hirdetés
hirdetés

Strand a józsefvárosi pályaudvaron?

Tízmedencés strand- és gyógyfürdő épülhet a volt Józsefvárosi pályaudvar területén az oda álmodott szabadidő-, sport- és kulturális központ részeként - adta hírül a forbes.hu. Fürdő vagy strand az 1980-as évek vége óta nem épült Budapesten.

hirdetés
Egyelőre még csak pár látványterv van, és pontos dátumok sincsenek a beruházásról, de a Józsefvárosi Önkormányzat és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) strand- és gyógyfürdőt tervez a volt józsefvárosi pályaudvar helyére. 

A fürdő létesítését 2013-ban határozták el, ekkor döntöttek a józsefvárosi piac bezárásáról, és ekkor állapodott meg a főváros vezetése és a BGYH abban, hogy egy nagyléptékű fürdőfejlesztést valósítanak meg Budapesten. Ennek keretében indult el a Rudas, a Dandár, a Paskál és a Palatinus fürdő fejlesztése, illetve zajlik a Csillaghegyi fürdő felújítása. És ebbe a koncepcióba illeszkedne bele az új józsefvárosi strandfürdő kialakítása.

Ami egyelőre tudható: egy szabadidős, sport- és kulturális központ jönne létre az egykori Józsefvárosi pályaudvar területén. Ennek részeként a Magyar Kézilabda Szövetség kézilabdacsarnokot, fedett strandkézilabda-pályákat tervez a területre, és itt valósulna meg a Maccabi Játékoknak is otthont adó sportlétesítmény-fejlesztés, ami később az MTK utánpótlás-sporttelepe is lenne. A sportkomplexum építészeti tervpályázata nemrégiben már le is zajlott, az egyik izgalmas tervről ebben a cikkben számoltunk be.
Ugyanennek a sportkomplexumnak lenne a része a strand is:
közel 3 hektáros területen egy gyűrű formájú fürdőt és épületet álmodtak meg a koncepciótervek készítői, középen egy nyitott udvarral.

A tervek szerint a létesítményben helyet kapna egy gyógyászati részleg, egy egész évben működő élményfürdő – kinti és benti medencékkel –, gyermekrészleg, szaunák, gőzkamrák, nyári strandrész, illetve a szükséges kiszolgáló helyiségek. Összesen 5800 négyzetméter épület épülne meg körülbelül 10 medencével. A fürdő befogadóképességét 450 fősre tervezik, 200 állásos gépkocsi- és 200 állásos kerékpárparkolóval.

A beruházás mellett szól, hogy a belső-pesti kerületeket tekintve (V., VI., VII., VIII. és részben a IX. kerület) nincs elérhető közelségben strand a pesti oldalon, ezért a főváros és a BGYH azt reméli, hogy az új fürdő az egész főváros szempontjából is értékes és turisztikailag vonzó lesz.
 
A volt Józsefvárosi pályaudvar a MÁV legelső pályaudvara volt a fővárosban (a vasúti forgalom a kiegyezés évében indult el), ám területén 13 éve megszüntettek minden funkciót. Jelenleg egy elhanyagolt, kihasználatlan, barnamezős terület, ugyanakkor jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik, viszonylag közel van a belvároshoz és egy, a közelmúltban készült hévízbeszerzési szakvélemény szerint 1300-1400 méter mélységben 70-72 fokos hőmérsékletű víz található. Ennek összetétele – ugyanezen szakvélemény szerint – gyakorlatilag megegyezik a Széchenyi és a Paskál fürdő alatt lévő vízzel.
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai