hirdetés

Új adót vezetnek be a turizmusban

Jelentős, a turisztikai iparágat is érintő adócsökkentéseket fogadott el a kormány június 7-én, azonban egy új adónemet is bevezetnek a cégek számára – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

hirdetés

Varga Mihály az adótörvények elfogadását követően elmondta: 2017-ben kevesebb adót kell fizetnünk, az elmúlt 10 év legnagyobb áfacsökkentését hajtotta végre a kormány.

Ennek értelmében az Országgyűlés elfogadta a kormány jövő évre javasolt adócsomagját, amely többek között az éttermi étkezés áfáját 27-ről 18 százalékra mérsékli 2017-től, 2018-ban pedig ez az áfa várhatóan 5%-ra fog csökkenni. Bejelentették azonban, hogy 2018-tól 4%-os turisztikai fejlesztési hozzájárulást kell fizetniük a vállalkozásoknak, amely csak a turizmust értintő fejlesztési célra fordítható.

Azt az új adónemet a javaslat indokolása szerint minden olyan, étkezőhelyi vendéglátásban étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után kell majd megállapítani, bevallani és megfizetni, amely 2018. január 1-től 5 százalékos áfa mértékkel adózik - olvasható az RSM blogon. A javaslat alapján a közteher mértéke 4 százalék, melyet az érintett szolgáltatások áfa nélkül számított értékére kell kiszámolni. Az adót az önadózás szabályai szerint kell bevallani az áfa-bevallási gyakoriságnak megfelelően, adómentes adóalany esetén pedig a szolgáltatásnyújtást követő év február 25-éig. A hozzájárulás a központi költségvetés bevételét fogja képezni és – a javaslat szerint – turizmusfejlesztési feladatokra kell majd fordítani. A blogon kifejtik: a fő cél vélhetően nem az áfa direktíva rendelkezéseinek kikerülése volt, amely szerint csak két kedvezményes adókulcs lehet az EU-ban. Ezt a hatályos magyar szabályozás a 18 és 5 százalékos adókulcsra tartotta meg. Valószínűsíthető, hogy a jogalkotó szándéka az összességében két év alatt 22 százalékos adókulcscsökkentés korrekciója, élve azzal a feltételezéssel, hogy az éttermek a jelentős jövedelmezőség-javulásukat csak részben osztanák meg a fogyasztókkal, illetve a költségvetéssel. Ez utóbbi ebből kíván egy biztos bevételi forrást teremteni magának, hiszen az adó – a már ismert ágazati különadók hagyománya alapján – az árbevételre számítódik nem a megtermelt eredményre, ezzel biztos bevételi forrást jelenthet.

Az adócsomag a cafeteriaszabályokat is módosítja. Ennek értelmében megmarad a SZÉP-kártya turisztikai ösztönző hatása: az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente 100 ezer forintot kaphatnak készpénzben, ezen felül a közszféra alkalmazottjainak 100 ezer forintot, a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat SZÉP-kártyára a munkáltató.

A kabinet képviselője kiemelte, hogy 10 milliárd forintos keretösszeggel turisztikai beruházásokat célzó előirányzat jön létre, amely a turizmusban rejlő további növekedési lehetőséget aknázná ki a foglalkoztatás bővítése és a gazdasági növekedése érdekében.

A Budapesten nemrég megnyitott Jamie's Italian étterem (Forrás: Facebook / Jamie's Italian Budapest)
A Budapesten nemrég megnyitott Jamie's Italian étterem (Forrás: Facebook / Jamie's Italian Budapest)


Az MVI szerint további adócsökkentésre lenne szükség

A Turizmus Online-on áprilisban számoltunk be arról, hogy a Magyar Vendéglátók Ipartestülete üdvözli a kormány azon döntését, miszerint két lépcsőben csökkentik az éttermi szolgáltatások áfáját, mely a tervek szerint 2018-ra 5%-ra mérséklődhet, de véleményük szerint további csökkentésre lenne szükség. Az MVI akkor úgy nyilatkozott: úgy vélik, hogy a reprezentációt terhelő adók (51,17%) rendkívül magas szintje miatt további csökkentésre lenne szükség. A reprezentációs adó változtatására vonatkozó javaslataikat elkészítették, melyeket az illetékeseknek el is juttatnak.

Alacsonyabb áfakulcsot kérnek a magyar fürdők is

Később az áfacsökkentés hírére reagálva a Magyar Fürdőszövetség úgy nyilatkozott: örülnek a hírnek, hogy a turizmus kiemelt szereplői kapták meg a lehetőséget szolgáltatásaik bővítésére, fejlesztésére, azonban a hazai fürdők és szolgáltatásaik jelentik számtalan településen a fő vonzerőt, melyre épülve alakult ki ezen térségekben mindkét szolgáltatói struktúra, mely kedvezőbb feltételekkel tud a jövőben üzemelni. A Magyar Fürdőszövetség álláspontja, hogy a fürdőszolgáltatásoknak a mindenkor érvényes szállás- és vendéglátás-szolgáltatás feltételeit és gazdasági környezetét kell elérnie annak érdekében, hogy a szolgáltatók a közös vendégkört azonos szinten tudják kiszolgálni. Ennek érdekében jogosan merül fel a fürdők részéről is igényként az alacsonyabb áfakörbe történő tartozás.

A szakmai szervezetek szerint előnyös a turizmusfejlesztési hozzájárulás és az áfacsökkentés

Előnyös a turisztikai szervezetek szerint a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás bevezetése 2018-tól az áfakulcs 5 százalékra csökkentésével együtt, mivel a bevételeket kizárólag turisztikai fejlesztésekre lehet használni - mondták az MTI érdeklődésére kedden.

Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke kiemelte: az intézkedések javítják a jövedelmezőséget, a megtakarításokat béremelésre is tudják fordítani a vállalkozások, mivel az ágazat súlyos munkaerőhiánnyal küzd. A szövetség javaslata szerint a többletbevételeket főként beruházásokra kell fordítani, ezáltal javulni fog a vendéglátás helyzete. Megjegyezte, hogy a befolyó bevételek felhasználásának részletes rendszerét még nem ismerik, de azt várhatóan turisztikai marketingre és promóciókra fogják költeni.

A tervezett hozzájárulás bevezetése megfelel szövetség által korábban kidolgozott üzleti modellnek - mondta, hozzátéve: ezt a szállodák esetében is célszerű lenne bevezetni.

Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke szintén hasznosnak értékelte a tervezett turizmusfejlesztési hozzájárulást. Ezt az áfacsökkentéssel együtt két éve a szállodaszövetséggel már közösen javasolták - húzta alá. Gál Pál Zoltán szintén a hozzájárulás kiterjesztését tartaná fontosnak a szállodákra, ahogy az áfakulcs csökkentését is.

Hozzátette: problémát okoz, hogy az áfacsökkentés csak a kereskedelmi vendéglátásra vonatkozik, a közétkeztetésre pedig nem, ennek egységes kiterjesztését próbálják elérni év végéig.

A parlament által elfogadott adótörvények egyik pontja új hozzájárulást vezet be 2018-tól: a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulásból befolyó bevételeket kizárólag turisztikai fejlesztésre lehet használni.

Hozzájárulást az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után kell megfizetni, ebben a körben csökken az áfa 2017-től 27 százalékról 18 százalékra, majd 2018-tól várhatóan 5 százalékra. A hozzájárulás alapja a szolgáltatás áfa nélküli ellenértéke, mértéke 4 százalék. Az összeget az önadózás szabályai szerint kell megállapítani és bevallani.

(forrás: Turizmus Online / MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk