Turisztikai modellváltásra van szükség Budapesten

Ezt Orbán Viktor hangsúlyozta egy szerdai konferencián. Úgy véli, Budapest nem lesz versenyképes a 10 százalékos belföldi vendégaránnyal, és hangsúlyozta, várja a szakmai szervezetek javaslatait.

A Magyarország újraindul! című, a Világgazdaság üzleti napilap által szervezett konferencián Orbán Viktor elmondta, a nagy turisztikai vonzerőt jelentő fővárosok, Párizs, vagy Róma üzleti modelljét megnézve látható, hogy bár ott a külföldiek száma magasabb, de egészségesebb arány van a külföldi és a belföldi turisták között. Budapest turizmusa 90 százalékban külföldiekre, 10 százalékban a magyarokra épül. Ez nem lesz versenyképes - hangsúlyozta. Kifejtette: nem fog visszaállni olyan nemzetközi rend, amelyben bármely nagy főváros, amely pénzt akar csinálni a turizmusból, megengedheti magának, hogy "mellőzze a saját polgárait". Orbán Viktor szerint Budapestnek ki kell építenie olyan turisztikai kapacitásokat is, amelyeket a vidéki magyarok vesznek igénybe. Ehhez egy turisztikai üzleti modellváltást kell végrehajtani - közölte. Hozzátette: reméli, hogy a budapesti kamara, vagy az ezzel foglalkozó szakmai szervezetek megkeresik a kormányt javaslataikkal - írja az MTI.

 

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója ugyanezeket a gondolatokat fogalmazta meg a konferencia előadójaként a Világgazdaság cikke alapján. Mint mondta, nem tudja, hogy kapott-e valaha a magyar turizmus és a vendéglátás ekkora pofont, de minden nehézség ellenére a szektor túlélte a válságot. Guller szerint a legnagyobb probléma Budapesten van, ugyanis 2019-ben a turisták 93 százaléka külföldről érkezett, nincs még egy ilyen európai főváros, ahol ilyen magas lenne a külföldiek aránya, Bécsben 80, Londonban és Párizsban 60 százalék körüli a külföldi turisták aránya. A szakember kijelentése szerint a budapesti modell megbukott, paradigmaváltásra van szükség, nem lehet fenntartani a kizárólag külföldi turistákra épülő modellt.

A Turizmus Online hasábjain már korábban is írtunk arról, hogy a szakmaibeliek, jól ismerve a hazai és a nemzetközi piacok szerkezetét, annak dinamizmusait, nem hisznek abban a kormányzati elképzelésben, hogy a belföld lehet az új külföld.

Faix Csabával, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával tavaly novemberben készítettünk egy webináriumot, aki hangsúlyozta, hogy nem életszerű, hogy a belföldi vendégkör pótolni tudja a kieső külföldi keresletet. Ugyanakkor a szakember szerint a külföldi keresletnek való kitettség ráébresztette a szakmát hogy, fontos, hogy a külföld-belföld arány a fővárosban némileg változzon az utóbbi javára.”

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) alelnöke korábban a Magyar Nemzetnek adott interjújában a pandémia kapcsán kitért arra, hogy lényegi beutazó forgalom egy éve nincs Budapesten, ahol viszont korábban sem volt meghatározó a belföldről származó bevétel és ez a jövőben sem lesz másként. "A vidékkel összehangolt, új stratégiával a belföldiek aránya némiképp erősödhet majd a fővárosban, de  ahogy más európai fővárosokban, nálunk sem változnak érdemben az arányok" - véli az MSZÉSZ alelnök.

Baldauf tehát arra mutat rá, hogy más európai fővárosok sem tudnak megvalósítani komoly szerkezetváltást a belföld-külföld arányában. Orbán Viktor és Guller Zoltán ráadásul olyan példákat említ mint Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia, amelyek hatalmas területű államok belföldi repülőjáratokkal, ahol tényleg előfordulhat, hogy egy fővárosi kiruccanás nem megoldható szálláshely igénybevétele nélkül egy vidéki számára. Hazánkban azonban még a legnagyobb távolságok is többnyire abszolválhatók egy nap alatt, különösen, ha választani kell akár egy több tízezres hotelszámla vagy az éjszakai vezetés között. Arról nem is beszélve, hogy a hazai vendégek, családok nem tudják megfizetni a 4-5 csillagos budapesti szállodák nemzetközi bérszínvonalhoz, illetve a luxuskategóriát igénylő külföldi vendégek pénztárcájához szabott árait.

(Turizmus Online/MTI)

 


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?