hirdetés
hirdetés

Panorámajárda épült a debreceni Nagytemplomban

A Nagytemplom két tornya közzé épített panorámajárdán gyönyörködhetnek a látogatók Debrecen főterében tavaly óta.

hirdetés

Csaknem egymilliárd forintos Európai Uniós támogatásból megújult a cívisváros jelképe, az 1827-re felépült klasszicista stílusú Nagytemplom. A templomot fennállása óta nem újították fel, legfeljebb belülről festették ki. A múlt évi felújítás során külső-belső festést kapott az épület, lecserélték vörösréz tetőborítását, és állagmegóvási munkálatokat is végeztek rajta. A belső festés újdonsága a korinthoszi oszlopfők új színe. Kutatómunka eredménye bizonyítja, hogy a korábbi belső fehér festést megtörte a korinthoszi oszlopok sárga színe. A felújítás során csak az oszlopfőket festették sárgára, a többi fehéren maradt. A padlózatot süttői mészkővel burkolták, restaurálták a padsorokat, flóderezték a padvégeket. Szintén felújították a presbiteri padvégeket és az úrasztala szószék együttest. Az ország második legnagyobb mechanikus orgonája, Deutchmann Jakab bécsi műhelyében készült 1838-ban. A 3 manuálos, 70 regiszteres, 4258 sípos orgona minden egyes sípját kivették, megtisztították és újrahangolták – sorolta a tudnivalókat a Nagytemplom fiatal turisztikai menedzsere, Katona Gergely, akinek szívügye az épület megismertetése a látogatókkal.

Történelmi áttekintés

„Régészeti feltárások alapján már a 12. században templom állt a jelenlegi Nagytemplom helyén. A 13-14. sz. fordulóján itt épült fel a Szent András templom, ami többszöri bővítés után nyerte el végső formáját, és uralta Debrecen központját egészen az 1564-es tűzvészig. Ezután Bethlen Gábor támogatásával 1626-ra épült fel az András templom, melyet már akkor „öreg” vagyis nagy templomnak hívtak a debreceniek. A Tiszántúl legnagyobb gótikus temploma 1802. június 11-én égett le. Mivel a helyreállítás lehetetlen volt, elkezdődtek az új Nagytemplom építésének előkészületei.”
Forrás: www.nagytemplom.hu


A Nagytemplom, előtte a Kossuth szobor
A Nagytemplom, előtte a Kossuth szobor


A szószék az orgonával
A szószék az orgonával


Napelemes energiaszolgáltatás

Eddig a padsorok alatt húzódó fűtéssel melegítettek, a felújítás során azonban a padsorokon lévő szivacsba építették a fűtő paneleket. Az épület energia szolgáltatását 70 napelemmel oldották meg, melyeket a közeli Füvészkert utcai városi egészségügyi intézmény tetejére szereltek fel. A régi fénycsöveket LED világításra cserélték. A világítás részleges, külön-külön megvilágíthatók a belső tér egyes részei és színes fények is színesítik az épületet. A szép tér nem csak egyházi, hanem világi koncerteknek is helyet ad, mint pl. Varnus Xavér és Törőcsik Mari estjének. Két kivetítőn is lehet nézni az előadásokat. Az úrasztalát és szószék együttest 4-5 kamerával lehet követni, a karzaton lévő orgonán játszó orgonistát hárommal. Az ablakok távirányítós sötétítés technikával sötétíthetők. A koncertek szépen szólnak a modern hangosítással, mely a Müpa technikájához hasonlatos felszereltségű. Korábban a templom 9 órája 9 féle időt mutatott, de ez a pontatlanság már megszűnt. A 8 órát irányító 1926-os óraszerkezetet leszerelték és a padlástéren kiállították, helyette pedig digitális órát építettek be. Eddig a nyugati torony volt látogatható a kilátóval, de már a keleti is nyitva van a látogatók előtt. A templom mindkét harangját felújították, a nyugati toronyban lévő Rákóczi-harangot ritkán kongatják meg, de ha megszólal, egészen a Hortobágyig elhallatszik. A keleti torony harangja a hétköznapokban használatos, ismerően szól minden debreceninek. A harangtér fölött megtekinthető a tűzfigyelő diákok szobája, ahonnan azt kémlelték, hogy van-e valahol tűz a városban.

A 8 órát irányító óra leszerelve, kiállítva
A 8 órát irányító óra leszerelve, kiállítva


A keleti toronyba visz a lift
A keleti toronyba visz a lift
Harang a keleti toronyban
Harang a keleti toronyban

Kossuth emlékhely, Bibliai makettek

Megújultak a templom kiállításai, mint például a Kossuth emlékhely, a Bibliai makettek és szentföldi festmények, a gyülekezettörténeti kiállítás. 1949. április 14-én a Nagytemplomban kiáltották ki Magyarország függetlenségét, és Kossuth Lajost kormányzó elnökké választották. A kormányzó akkor használt székét a templomban őrzik, a Kossuth emlékhelyen. Múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak, a felnőttekéhez hasonló padsorokat csináltattak hozzá a gyerekeknek és gyönyörű honvéd egyenruhákat varrattak. Az iskolások szívesen beöltöznek a piros, kék, drapp, fekete zsinóros ruhákba és a foglalkozásokon élményszerűen tanulnak az 1948-49-es forradalomról és szabadságharcról. Digitális tábla is segíti az oktatást, oktató anyaggal. A Csia Lajos nevéhez fűződő Bibliai makettek sok viszontagság után méltó helyet kaptak a templomban. A Biblia világába vezetik be az érdeklődőket az épületek kicsinyített másai, mint pl. Salamon temploma, a Luxor-templom, Dávid tornya, az Olajfák hegye. A kiállításon Tichy Kálmán bibliai témájú festményei is láthatók, mint a Názáret, Genezáret tavának látképe, a Holt-tenger című képek. Új, interakítv kiállítások is a gyerekek és a felnőttek rendelkezésére állnak. Például református templomok fotói tekinthetők meg az egyik számítógépen, s a harangjukat is meg lehet szólaltatni. Ki lehet próbálni az interaktív gerundiumos (tűzoltó diákok botja) játékot is. A földszinten pedig új játék van készülőben. 66 padlókőbe 66 bibliai idézetet írtak, jó játék lesz megkeresni mindet.

Az ország legnagyobb református temploma
A templom Péchy Mihály tervei szerint épült. 1500 négyzetméter alapterületű, ezzel az ország legnagyobb református temploma. A főhajó hossza 55 méter, szélessége 15 méter. A déli kereszthajó 38 méter hosszú, 14 méter széles. A toronygomb 61 méter magasságban van. Ülőhelyei száma kb. 3000. Forrás: www.nagytemplom.hu


A Középkori templomok útja című kiállítás térképe
A Középkori templomok útja című kiállítás térképe


Akár múzeumpedagógiai foglalkozáson is lehetnének a huszár egyenruhás gyerekek. Balról Bodák Lili Rózsa New Yorkból, Balogh Róbert és Balogh Zsófia a szlovákiai Nagykaposról
Akár múzeumpedagógiai foglalkozáson is lehetnének a huszár egyenruhás gyerekek. Balról Bodák Lili Rózsa New Yorkból, Balogh Róbert és Balogh Zsófia a szlovákiai Nagykaposról


Részlet a Középkori templomok útja című kiállításró
Részlet a Középkori templomok útja című kiállításró


Lift, panorámajárda

A felújítás legnépszerűbb eredménye a keleti toronyba vezető lift és a panorámajárda. Az épületbe újonnan szerelt lifttel a keleti tornyot akadálymentesítették, az viszi a látogatókat a két torony közzé, a timpanon mögé épült acélhídra. Onnan szemlélhető a panoráma, a templom előtti Kossuth tér, s a Nagyállomásig vezető Piac utca és környéke. A Múzeumok éjszakáján 3000 ember volt kíváncsi rá. A felújítás során a tetőn gondoskodtak a villám védelemről és a megfelelő szellőztetésről is. Több tetőtéri ablakot madár ráccsal is elláttak. A nyugati toronyban lépcsőn lehet felmászni a kilátóba. A Nagytemplomnak új arculata van, minden tájékoztató anyagon ugyanaz a sárga-fekete szín ismétlődik. A Nagytemplom turisztikai fejlesztése a „Menjetek be kapuin hálaénekkel” nevet viselő projekt az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program keretében valósult meg. A felújításnak köszönhetően a templomlátogatás ezentúl nem egy rövid turista program, hanem akár másfél órát is el lehet tölteni a történelmi falak között az összes látnivaló bejárásával. Augusztusban Karakter 1517 néven kávézó nyílt a templom mellett, és odaköltözött a református könyvesbolt is. Az évszám a reformáció kezdetére utal. Ha bejárjuk a templomot, ez lehet a túraállomások utolsó szakasza.

A panorámajárda, elöl jobbra az Arany Bika
A panorámajárda, elöl jobbra az Arany Bika
Panorámajárda
Panorámajárda


A tetőn túl a Déri Múzeum kupolája
A tetőn túl a Déri Múzeum kupolája


Piac utcai panoráma, elöl a Csonka templom
Piac utcai panoráma, elöl a Csonka templom


A torony közelről. A gombja 61 méter magasságban van.
A torony közelről. A gombja 61 méter magasságban van.
Eredeti lépcsősor fából a harangtoronyban
Eredeti lépcsősor fából a harangtoronyban


Karakter 1517 könyvesbolt és kávézó
Karakter 1517 könyvesbolt és kávézó


Szabó Magda – Holtig haza: Debrecen (részlet)
„Ha álmomból riasztanak is tudom, hányan férnek el az épületben, milyen hosszú, milyen magas, a Nagytemplom adatait is meg kellett tanulnom, mint a saját életemre vonatkozókat… ha észreveszem a Nagytemplom tornyainak rám szegeződő nagy szemét, kiáltó dacos száját, szemöldökét, az akantuszlevelek bozontját, elönt valami semmihez sem hasonlító indulat… Amit érzek, ami áthat, az a biztonság, mert a végtelenség nyugalma sugárzik rám a tümpanon alól, a tudta, hogy a vaskos, egymástól szinte meghökkentően távol eső tornyokra rákönyökölhet akár a világmindenség, tudom, elbírja, annyira el, hogy erejéből még nekem is jut, másnak is, aki igényli, mindenkinek…”


A forrás Hapák József – Szabadi István Tanúság hajléka című kötetéből való, mely könyv a Nagytemplom felújítása alkalmából jelent meg.

A turisztikai fejlesztés táblája
A turisztikai fejlesztés táblája


Hapák József, Szabadi István Tanúság hajléka című könyvének borítója
Hapák József, Szabadi István Tanúság hajléka című könyvének borítója


Részlet Hapák József, Szabadi István Tanúság hajéka című könyvéből
Részlet Hapák József, Szabadi István Tanúság hajéka című könyvéből

Császi Erzsébet
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk