hirdetés
hirdetés

Új törvény limitálhatja a vendégmunkások számát

Amíg van magyar munkavállaló, addig magyarokkal töltenék be az üres állásokat. A kormány számít a külföldön dolgozó magyarok hazatelepülésére is.

hirdetés

Még a tavaszi ülésszakban szavazni fog az Országgyűlés a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvénytervezetről – erről Czomba Sándor, a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár nyilatkozott a Világgazdaságnak.

Czomba Sándor jelezte: a tervek szerint a részletszabályokat ősszel fogadhatják el, a teljes csomag november 1-jén lép hatályba.

A szakpolitikus az interjúban ismertette: a javaslat célja, hogy irányítható módon, szabályozott keretben lehessen tartani a magyar munkaerőpiaci folyamatokat. „Amíg van magyar munkavállaló, addig magyarokkal töltsük be ezeket az állásokat, ez a filozófiája a törvénytervezetnek” – húzta alá. Ha viszont nincs szabad magyar munkaerő, akkor először a környező országbelieket veszik számításba, majd ha további humán erőforrás is indokolt, a harmadik országbeliek foglalkoztatása akkor következhet soron.

Depositphotos
Depositphotos
 

Az elképzelés szerint az új jogszabály megkülönbözteti a vendégmunkásokat – nekik könnyebb lesz a munkavállalás, hiszen a tartózkodási engedéllyel automatikusan megkapják a foglalkoztatási engedélyt is –, illetve a normál üzemmenetben érkező harmadik országbeli foglalkoztatottakat. Továbbra is meghatározott kvóta fogja védeni a magyar dolgozókat: csak olyan számban érkezhetnek majd munkavállalók harmadik országból, amennyit az előre meghatározott kvóta engedélyez.

Ehhez beazonosították a hiányszakmákat is aszerint, hogy mely munkakörökben nem lehet feltölteni a létszámot a belső humán erőforrásokból. Ugyancsak megmarad az országlista, ahonnan érkezhetnek a harmadik országbeli munkavállalók minősített munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül. 

 Czomba Sándor végezetül arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyarországi álláshelyek betöltése kapcsán bázist adhatnak a jelenleg külföldön dolgozó magyarok is. Ebben a kérdésben a kormányzatnak folyamatos feladata van, hogy megteremtse azokat a körülményeket, amelyek megkönnyítik a hazatelepülést. Megjegyezte, hogy az elmúlt években már kevesebben mentek külföldre munkát vállalni, mint ahányan hazatértek.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk