Turisztikai szakemberek az Aktív Magyarországért díjazottjai között

Idén második alkalommal adták át az Aktív Magyarországért díjakat. A tavaly alapított állami kitüntetés azoknak a szakembereknek a munkáját díjazza, akik az aktív életmód és aktív turizmus területén példamutató, kiemelkedő tevékenységet végeztek. Így a díjazottak között voltak idén a PET Kupa szervezői, utazási iroda vezető, turisztikai szakember, sportrendezvény szervező és marketing szakember is. A díjakat az Aktív Magyarország konferencián Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár adta át Egerben.

A díjazottak:  

Dallos Sándor, a Vidám Delfin Kemping, Panzió és Utazási Iroda ügyvezetője az első, aki 2022-ben Aktív Magyarországért díjban részesült. Az egyesületet még Sándor szülei, egy közismert nyíregyházi pedagógus házaspár alapította, amely ma már három generáció munkáját dicsérő családi vállalkozás. A família tagjai úszást szerveznek vidéki gyerekeknek, erdei iskolát és kempinget üzemeltetnek Tiszabecsen, vízitúrákat és sítáborokat szerveznek, nyaranta sportnapközibe várják a diákokat, 25 éve pedig saját utazási irodát nyitottak a megyeszékhely belvárosában. A Testnevelési Egyetemen köztársasági ösztöndíjjal végzett, három lánygyermek büszke édesapjaként dolgozó aktív turisztikai szakember nap mint nap a gyakorlatban valósítja meg az egészséges életmódra történő nevelést.

Gui Angéla, az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány kötelékében önkénteskedve már több száz árva gyermek sorsát fordította jobbra. A Nagykárolyban született kétgyermekes édesanya bejárva a világot 39 évesen döntött úgy, hogy elkezd futni. Tette mindezt nemcsak maga miatt, hanem azzal a céllal is, hogy a szűkebb-tágabb környezetének segítsen ezzel. Az azóta eltelt időben a civilben marketingvezetőként dolgozó nő maratoni távokon is túl van, illetve már számos jótékonysági futást is szervezett, amellyel több gyermekotthont is támogatott a Kárpát-medencében. Személyisége, lelkesedése, feladást nem tűrő gondolkodása, önzetlen segítségnyújtási szándéka sokak számára lehet példaértékű.

Vissi András, a Scardobona Consulting ügyvezetője, aki határon átnyúló térségfejlesztéssel, hálózatépítéssel, projektmenedzsmenttel és partnerközvetítéssel foglalkozik. Munkája fókuszában a nemzetközi együttműködések kialakítása áll, melynek során aktív- és ökoturisztikai programokkal kapcsolja össze az osztrák, a szlovák és a magyar nemzetet. Neve olyan fejlesztésekkel forrt egybe, mint a Mária-út kiépítése, a határon átnyúló PaNaTour kerékpártúrák elindítása és a Bike&Boat víziturisztikai program létrehozása. Igazi motorja a Kőszegi-hegység, a Sopron-Fertő és a Szigetköz turisztikai fejlesztésének úgy az infrastruktúra, mint a teremtett környezet megóvása terén.

Péter Attila, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének elnöke, számos szabadidősport-rendezvény szervezője, a legnagyobb hazai szabadidősport versenyek állandó speakere. Eredetileg testnevelő tanár, tájfutó és edző is. A négygyermekes, négy unokával büszkélkedő szakkommentátor laza, közvetlen stílusával három évtized alatt a magyar sportélet megkerülhetetlen ikonjává vált. A feleségével közösen lebonyolított, mára óriási népszerűségnek örvendő saját szervezésű versenyeivel méltán érdemelte ki a „futás és a triatlon magyar hangja” elismerő címet.

Idén egyedüli szervezetként a Természetfilm.hu Egyesület vehette át az Aktív Magyarországért díjat. Az Egyesület szervezi a tiszai és bodrogi PET Kupát, amely egyszerre természetvédő önkéntes munka és jelentős aktív turisztikai rendezvény is. Az egyesület 1996-ban alakult, elsősorban ismeretterjesztő televíziós műsorok, dokumentumfilmek előállítására. A független alkotóműhely elsődleges célja a természeti értékek megörökítése, valamint az azok megőrzésén, megismerésén munkálkodó szakemberek és kutatók népszerűsítése. A kezdetben kizárólag vízalatti filmek készítésével foglalkozó csoport a folyamatosan gyarapodó filmográfiáján felül több kezdeményezéséről is ismert. Innen ered például a mára mozgalommá fejlődött PET Kupa ötlete, innen indult nemzetközi útjára a Popular Science Video Workshop, de az itt dolgozók alapították az élő vadkamerás közvetítésekre szakosodott Filmdzsungel Stúdiót is. Munkájukat óriási sikerek, széleskörű társadalmi megbecsülés és elképesztő mennyiségű elismerés övezi.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.