hirdetés
hirdetés

Tatabányai utazási iroda: 22 károsult, öt és fél milliós kár

A mai napig összesen öt és fél millió forint értékű kárigényt jelentettek be a rendőrségen annak a tatabányai utazási irodának a károsultjai, amelynek engedélyét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal már áprilisban visszavonta.

hirdetés

Múlt héten számoltunk be arról, hogy több károsult is feljelentést tett a tatabányai rendőrkapitányságon, miután az egyik helyi utazási irodában lefoglalt külföldi útjuk nem valósult meg, az árát eddig nem látták viszont, az iroda pedig zárva tart.

Gányai Balázs, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a Turizmus Online kérdésére akkor elmondta: vannak, akik az utazási iroda, mások egy konkrét, ott dolgozó személy ellen tettek feljelentést, a rendőrség ezért sikkasztás gyanúja miatt indított nyomozást. A szóvivő hozzátette, egyelőre nincs gyanúsított az ügyben, vizsgálat tárgyát képezi ugyanis az, hogy az utazási iroda, mint gazdasági társaság vagy egy adott személy ellen kell-e nyomozni. A szóvivő újbóli érdeklődésünkre elmondta: gyanúsított még mindig nincs, legalább két-három hét még, mire egyesítik a beérkezett feljelentéseket. Azt azonban hozzátette, hogy az ügyben cikkünk megjelenéséig 22 feljelentés érkezett összesen körülbelül öt és félmillió forint értékű megkárosításról. A tanúkihallgatás, az adatgyűjtés és a feljelentések felvétele azóta is folyamatban van.

Békési Tamás, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) főosztályvezető-helyettese kérdésünkre elmondta: az MKEH-hoz eddig egy bejelentés sem érkezett semmilyen oldalról, fontos azonban megjegyezni, hogy a cég engedélyét idén áprilisban visszavonta a hivatal. Az azt követően, jogosultság nélkül végzett utazásszervezői vagy utazásközvetítői tevékenység esetén a hivatal abban az esetben tudna közigazgatási hatósági eljárás keretében eljárni, ha ennek ténye és a jogsértő vállalkozás neve a károsult utasok bejelentéseihez csatolt megrendelésekből, befizetési igazolásokból bizonyítható. Néhány utazási irodás ennek az esetnek a kapcsán tette fel azt a kérdést, hogy az MKEH miért nem tájékoztatja őket egy utazási iroda engedélyének visszavonásáról. Erre a felvetésre azt a választ kaptuk, hogy az MKEH a weboldalán rendszeres frissítéssel folyamatosan közzéteszi a jogosultsággal rendelkező utazási irodák listáját. Az MKEH weboldalára továbbá folyamatosan kerülnek fel azok a határozatok – még ha nem is a legfelhasználóbarátabb tagolással –, amelyeket hatósági ellenőrzései nyomán hozott, és melyek között az érintett utazási iroda nyilvántartásból való törlésének ténye is megtalálható. Ezeket a határozatok az MKEH a vonatkozó határidőig megjelenteti a magyarorszag.hu weboldalon a Hírközpont-hirdetmények menüpontban is, ahol az ügyek valamennyi lényegi információja jól tagolhatóan is olvasható. Az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló ágazati szabályozás az MKEH számára ezek közzétételi kötelezettségét határozza meg, és a turizmusért felelős miniszter hatáskörébe utalja a minisztérium hivatalos lapjában és honlapján történő közzétételét – több más mellett – a nyilvántartásból törölt utazási irodák jegyzékében. A törlések körülbelül 2015 év végéig a havonta kiadott turisztikai értesítőben meg is jelentek, miután az aktuális, turizmusért felelős minisztérium rendszeresen bekérte a vonatkozó adatokat az MKEH-tól, ilyen értesítő azonban idén még nem jelent meg. Fontos azonban azt is kiemelni, hogy jelenleg az sem igazolt, hogy a kárt okozó személy, illetve cég megegyezik az MKEH nyilvántartásában korábban szereplő vállalkozással.Ahogy korábbi cikkünkben is leírtuk, az iroda számos utazásszervezővel állt szerződésben, amelyeknek a csomagjait értékesítette. Van olyan tour-operátor, amelynek több mint egymillió forinttal tartozik a tatabányai cég. A szervező úgy nyilatkozott: korábban volt szerződése a szóban forgó utazásközvetítővel, mivel azonban nem fizettek a tour-operátornak, felbontották a szerződést, és a rendőrségen tettek feljelentést az iroda ellen.

Értesüléseink szerint az érintett vállalkozás a Fun Trip Holiday Kft., melynek tulajdonosa az Event Travel Kft. volt ügyvezetője. Mindkét cég ellen több végrehajtási eljárást is indítottak. A Fun Trip Holiday Kft.-nek sem utazásszervezői, sem pedig utazásközvetítői tevékenység végzésére feljogosító engedélye nem volt. Így több eshetőség állhat fenn: vagy az Event Travel Kft. nevében kötöttek közvetítői szerződéseket a korábbi partnerekkel, holott erre már nem volt lehetőségük 2016 áprilisát követően, vagy a Fun Trip Holiday Kft. saját nevében kötött közvetítői szerződéseket, viszont erre sem lett volna lehetősége engedély nélkül, esetleg a Fun Trip Holiday Kft. saját nevében szervezett utakat engedély és vagyoni biztosíték nélkül.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk