hirdetés
hirdetés

Szeptemberben javultak a turisztikai cégek kilátásai

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal (MTSZA) és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen, havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről - tájékoztatta szerkesztőségünket a VIMOSZ.

hirdetés

A TKI index 2022. szeptemberben -7 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), mely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket kissé rossznak érzékelik, augusztushoz képest azonban javulónak (+6 pont). A növekedés minden alszektorban megfigyelhető.

A foglalkoztatott létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest +7 ponton áll, mely azt mutatja, hogy nagyon lassú ütemben, de nőtt a kereslet[1] a munkaerő iránt. Az egyes alszektorok azonban vegyes képet mutatnak e tekintetben: a legkevésbé a szálláshely-szolgáltatásban (+3 pont) és a vendéglátásban (+6 pont), leginkább az egyéb turisztikai alszektorban vettek fel munkaerőt (+11 pont). A következő három hónapra vonatkozóan -4 pontot mértünk, mely azt jelenti, hogy a cégek nagyon kis mértékben, de csökkentik a munkaerőállományt. Ez a szezonális hatások miatt természetesnek tekinthető. Ezen belül a szálláshely-szolgáltatásban enyhe (+2 pont) munkaerő kereslet van, miközben a vendéglátásban a létszám megtartása a cél (-1 pont). Az egyéb turisztikai alszektorban pedig elbocsátások várhatók (-14 pont).

A turisztikai cégek 84%-a áraik, 74%-a működési költségek növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan. Az árnövekedés átlagosan 16%-ot, míg a működési költségek növekedése 21%-ot tett ki. Vagyis a cégek továbbra sem hárították át az összes költségnövekedést a fogyasztókra, egy részét „lenyelték” a profitjuk rovására.

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 8%-a vár növekedést a vendégéjszakák számában, 68%-uk stagnálást, s 24%-uk visszaesést jósol. A vendéglátásban működők 22%-a vár vendégforgalom növekedést, míg 54% stagnálást, 24%-uk pedig visszaesést vetít előre.

Az üzleti tevékenység eredményének indexe a jelenhez képest a következő három hónapra -8 ponton áll, mely kismértékű visszaesést jelez, ugyanakkor 9 pontos javulást mutat augusztushoz képest. A mutató értéke a szálláshely szolgáltatásban és a vendéglátásban negatív, míg az egyéb turisztikai szektorban pozitív. Augusztushoz képest minden alszektorban javult a mutató értéke, legnagyobb mértékben az egyéb turisztikai szektorban, melynek profitabilitását a júliusi mélypont után sikerült visszaállítani.

Az eredményesség javulásának hátterében a mindezidáig nagyon negatív működési költségek indexének emelkedése áll. (A működési költségek indexe, mely a felmérés időpontjához képest mutatja e kiadások alakulását a következő 3 hónapban, -37 ponton áll, mely jelentős, 26 pontos javulás augusztushoz képest.)


[1] Itt azért hasonlítunk az előző évhez, mert a szektorban jelentős a szezonalitás, melyet célszerű kiszűrni.

A részletes elemzés a csatolmányokban olvasható.

hirdetés

Letölthető fájlok

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk