azonos havi forgalmat – mondta az Indexnek Balogh Zoltán. Ezzel arányosan a jegybevétel is növekedésnek indult: amíg 2021 júniusában mindössze a 2019-es árbevétel 60 százaléka volt, júliusban már 10 százalékkal meg is haladta a két évvel ezelőttit - írja az Index.

Az MTÜ jelentése szerint júniusban és júliusban a nemzetközi jelentőségű fürdők vendégforgalma a vendégek számában összességében 48%-kal haladta meg a tavaly ilyenkorit, a bevételek pedig 62%-kal. Az országos jelentőségű fürdőknél 98% és 85% ez az arány, egyes létesítményekben pedig még magasabb.

Ugyanakkor kétségtelen, hogy a belföldi turistaforgalom nem tudta teljes mértékben kompenzálni azon nagyobb fürdők, aquaparkok vendégszám visszaesését, amelyek esetében a járvány előtt erős volt a külföldi turisták jelenléte, költése.(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk