Turisztikai tanácsadók nyílt levele

Nyílt levelet írt a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ) dr. Ruszinkó Ádám frissen kinevezett turisztikai helyettes államtitkárnak, nyolc pontban foglalták össze a legfőbb tennivalókat.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A levelet teljes terjedelmében közöljük:

A TUTSZ gratulál az államigazgatásban a turizmus első számú vezetőjének kinevezéséhez, egyben felajánlja együttműködését: tagjai tudásának hozzájárulását az ágazat céljainak megvalósításáért.

Az elmúlt időszakban – bár a tényekhez hű – de sikertúláradó forgalmi jellegű adatok széleskörű publikálása történt országos és szaklapokban a vendégszám, vendégéjszaka , belföldi turizmus, fürdőbevételek látványos növekedéséről.

Szövetségünk álláspontja az, hogy az eredmények egyelőre a felszínt érintik, és az iparág tényleges jövedelmezősége eléréséhez még sok teendő van hátra, amihez az államtitkárság mozgástere nagy.

A World Economic Forum 2013-as jelentése szerint a turizmus szabályozási priorizálása alapján a 42. helyen vagyunk 140 ország közül, azaz a turizmus kitörési pontnak tekintése még mindig csak elméleti szintű.

8 pontba szedtük a nézetünk szerint legfontosabb teendőket:

I. Az új nemzetfejlesztési tervek kimondták, az NTK megerősítette, hogy a turizmus –azon belül kiemelt prioritásként az egészségturizmus – a gazdaság kitörési pontja. Az ezt megalapozó lépések eddig nem történtek meg , a szolgáltatási arzenál nem versenyképes (a gyógyfürdők nem mozdulnak balneológiai evidencián alapuló egyedi kínálat irányába , így nagyságrendi növekedés nem várható sőt az Oroszország elleni szankciók miatt visszaesés is lehet.) A kutatásokon alapuló terápiás evidenciákat felvonultató korszerű marketing nem odázható.

II. A helyi turizmusfejlesztés forrásait garantáló IFA bevétel visszaforgatása , ennek turizmus-törvényi deklarálása szükséges.

III. Az ország fő nemzetközi versenyképességű desztinációját adó fővárosnak nincs desztinációs menedzsmentje, kaotikus a látogatómenedzsment, balkáni a buszparkolási helyzet, és a szállodahajókikötővendégek parti kiszolgálása.Orvoslása beavatkozást igényel.

IV. A falusi szálláshelyadókedvezmény és falusi vendégasztal 2009-es szétverése óta érdektelenné vált vállalkozói kört fel kellene támasztani.

V. A turisztikai tanácsadás szerepét vissza kellene adni , mert amíg régebben szatíraszerű anyagokkal megalapozott megvalósíthatósági tanulmányok támaszthattak alá pályázatokat addig a bedőlő projektek száma is magas maradt.

VI. Hivatásturizmus. A dekonjunktura miatt beszűkült piac közepette meg kell szüntetni minden rossz szabályozót így a büntető reprezentációs adót is.

VII. Az utazási irodák és a települések helyzete a versenyben reménytelen addig amíg százszoros szinvonalú portálokkal versenyeznek ezért az IT fejlesztéshez pályázati kiírásokat kell biztosítani.

VIII. A szállodák Európa legalacsonyabb ADR-jével érik el a párszázalékos vendégéjszakanövekedést, üzemi eredményeikben fordulat nincs ezért a túladóztatás mérséklése továbbra is elengedhetetlen - írja nyílt levelében a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.