Turisztikai fejlesztések a nyugalom szigetén

Az elmúlt évben ötezer vendégéjszakát töltöttek el a turisták Tiszaszőlősön. A több mint másfél ezer lakosú faluban már a következő évekre szóló turisztikai fejlesztéseket készítik elő. Az önkormányzat ezekre alapozza a falu jövőjét.

Sokan úgy mondják, hogy Tiszaszőlős a nyugalom szigete. Az Árpád kori település vélhetően a nagy folyómenti vadszőlőkről kapta a nevét. Itt találni hazánk legnagyobb, 32 hektárnyi területen elhelyezkedő mesterséges tiszai szigetét, az Aranyosi-szigetet. Nem véletlenül alakult ez így, mert valamikor itt aranyat mostak a Tiszából. A sziget ketté ágazik, megközelíthető és a horgászok kedvelt paradicsoma. A falu központjától mindössze két kilométerre található.

Ez a település arról is nevezetes, hogy 1839 nyarán egy nagy esőzést követően megtalálták a híres tiszaszőlősi aranykincset. Ennek egy részét a budapesti Nemzeti Múzeumban, a másik felét pedig Bécsben állították ki.

Több száz éves tölgyfák is díszlenek

A ház közelében volt egykor a Csabai-kastély, amelyet a II. világháború előtt lebontottak. Ehhez tartozott az a víztorony is, amely ma helyi oltalom alatt áll. Ezt az építményt eredeti állapotában állítják vissza és turisztikai attrakcióként mutatják majd be. A református templom mögött zöld környezetben - ahogy a helyiek mondják -, a Nóbordán több száz éves kocsányos tölgyfák látványa nyújt élményt. Ezeket valamikor Erzsébet királyné tiszteletére telepítették. A fák árnyékában építették a szabadtéri színpadot, ahol minden évben megtartják a falunapot.

A következő évekre vonatkozó elképzelések szerint újjávarázsolják az Aranyosi-kikötőt, ahol turisztikai látványosságok fogadják majd a látogatókat. Ott új parkolóhelyeket és szálláshelyet is létesítenek. Ezek megvalósítására 90 millió forintot terveztek költeni. A faluban jelenleg is találnak látványosságokat a vendégek. Ezek közé tartozik a műemlék református templom, amelyet tavaly 58 millió forintért újítottak fel. De a katolikus iskola és kápolna is érdekesség.

Országos rablóhalas versenyt tartanak

Kerekes András kiemelte: az önkormányzat arra törekszik, hogy a közeljövőben újabb falusi szálláshelyeket alakítsanak ki Tiszaszőlősön. Tavaly másfél millió forint volt az adóbevételük. A településen tevékenykedik a Barenta Hagyományőrző Egyesület, melynek a tagjai régi íjakat, dárdákat készítenek és bemutatókat is tartanak.

Idén is még a tél beállta előtt - várhatóan novemberben - az Aranyosi-szigeten rendezik meg az országos rablóhalas versenyt, ennek keretében csukát, süllőt és harcsát lehet fogni. Erre az eseményre tavaly közel százan voltak kíváncsiak. Ezt megelőzően augusztus első szombatján tartják a hagyományos falunapot, amelyen főzőversenyre várják a csapatokat. Emellett kulturális műsorokkal is szórakoztatják majd az érdeklődőket.

Azt is fontos feladatuknak tartják, hogy a falut pályázati támogatással mielőbb aszfaltozott út kösse össze az EuroVelo nemzetközi kerékpárúttal. Ennek a tervei is elkészültek már, a beruházás mintegy 160 millió forintba kerül. Az elképzelések között az is szerepel, hogy Tiszaszőlősön háromszáz adagos konyhát létesítenek. Ez az érkező turistákat is kiszolgálja majd. Bíznak abban, hogy a tervezett fejlesztésekkel még több érdeklődő vendéget fogadhatnak majd a Tisza menti faluban és növelhetik a vendégéjszakák számát is.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?