hirdetés
hirdetés

Új szerepben ez a Balaton-parti település

Tihany bekapcsolódik az EKF 2023 programjaiba. Eredetileg csak Veszprém pályázott, és eleinte úgy is volt, csupán a bakonyi városban lesznek események. Viszont a szervezők nyilván rájöttek, hogy a város önmagában nem tudna egy egész éven át folytonos figyelmet generálni, és léptek.

hirdetés

Kiterjesztik a programsorozatot a közeli Balaton-felvidékre, Balatonfüredre és Tihanyra is. A VEB 2023-nak nevezett eseményeken keresztül így a sok külföldi (és a szervezők szándékai szerint hazai) vendég biztos felkeresi majd a magyar tengert és az ottani településeket, vendéglátóhelyeket, szállásokat, számol be a Tihanyi-félszigeten tervezett eseményekről laptársunk, az mfor.hu.

Forrás: tihany.org
Forrás: tihany.org
  

A portál emlékeztetett, hogy hónapokon keresztül nyújt kiváló kikapcsolódósát a Bencés Apátság nemzetközi zenei fesztiválja. Ezen kívül a nagy múlttal rendelkező nyári zenei áhítatok alkalmával főként orgona- és orgona-kamarazenét hallhat az oda látogató.

Nem sokára, május 28-án a Pünkösdi zenei áhítat programján a Lumen Christi Gospel Kórus "Jöjj alkotó Lélek" koncertjén vehetünk részt. De előtte egy nappal a Veszprémi Főegyházmegye hagyományteremtő szándékkal egyházművészeti találkozókat szervez a tihanyi hajóállomásról induló Szent Miklós motoros hajó fedélzetén. Aki esetleg lemaradna erről, az is megnyugodhat, mert az Apátság megújult koncertorgonáját egy különleges koncertsorozaton lehet meghallgatni abból az alkalomból, hogy idén harminc éves a hangszer.

 

A tihanyi kulturális életet gazdagítja, hogy a Club Tihany Resort óriási területén rendszeresen vannak különféle koncertek és szakmai kiállítások. Ehhez megfelelő infrastruktúra is van: az úgynevezett Wimbledon csarnokban egyszerre akár 1500 fős konferenciát is tudnak rendezni. 

A Club Tihanyból túrákra lehet indulni a félszigeten. A tematikus útvonalok közül az egyik érinti a Belső-tavat, ahol ritka állatfajok figyelhetők meg.  

A környezettudatos működés újabb elemeként említi a portál a Club Tihany kezdeményezését, amivel csökkenthető a fel nem használt élelmiszer mennyisége. Valójában egy zsetonrendszerről van szó, amolyan saját pénzről, amit gyűjtögethetnek a központba látogatók. De csak akkor kapnak ilyet, ha az adott étkezésnél pont annyit szednek maguknak, amennyit elfogyasztanak, így nem kell semmit kidobni. A „pénzt” a közeli ajándékboltban lehet elkölteni, ám ott valódi pénzzel nem lehet fizetni, vagyis mindenképpen eleget kell tenni a speciális kívánalmaknak.

A híres tihanyi levendulamezőkön kívül ugyanitt egy évek óta működő másik látványosság is szinte kikerülhetetlen. Ezt is egy kis cég működteti és évente csaknem húszezren veszik igénybe; zömmel városnézés céljából. A Dotto nevű kisvonatról van szó. Sok iskolai kirándulócsoport is ezt a közlekedési eszközt választja, amikor az Erdei Iskolába akar eljutni, vagy városnéző körsétájára. Egyre több cég rendeli meg rendezvények lebonyolításához, népszerű „szereplője” az esküvőknek is, írja az mfor.hu nagyközönségi portál.  

Mester Nándor
a szerző cikkei

(forrás: mfor.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk