hirdetés
hirdetés

Veszteséget termelnek szezon közepén a kiutaztatók

A tervezettnél is kevesebb charter jár, az irodák új alternatívákban gondolkoznak, de jelenleg veszteséget termelnek. Veszélyben a téli programok piaca is. Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnökével beszélgettünk.

hirdetés

„A 2020-as szezonra heti 84 charterjáratot tervezett a szakma, azonban jelenleg csak heti 9 járat közeledik. Normál üzleti körülmények között a magyarok három első számú úti célja Horvátország, Görögország és Törökország. A szomszédba sokan egyénileg autóval utaznak, így az utaztatók jobban fókuszálnak az utóbbi két úti célra. A török charterek nagyon hiányoznak idén a kínálatból, akárcsak Bulgária, Tunézia, vagy Mallorca. Görögországba viszont mennek a magyarok, július elején elindultak és járnak is a charterek. A Kanári-szigetekre augusztustól lehet utazni. Az egyiptomi lánc azonban sajnos alig hogy elstartolt, már le is állt. Július 15-én ugyanis hatályba lépett az országok zöld, sárga és piros zónákra történő besorolása, majd néhány nappal később a pirossal jelöltek az utazásra nem javasolt országok körébe kerültek” – részletezi a szakember.

Az egyéni csomagoké az idei nyár

Molnár Judit arról is beszámolt, hogy az irodák a korlátozások bevezetésével azt tapasztalták, hogy lemondások érkeznek az utazásokra, és nemcsak a nyári, hanem az őszi időpontokra is. Július 15. óta azok számára, akiket még nem tántorítottak el a korlátozások, kereskedelmi járatokra dolgoznak ki egyéni csomagokat az utazási irodák. A Földközi-tenger térségében több olyan ország is van, amely kedvező, zöld besorolást élvez, mint Málta, Ciprus, Olaszország és Spanyolország, amelyek hagyományosan kedvelt nyaraló desztinációk a magyarok körében, és ahová járnak például diszkont járatok. Ezekre a programokra az irodák visszajelzése alapján biztató mértékben jönnek foglalások, de jelenleg még mindig veszteséget termelnek az utaztatók és a tartalékaikat élik fel.

Bizonytalan tél

„A tengeri hajóutak piaca jelenleg is áll, talán szeptember elején újra megindul a kereslet. A kulturális és egzotikus körutazásoknak inkább az ősz és a tél az időszaka, és az irodák az évnek ebben a szakában már rég az előttünk álló télre dolgoznak, de most óriási gondot jelent, hogy egyebek között Thaiföld, Bali, Mauritius, a Maldív- és a Seychelle-szigetek mind piros zónába, vagyis az utazásra nem javasolt országok körébe esnek. Ha nem történik ebben rövidesen változás, az tovább nehezíti az utaztatók helyzetét" – világít rá Molnár Judit, aki szerint az utazási szakma bizony örömmel üdvözölne egy másfajta, kicsit árnyaltabb besorolást, mint a jelenlegi.

A MUISZ elnöke arra is rámutat, hogy idén az árak rendkívül hektikusak, van, hogy nagyon olcsó, van, hogy érthetetlenül drága egy-egy repülőjegy vagy szállodai szoba, mivel a díjszabás a dinamikus árazás miatt sokkal jobban igazodik az aktuális kereslethez mint néhány évvel ezelőtt. Általánosságban azonban elmondható, hogy míg a megugró belföldi kereslet felnyomta a magyarországi árakat a népszerű üdülőhelyeken, addig a Földközi-tenger térségébe, például Görögországba jóval kedvezőbb árakon lehet eljutni az idén.

Hosszabbítást kér a MUISZ

„Sokan már márciusban kongatták a vészharangot, hogy csődhullám jön az utazási szektorban, de reménykedtünk benne, hogy az irodák rendelkeznek 3-4 hónapra elegendő tartalékkal. A március és június között rendelkezésre álló adó- és járulékkedvezmények és a kurzarbeit mindenképpen segítséget jelentett az irodáknak, ezért – mivel a helyzetünk és a gazdasági környezet március óta sem lett jobb, sőt a közelmúlt intézkedései miatt bizonytalanná vált a tervezés – ezeknek a támogatásoknak a 2021. február 28-ig történő meghosszabbítását kérte a MUISZ. A magyar utasok nagy számban nyáron utaznak, így szükség volna erre a mentőövre, hogy az utazási vállalkozások átvészelhessék az előttünk álló hónapokat.” – hangsúlyozza Molnár Judit.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk