hirdetés
hirdetés

Turisztikai tanácsadók nyílt levele

Nyílt levelet írt a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ) dr. Ruszinkó Ádám frissen kinevezett turisztikai helyettes államtitkárnak, nyolc pontban foglalták össze a legfőbb tennivalókat.

hirdetés

A levelet teljes terjedelmében közöljük:

A TUTSZ gratulál az államigazgatásban a turizmus első számú vezetőjének kinevezéséhez, egyben felajánlja együttműködését: tagjai tudásának hozzájárulását az ágazat céljainak megvalósításáért.

Az elmúlt időszakban – bár a tényekhez hű – de sikertúláradó forgalmi jellegű adatok széleskörű publikálása történt országos és szaklapokban a vendégszám, vendégéjszaka , belföldi turizmus, fürdőbevételek látványos növekedéséről.

Szövetségünk álláspontja az, hogy az eredmények egyelőre a felszínt érintik, és az iparág tényleges jövedelmezősége eléréséhez még sok teendő van hátra, amihez az államtitkárság mozgástere nagy.

A World Economic Forum 2013-as jelentése szerint a turizmus szabályozási priorizálása alapján a 42. helyen vagyunk 140 ország közül, azaz a turizmus kitörési pontnak tekintése még mindig csak elméleti szintű.

8 pontba szedtük a nézetünk szerint legfontosabb teendőket:

I. Az új nemzetfejlesztési tervek kimondták, az NTK megerősítette, hogy a turizmus –azon belül kiemelt prioritásként az egészségturizmus – a gazdaság kitörési pontja. Az ezt megalapozó lépések eddig nem történtek meg , a szolgáltatási arzenál nem versenyképes (a gyógyfürdők nem mozdulnak balneológiai evidencián alapuló egyedi kínálat irányába , így nagyságrendi növekedés nem várható sőt az Oroszország elleni szankciók miatt visszaesés is lehet.) A kutatásokon alapuló terápiás evidenciákat felvonultató korszerű marketing nem odázható.

II. A helyi turizmusfejlesztés forrásait garantáló IFA bevétel visszaforgatása , ennek turizmus-törvényi deklarálása szükséges.

III. Az ország fő nemzetközi versenyképességű desztinációját adó fővárosnak nincs desztinációs menedzsmentje, kaotikus a látogatómenedzsment, balkáni a buszparkolási helyzet, és a szállodahajókikötővendégek parti kiszolgálása.Orvoslása beavatkozást igényel.

IV. A falusi szálláshelyadókedvezmény és falusi vendégasztal 2009-es szétverése óta érdektelenné vált vállalkozói kört fel kellene támasztani.

V. A turisztikai tanácsadás szerepét vissza kellene adni , mert amíg régebben szatíraszerű anyagokkal megalapozott megvalósíthatósági tanulmányok támaszthattak alá pályázatokat addig a bedőlő projektek száma is magas maradt.

VI. Hivatásturizmus. A dekonjunktura miatt beszűkült piac közepette meg kell szüntetni minden rossz szabályozót így a büntető reprezentációs adót is.

VII. Az utazási irodák és a települések helyzete a versenyben reménytelen addig amíg százszoros szinvonalú portálokkal versenyeznek ezért az IT fejlesztéshez pályázati kiírásokat kell biztosítani.

VIII. A szállodák Európa legalacsonyabb ADR-jével érik el a párszázalékos vendégéjszakanövekedést, üzemi eredményeikben fordulat nincs ezért a túladóztatás mérséklése továbbra is elengedhetetlen - írja nyílt levelében a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk