hirdetés
hirdetés

Újabb Kolodko miniszobor jelent meg Budapesten

Ezúttal egy vörös csillagos usánka a Szabadság téren.

hirdetés

Az Ungvárról indult szobrász néhány hónappal ezelőtt valóságos szoborsorozattal szórta meg Budapestet, egyébként legnagyobb részt Erzsébetváros önkormányzata megrendelésére. Augusztusban Rejtő Jenő Tizennégy karátos autója, Noé bárkája, valamint a New York Kávéházat övező legendára emlékeztető búvár, szeptemberben pedig a Szomorú vasárnapot is jegyző, tragikus véget ért Seress Rezső és egy holdautóval guruló űrhajós alakja jelent meg az utcákon. Az azóta beállt két hónapos csendet a szobrász tegnap újabb munkával törte meg, hiszen a Szabadság téri szovjet emlékműtől (Antal Károly, 1945) néhány lépésnyire, a tér Vécsey utca felé néző oldalán egy bronzpárnára helyezett aprócska usankát helyezett el - írja a 24.hu.

Épp olyat, mint amilyet a Vörös Hadsereg katonái évtizedeken át hordtak, sőt, az utód Oroszországi Föderáció Fegyveres Erői, illetve számos másik ország is rendszeresített. A Tamanszkaja hadosztály egyik katonája egy Moszkva melletti bázison, 1992. januárjában. A szerdai nap folyamán végzett munkát az este folyamán egy alig néhány másodperces videóval jelentette be. A képsort a szovjet himnusz angol nyelvű verziója kíséri.

A Kolodko munkásságát ismerők számára a téma és az elhelyezés is meglepő lehet, hiszen a művész korábban nem próbálta még feldolgozni a XX. századi történelem ezen szeletét, sőt, a hetedik kerület – az elmúlt három hónapban kihelyezett öt munka közül négy itt látható – előző polgármestere, a Fidesz színeiben indult Vattamány Zsolt szeptember végén kijelentette: Erzsébetváros nem csak a legtöbb tűzfalfestményt, de a legtöbb miniszobrot is szeretné a magáénak tudni, így kevesen számítottak egy, az Országháztól mindössze néhány lépésnyire, a Honvéd és a Vécsey utca kezdete közt rejtőző darabra.

Mihajlo Kolodko fővárosi munkáinak száma ezzel húszra nőtt, melyek itt, a Köztérkép oldalán nézhetők végig.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk