Szakma reggelire

A mai nappal a MUISZ elindította a reggeli fórum rendezvényeit, mely azt a célt szolgálja, hogy az irodák fő profiljuknak megfelelően véleményt cserélhessenek a mindennapi munkájuk során felmerülő problémákról. Az első fórumot a beutaztató irodáknak szervezték, ezt követően sor kerül majd kiutaztató és utazásközvetítő irodákat érintő témákra is.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Dr. Erdei Bálint a MUISZ elnöke a GDPR a közönség számára két legfontosabb kérdését emelte ki: elsőként azt, hogy a beutaztató végez-e kiutaztató tevékenységet is. Például amikor egy Magyarországra érkező csoport programjában más ország is szerepel, azaz   átlépi az országhatárt. Ha igen, akkor ez adatkezelést is érintheti majd, de a GDPR csomagot megrendelő MUISZ tagok erre is kapnak majd javaslatot . A másik pedig annak felülvizsgálata, hogy biztos-e, hogy nem vagyunk közvetlen kapcsolatban az utassal? Példaként felvetette, ha megkeresi az irodát Herr Müller a német tekeklub vezetője, hogy nyolc társával együtt eljönne hozzánk Magyarországra, és az iroda ezt az igényt kiszolgálja, akkor az már egy közvetlen ügyfélkapcsolat. Tehát nem B2B hanem B2C. A MUISZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy április 19-én lesz egy részletes tájékoztatás a témában, amiről küldenek majd emailt az érintetteknek. 

Az eseményen szó volt érdekvédelmi célokról és feladatokról. A package travel directive (PTD) és az irányelvet a hazai jogrendbe átültető és július 1-től hatályba lépő szabályozás beutaztató irodákat érintő részleteibe dr. Gyenizse Dorottya, a MUISZ Jogi és Etikai Bizottságának vezetője avatta be a közönséget. Beszélt arról, hogy a klasszikus kiutaztatási és beutaztatási tevékenység megközelítés helyett  a jövőben a termék alapú  szabályozás dominál. Az utazási csomag mellett új elemként az utazási szolgáltatásegyüttes is megjelent, mely kategória főleg az online termékeket értékesítő vállalkozásokra jellemző. Kiemelte azt is, hogy bővült az utazási csomag definíció köre, így érdemes ügyelni a szóhasználatra. Például, ha valaki a „csomag” kifejezést használja a termékére, az automatikusan utazási csomaggá minősítheti a terméket függetlenül attól, hogy kimeríti-e valóban a csomag egyéb jellemzőit. Éppen ezért arra hívta fel a jelen lévők figyelmét, hogy ellenőrizzék a termékeik, értékesítési felületeik szóhasználatát, nehogy egy ilyen „hiba” miatt váljon valami csomaggá, ami nem az. Beszélt továbbá az új vagyoni kauciós rendszerről, ennek kapcsán pedig kitért arra, hogy az új jogszabályok hatályba lépése előtt érdemes átnézni a régebben kötött szerződéseket is. Vannak ugyanis olyan kitételek, amelyek kedvezhetnek az irodáknak. Ilyen például, hogy azokra vonatkozik a vagyoni kauciós rendszer, akik közvetlenül szerződnek az utassal utazási csomag teljesítésére. Egy másik kivételi szabály leírja, hogy keretszerződéssel a céges ügyfeleknek történő szolgáltatásnyújtást is ki lehet venni a kauciós kör alól (pl. corporate ügyfelek, B2B partnerkör).

Az utazási szerződésre vonatkozó jogszabályi módosításokról is szó esett, itt többek között az irodákra nagy terhet jelentő változást említette: vis major helyzetek esetén 3 éjszaka tartózkodást saját zsebből kell finanszírozni az irodáknak az utasok részére.

A reggelin fontos szerepet kaptak az adózással kapcsolatos kérdések és felvetések, az új ÁFA-szabályok, a szállodák és szolgáltatók megváltozott számlázási gyakorlata is. Ha a szerződésben az szerepel, hogy „szállás reggelivel”, tehát egységes szolgáltatás volt, amikor megrendelték, utólag nem szétbontható. Főleg nem úgy, hogy a meghatározott árak (például az adott szobaár) nem is szerepelnek a szálloda hivatalos árlistájában. Drégely Ágnes, a MUISZ alelnöke azt javasolta, ilyen esetekben egyeztetni kell a szállodával, az értékesítővel vagy a számlázási osztállyal. Említette, hogy volt olyan eset, amikor a szálloda munkatársa utánanézett és elismerte, hogy a működési szabályzatában alapszolgáltatás a szállás reggelivel, így a szétbontott számla helyett egységes áfájú számlát küldtek.

Erdei Bálint kiemelte, hogy az étterem megfizeti a turizmusfejlesztési hozzájárulást, ami 4%, azonban, ha az utazási iroda az éttermi szolgáltatást nem csomagban adja, hanem közvetített szolgáltatásként adja tovább, akkor az utazási irodának is meg kell fizetni.

A reggeli fontos színtere volt az információ szerzésnek és tisztázásnak, a működő gyakorlatok megbeszélésének. Nem csak a beutaztatók vannak olyan kiemelt helyzetben, hogy erre teret kapnak, hamarosan sor kerül kiutaztató és utazásközvetítő irodákat érintő témákra is.

 


Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.
Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony

Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony 

A környék turisztikai célpontjait bejárva feltárul előttünk az időtlen természet és az évszázados történelem
Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény

Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény 

Új, az eddiginél nagyobb helyszínen, több, mint hetven kiállítóval április 20-21-én rendezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivált.
Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik

Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik 

Szigetcsépen mindig van program, májusban például egy lovasverseny színesíti a mindennapokat.
Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre

Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre 

Száz különleges Mercedes, száz izgalmas történet .

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.