Tovább a Császárok és Királyok útján

A Gödöllői Királyi Kastély csatlakozott a nemzetközi egyesület munkájához.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

urópa legnagyobb múlttal rendelkező, a kulturális- és turisztikai tartalmú együttműködét szolgáló Császárok és Királyok Útja nemzetközi egyesület jó példa a hagyományok és az innováció gyakorlatban való sikeres összehangolására. Duna felső (német, osztrák, szlovák és magyar) szakaszát egységes kulturális és turisztikai brandként kezelő munkacsoport célja a történelmi narratívák mentén megvalósuló termékfejlesztés és értékteremtés a vendégforgalom kiegyensúlyozott növekedése érdekében. Az egyesület célterületén, a földrajzi lehatárolást illetően Regensburgtól Budapestig terjedő Duna szakasz több pontján már a turisztikai túltelítettség (overtourism) jelei mutatkoznak. A jó gyakorlatok alapján azonban „okos” fejlesztéssel, az úgynevezett rejtett látnivalók (hidden places) és az eddig kevésbé frekventált városi helyszínek (second cities) fókuszba helyezésével megvalósítható a turizmus harmónikus (balanced tourism) fejlesztése. A jövőben e cél érdekében hangolják össze munkájukat az egyesület tagjai – tudtuk meg Kovács Balázstól, aki a GD Consulting képviseltében tanácsadóként vett részt az egyesület legutóbbi közgyűlésén.

A digitalizáció korában a kulturális örökségek és a kreatív iparágak sikeres ötvözése terén Smart Tourism City díjjal is kitüntetett Linz városa katalizátor szerepet játszik abban, hogy a Duna felső folyami szakasza egyfajta okos régió, (Smart Region Danube) lehessen a jövőben, ahol a turisztikai termékfejlesztés és narratívák összhangban vannak a fenntarthatósággal. A legutóbbi közgyűlésen elfogadott munkaterv szerint a Császárok és Királyok Útja egyesület a hagyományos marketing-kommunikációs feladatok melett a jövőben nagyobb szerepet szán az „európai kontextusba helyezett” projekteknek, valamint a tematikus és láncszerű termékfejlesztésnek. Ennek megfelelően az egyesület pályázatott nyújtott be Danube.Travel.Stories munkacímmel az Európai Bizottsághoz, valamint együttműködik a Danube.Pearls projekt fenntarthatósági céljainak megvalósításában is. További cél, hogy legkorábban a 2023-as ITB-n a Duna egységes desztinációként kiemelt díszvendégkét mutatkozhasson be, ezt követően pedig a Frankfurti Könyvásáron ugyancsak hangsúlyos Duna tematika biztosítaná a téma kiemelt promócióját és a pozítiv narratívák európai szintű tudatosítását.

A Duna Regensburgtól Budapestig terjedő szakaszán éves szinten közel 300 ezer turista fordul meg, nagy részük a folyamjáró hajók kínálata alapján találkozik a Duna-élményekkel. Az alternatív útvonalak és az értékesítési csatornák szélesítése még rengeteg lehetőséget tartogat ezen a területen, így a közeljövőben pilote projektek kerülnek kidolgozásra. Magyar szempontból újdonság, hogy a Császárok és Királyok útja egyesülethez idén társult taggként csatakozott a Gödölli Királyi Kastély. Az ezzel kapcsolatos dokumentumot a március 13-ai linzi közgyűlésen szavazták meg, majd látták el aláírásukkal a felek képviselői. Az egyesületnek a Duna-menti turisztikai hivatalok és TDM szervezetek mellett a nagyobb városok és kiemeltebb attrakciók üzeltetői is tagjai lehetnek, akik elközelezettek a kulturális örökségek turisztikai hasznosításában és innovatív fejlesztésében. Az egyesületről további információ angol és német nyelven itt: www.strassederkaiserundkoenige.com

Forrás: Turizmus Online


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.