Összefogás a filmes turizmus fejlesztéséért

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Nemzeti Filmintézet (NFI). A megállapodás célja a filmes turizmus fejlesztése, a külföldi produkciók magyarországi forgatásának ösztönzése és a Magyarországon forgatott nemzetközi produkciók minél hatékonyabb összekapcsolása az általános turisztikai országmárka építéssel. A megállapodást Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója és Pál Ákos Bertalan, a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. vezérigazgatója írták alá.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hazai filmipar fellendítése nemcsak nemzetgazdasági hozzájárulása, hanem országimázs építő hatása miatt is nemzeti érdek. Különösen erős turisztikai imázsépítési lehetőséget jelent, amikor Budapest és Magyarország szerepel a filmvásznon, bemutatva hazánk kulturális értékeit. Magyarország nemcsak turisztikai szempontból vonzó: a külföldi filmstábok számára kiemelten előnyös a felkészült szakemberek, a fejlett infrastruktúra, a tájak, a városok változatossága miatt. Mindez ideális forgatási helyszínné teszi hazánkat.

Az MTÜ és az NFI október 2-án aláírt együttműködési megállapodásában a kijelölt célok között szerepel Magyarország, mint forgatási helyszín népszerűsítése, új produkciók Magyarországra hozatalának ösztönzése, a hazánkban forgatott produkciók turisztikai és marketingkommunikációs potenciáljának kihasználása.

„A filmturizmus népszerű és rendkívül hatékony országimázs-formáló tényező, az itt forgatott produkciók kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy Budapestet, illetve Magyarországot utazási célpontként promotáljuk a hazai és a nemzetközi utazóközönség számára. Reméljük, a koronavírus-járvány után a filmgyártás is hozzájárul majd ahhoz, hogy minél többen látogassanak hazánkba” – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

„A filmipar Magyarországnak óriási hasznot hoz, tavaly a magyar filmgyártás rekordot döntött, a közvetlen filmgyártásra fordított összeg elérte 164 milliárd forintot. Minden egyes nálunk forgatott produkció azonban további bevételeket hoz, a nemzetközi sztárok jelenléte pedig hatalmas PR-értékkel bír. Bár a járványhelyzet hatással volt a magyar filmiparra és a turizmusra, az utóbbi időszakban folyamatosan azon dolgoztunk, hogy mielőbb teljes kapacitással biztonságos körülmények között újraindulhasson a filmgyártás Magyarországon. A mostani megállapodással az a célunk, hogy a filmipar és a turizmusért felelős intézmények hatékony együttműködésével Magyarországot biztonságos forgatási helyszínként és turisztikai célpontként egyaránt népszerűsítsük” – nyilatkozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI igazgatóságának elnöke.

Kiemelt törekvés az is, hogy minél több „vörös szőnyeges” esemény, filmbemutató házigazdája legyen a jövőben Magyarország, hiszen az európai filmpremierek helyszíne jellemzően London egy ikonikus mozija, így egy-egy premiert Budapesten rendezni már önmagában is pozícionáló értékkel bír. A filmes turizmus és a turisztikai imázsépítés összekapcsolására kiváló példa a 2019-es együttműködés a Paramount stúdióval a Gemini man című film kapcsán, amely hatalmas nemzetközi jelenlétet biztosított Budapestnek.

A film vörös szőnyeges közönségbemutatója - melyen Will Smith mellett Ang Lee és Jerry Bruckheimer is részt vett - valamint a hozzá kapcsolódó háromnapos eseménysorozat új szemszögből mutatta be a fővárost. Több mint 100 nemzetközi újságíró és influenszer látogatott el hazánkba az esemény miatt, a tudósításaik, cikkeik, közösségi média megjelenéseik több mint 700 millió embert értek el. Azért is mérföldkövet jelentett ez a projekt, mert ezzel Budapest bebizonyította a nemzetközi filmes szakmának, hogy alkalmas helyszín hasonló volumenű események megrendezésére.

Forrás: Turizmus Online


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.