hirdetés
hirdetés

Utaztatókat is érint a Sberbank-csőd

Három utazási iroda van Magyarországon, amelyek vagyoni biztosítékát pénzbeli letét formájában a Sberbank kezelte. Őket - kettőt egészen biztosan - a hatóság már valamivel a csőd előtt figyelmeztetett, hogy érdemes lehet új partner után nézni. Az irodák működését a bank csődje nem veszélyezteti.

hirdetés

A Fővárosi Kormányhivatal adatai szerint a Sberbank csődje három utazási irodát kényszerít arra, hogy vagyoni biztosítékát új szolgálatónál kösse meg.

A pécsi Grand-Tours Kft.-nek a nemzetközi utazásokra 8,3 millió forint, a belföldi utakra 600 ezer forint biztosítéka volt a Sberbanknál. Müller Ágnes, a cég ügyvezetője a napi.hu-nak elmondta, hogy a hatóság már a csőd előtt felhívta a figyelmüket: "aggályosnak" tartják, hogy az orosz hátterű banknál tarják a pénzbeli letétjüket. A cégvezető kérelmezte, hogy a csőd miatt ne vonják vissza az engedélyüket. Erre egyébként nem is lenne szükség, ugyanis pénzügyeiket egy másik számláról tudták intézni, az Országos Betétbiztosítási Alaptól (OBA) pedig vissza is kapják a most elvesztett biztosítékot, amelyet szintén biztosítékképzésre használnak majd fel.

Szintén a Sberbanknál tartott 5 millió forintnyi pénzbeli letétet az International Language Travel Nyelvi Utaztató Kft. Ők a lap kérdésére szintén azt mondták, hogy a hatóság felhívta a figyelmüket a problémára, és az OBA-kártalanítás után új szerződést kötnek. Szintén érintett az Encián Tours Kft. 5 millió forinttal, de őket egyelőre nem tudta elérni a portál.Mi történt a Sberbankkal?

A hazai Sberbank az orosz-ukrán válság nyomán az osztrák anyabanktól, illetve annak tulajdonosától, a – nemzetközi szankciók által sújtott - orosz Sberbanktól érkező negatív hatások miatt került súlyos fizetőképességi (likviditási) és tőkehelyzetbe. Az európai szanálási hatóság kedden indított végelszámolást a  magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál.


(forrás: napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk