hirdetés
hirdetés

A halászlé fővárosa

Több mint egyéjszakás kaland

A 38 ezer lakosú Baja remek adottságokkal rendelkezik, mégsem bírták eddig hosszabb tartózkodásra bírni a látogatókat. Most olyan turisztikai fejlesztéseket mutattak be, amelyeknek köszönhetően várhatóan több időt töltenek el a városban és környékén az érdeklődők.

hirdetés

A Bajai Turisztikai Nonprofit Kft. ezúttal olyan tervekkel állt elő, amik láttán a csoport egészének leesett az álla, hiszen van köztük olyan, ami Magyarországon egyedül Baján lesz látható.

Fesztiválváros

A fejlesztések Baja fő adottságaira épülnek. A tervezők leginkább a gasztronómiai rendezvényekre építkeznek, illetve kihasználják, hogy a város remek adottságokkal rendelkezik, hiszen a Duna és a Sugovica találkozása mentén található, és hihetetlen természeti környezet veszi körül. Baja célja, hogy fesztiválváros legyen, és a rendezvények során rengeteg turistát vonzzon magához.

Mezítlábas park, gyalogos híd és szabadstrand

A terv első pontjaként a Turisztikai Központ átépítését és bővítését tervezik. A központ keretén belül helyet kap a Fesztivál Iroda, az Információs Pont, az új kerékpárút fejlesztéshez tartozó kerékpárkölcsönző, interaktív kiállítások és egy közel 400 fős rendezvényterem.

Egy 1,3 hektáros területen Pandúr Ökopark is létesül Baján, amit talán a családosok fognak a leginkább élvezni. Egy tanösvényt terveznek 8 állomással, amelyek segítségével játékosan ismerhetik majd meg a látogatók Baja városát. Ezen túl létrejön az országban eddig egyedülálló mezítlábas park, ami nem csak érdekes, de egészséges is egyben.

A gyalogosok és kerékpárosok számára egy hídat építenek a Petőfi-sziget és a Nagypandúr-sziget közé, ez könnyebbé teszi az átjárást, illetve új panorámát is biztosít a látogatóknak. A kerékpárturizmus fellendítése érdékben már megkezdődött a több mint 12 km hosszú kerékpárút építése, amely az  EuroVelo 6 úthoz fog kapcsolódni.

Épülni fog egy 267,4 négyzetméteres víziszínpad is, amely összesen 80 fő befogadására lesz képes, és rendezvények, illetve előadások fontos helyszíne lehet.

A Sugovica szabadstrand is átalakul: a fejlesztés megvalósítója a Baja Marketing Kft., amely a Sugovica homokos partszakaszától a Kagyló rendezvényházig tervezi a strandot. A strandközpontban lesz ingyenes wi-fi elérés, a strand területén pedig megtalálható lesz egy karabineres csúszópálya, ami a Petőfi-szigetre lendíti át a bevállalós látogatókat. A késői strandolók számára egy multimédiás úszó szökőkútat építettek, amely tulajdonképpen egy 30 méter széles és 10 méter magas vízi mozivászon.

Erdei kalandok

A munka mellett természetesen jutott idő a pihenésre és a szórakozásra is. A csoport részt vett egy kisvonatos városnézésen, meglátogatták a város szívében Bagolyvárként közismert bauhaus épületet, megismertték a Halászati Mini Skanzent, amely során kalácsot sütöttek, megtekintették a hajósi Barokk Kastélyt, ahol állandó és időszaki kiállításokat is találtak, illetve igazi csapatépítő programként sárkányhajóztak a Sugovicán. 

A Barokk kastély kertje Hajóson
A Barokk kastély kertje Hajóson

Még a szeles idő sem tartotta vissza a sereget a sétahajózástól, és a Gemenci erdő megcsodálásától. Gemencen részt vettek egy erdei vasutazáson, ahol az állomások során többek között megtekintették a megújult Gemenc kincsei kiállítást, a halászati kiállítást és a méhészeti gyűjteményt is. 

Veránka sétahajó
Veránka sétahajó

Gemenci erdei vasút
Gemenci erdei vasút

Méhészeti gyűjtemény
Méhészeti gyűjtemény

Kirándulás a Molnárka tanösvényen
Kirándulás a Molnárka tanösvényen

Gemenc kincsei kiállítás
Gemenc kincsei kiállítás

Gasztronómia Baján

Baja egyik legcsalogatóbb előnye a gasztronómiája. A látogatók az érsekcsanádi Rév csárdában kóstolhatták meg a híres bajai halászlevet, amelyet a csárda tulajdonosa "halászos halászlé" néven, gyufatésztával tálalt. Ez a vörös usazdékfán, szabadtűzon főtt csoda 2014-ben megkapta a kulináris örökség kitüntetést is. A csoport részt vett egy borkóstoló esten is, ahol Sümegi József hatféle borát ízlelhették meg egy grillvacsora keretén belül, miközben maga Sümegi József tartott egész estés előadást borairól.

Készül a halászlé
Készül a halászlé

Borkóstoló
Borkóstoló

Köszönjük a Bajai Turisztikai Nonprofit Kft. meghívását.

Gyurcsik Fanni
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai