hirdetés
hirdetés

Vigyázat, álhírek a Balatonról!

Ha nagy a kánikula, akkor gyakorta hallhatjuk, hogy "megtelt a Balaton." Mindez csak álhír, nincs sok alapja - olvasható abban a közleményben, amelyben a tavaszi balatoni események eredményeit elemzi a Balatoni Turizmus Szövetség.

hirdetés

A szakemberek úgy látják, jól teljesített az előző hónapokban a Balaton. A májusi esős idő sem riasztotta vissza a turistákat attól, hogy ellátogassanak azokra a rendezvényekre, amelyeket a Nyitott Balaton akció keretében szerveztek. A húsvéttól pünkösdig tartó 150 programhoz 267 szálláshely és 133 vendéglátóegység is csatlakozott. Több helyen rekordot is döntött a vendégek száma, jó példa erre a balatongyöröki palacsintafesztivál, ahol közel ötezer vendég fordult meg egy nap alatt.

Hasonlóan értékelik a tavaszi szezont Gyenesdiás és Badacsony turisztikai szakemberei. Ezeken a településeken a rossz idő miatt sem kellett egyetlen programot lemondani. Ezzel párhuzamosan egyes vendéglátóhelyek és szállodák 10-20 százalékos forgalomcsökkenést könyvelhetnek el a tavalyihoz képest a zord május miatt. Ugyanakkor azokon a településeken, ahol erre az időszakra komolyabb rendezvényt szerveztek, ott alig volt visszaesés az értékesítési számokban. Ugyanakkor az akció ideje alatt, a szakmai szervezetek azt tapasztalták, hogy felbukkant egy álhír is a sajtóban, amely azt sugallta nem érdemes a Balatonra jönni, mert megteltek a szálláshelyek.

Mindez persze húsvétkor és pünkösdkor sem volt igaz! Volt bőven szálláshely a Balatonon. Legfeljebb néhány partközeli szállodában tehették ki a megtelt táblát - mondta Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, Fekete Tamás. Az ilyen "megtelt a Balaton" szalagcímű cikkek már csak azért sem lehetnek igazak, mert néhány éve "nagyobb lett a Balaton", a fejlesztéseknek köszönhetően több szálláshely is elérhető a régióban. A turizmusfejlesztési törvény új rendelkezéseinek köszönhetően némileg módosult a Balaton-régió területe: néhány kisebb település kiesett, viszont bekerült Veszprém városa, Eplény, Sümeg és a bakonyi területek. A Nyitott Balaton akcióban tavasszal arra koncentrált a szervezet, hogy megmutassa a „nagyobb" Balaton szélesebb kínálatát, amely sok új, minőségi szálláshellyel is rendelkezik.

Fekete Tamás szerint ezeket az új szálláshelyeket is érdemes lesz a nyári szezonban keresni, itt még a főszezonban is találhatunk helyet. A lehetőségekről érdemes tájékozódni a Tourinform irodákban. Mint mondta: A nyári főszezonban a Tourinform irodákhoz forduló, szálláshellyel még nem rendelkező vendégeknek még eddig mindig sikerült szállást találni. Valamikor már nem könnyű, de a turisztikai szakemberek csak ritkán adják fel. Éppen ezért mindenkinek azt javasolja, bármikor elindulhat a Balatonra.

Éskovács Péter, a szövetség sajtótanácsadója hozzátette: a nagyobb szállodai kommunikációért felelős vezetőknek önmérsékletet kellene tanúsítaniuk egy-egy nyilatkozat alkalmával. Csak azért mert ők kiadtak néhány száz szobát, nem biztos, hogy másnál, például háztulajdonosoknál, kempingekben, stb. ne volna még férőhely. Fontos volna, hogy a nagyobb turisztikai szereplők saját kerítésükön túl is lássanak és valós képet fessenek nyilatkozataikban egy-egy régióról. Fontos volna, hogy csak azért, mert náluk nincs hely, még ne azt kommunikálják, "megtelt a Balaton", már ide elindulni sem érdemes. Szerencsére azért vannak olyan példák is a régióban, amelyek alkalmával ez az egyeztetés megtörténik és a szakmai szervezetek és a gazdasági szereplők közösen, a régiós statisztikákat, lehetőségeket figyelembevéve nyilatkoznak arról, milyen lehetőségek érhetők el az utazók számára.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk