hirdetés
hirdetés

Szatmári népszokásokkal farsangolnak Panyolán

Immáron IX. alkalommal szervezi meg a település hagyományőrző farsangi felvonulását 2023. február 4-én, Panyolán. A hajdanán a fonóban megélt jeleneteket, szatmári állatalakoskodó szokásokat elevenítik fel a télűző eseménnyel. A nap különlegessége, hogy a Kossuth Rádió Országjáró műsora öt órán keresztül élőben jelentkezik a helyszínről, hogy ország-világ megismerje a Szatmár örökségét.

hirdetés

Minden évben újdonságot kínál a panyolai hagyományőrző farsang.  Tavaly a Mohácsi busók mutatták meg, ők hogyan űzik el a telet. Konferencián pedig azt vizsgálták az egybegyűltek, hogy melyik tájegységen milyen farsangi kultúra él még hazánkban. „Örültünk, hogy a Mohácsi busók mellett Hargita Megye szakemberei is nálunk jártak. Az idén már ők is egy egész csapattal érkeznek, hogy bemutassák a határon túli Szamos menti értékeket. A Mohácsi busók szintén velünk alakoskodnak, hogy együtt űzzük el a telet.

Az idei farsangunk további újdonsága, hogy délelőtt 10 órától a kicsik a Kultúrpajta sorozatunk második alkalmán, a GyerekPajta-Kölyökfarsangján ismerhetik meg vidékünk szokásait. A maskarás beöltözés mellett hangszer-bemutató, néptánc, kézműves foglalkozás élménye kínál feledhetetlen pillanatokat a Sóstói Múzeumfalu közreműködésével és a Fonogram-díjas Veronaki kvartett télűző koncertjével, a legbulisabb kedvenc dalaikkal. Disznótoros, farsangi fánk és pálinkakóstoló lesz a megállóhelyeken. A kicsik is bekapcsolódnak a 13 órától kezdődő IX. Hagyományőrző Farsangi felvonulásba. Gólya, medve, pulyaszedő, kecske és egyéb hagyományos maskarába bújva, hogy az 1965-ös televíziós felvételek és Ujváry Zoltán professzor, néprajzkutató gyűjtései alapján idézzék vissza a fonóban történt jeleneteket. A Szamosparti Nyugdíjas Klub tagjai még maguk is ott voltak, megélték ezeket a különleges eseményeket”- tudtuk meg Muhari Zoltán, Panyola polgármesterétől. 

A régi történéseket picit mai köntösben, de a szatmári szokásokra, a szatmári örökségre építve űzik el a telet Panyolán. A felvonulás során kinyílnak a porták és megannyi színes programot kínálnak a szervezők, hogy együtt idézzék meg népi kultúránkat, hagyományainkat. A Nyírség-, a Kisdeák Táncegyüttes előadásai, néptánc és medvetáncoltató népi játéka, a Hargita megyei farsangolók: nagykászoni bikaütésével és a Szatmári Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak citeramuzsikájával színesítik a délutáni programokat. Este a Rozsályi Hajnalpelika Kisszínpad parasztkomédiája, a Nyírség Táncegyüttes fellépése és táncháza ígér feledhetetlen élményeket a Bakos Zenekar kíséretével. Panyola az a családias hely, ahová mindenki szívesen megy, hiszen a régi idők emlékeit idézik vissza és élhetik át kicsik, nagyok egyaránt.

facebook: PanyolaFeszt https://www.facebook.com/panyolafesztival

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk