hirdetés
hirdetés

Víkendre invitálják a turistákat az egri borok bölcsőjében

Kitárulnak a szépasszonyvölgyi pincék és megtelnek a poharak kiváló egri borokkal. Szeptember 23-25. között ugyanis itt tartják az egri szürethez kapcsolódó első völgyi víkendet, Magyarország legnagyobb pincefesztiválját.

hirdetés

A hevesi megyeszékhely egyik legkiemelkedőbb turisztikai attrakciójának számító Szépasszonyvölgyben ezúttal is gazdag programmal csalogatják a látogatókat. Hegedűsné Majnár Márta, az Egri Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy völgyet sokan úgy is ismerik, mint a leghíresebb egri borok bölcsőjét. Napjainkban közel kétszáz pincét számlálnak itt, amelyek szorosan összekapcsolódtak az egri nedűk hírnevével.

Vélemények a kérdőíves felméréseken

A megyeszékhely turizmusában fontos szerepet tölt be a bor, amelyet az utóbbi időben folytatott kérdőíves felmérések is igazolnak. Ezek egyik fő kérdése az volt, hogy a megkérdezettek milyen szempontok alapján választják turistacélpontként Egert. Mint kiderült, a látogatók céljai között az egri várral egyenlő mértékben a bor jelent meg, mint vonzerő, és az ehhez kapcsolódó rendezvényeket is megemlítették. Érdekesség, hogy az elmúlt időszakban a fesztiválok közül az Egri Bikavér Ünnep kapta a legtöbb említést.

Ebből kiindulva a város turisztikai koncepciójában a szervezők a jövőben még inkább a bort és a gasztronómiát szeretnék a középpontba helyezni. A felmérés során azt is megállapították, hogy az Egerbe látogató belföldi vendégek elsősorban a várat, illetve a város nevezetességeit szeretnék megismerni. A külföldiek viszont a borkóstolást helyezik előtérbe, amelyet mindenekelőtt a bikavérhez kötnek. Az elmúlt években a borászok fejlesztőmunkájának köszönhetően megjelent az Egri Bikavér fehér változata, az Egri Csillag is, melynek a kóstoltatását újdonságként szintén összekapcsolták a gasztronómiával.

A bor istenének,  Bacchusnak a szobra völgyben (Fotó: Mentusz Károly)
A bor istenének, Bacchusnak a szobra völgyben (Fotó: Mentusz Károly)


Pincészetek, teraszokkal (Fotó: Mentusz Károly)
Pincészetek, teraszokkal (Fotó: Mentusz Károly)

Tizennyolc pincészet a programokban

Mindezeket mérlegelve az új turisztikai koncepció jegyében – hagyományteremtő céllal – rendezik meg az első szépasszonyvölgyi víkendet, mint a szüret fontos eseményét. A pincefesztivál a családok és a gyerek ünnepe is lesz, ezért sokféle programmal és ügyességi játékokkal várják az érdeklődőket. A bemutatókon résztvevők megismerhetik többek között, hogy a leszüretelt szőlőt miként préselik, és a mustokat is megismerhetik. Ugyanakkor borfelismerő versenyt is tartanak kezdőknek és haladóknak. Ezek mellett látványosságként élménylopózással töltenek majd kiváló nedűket a poharakba. A különböző boros programokhoz gasztronómiai kóstolók is párosulnak.

Ez alkalommal a völgyben 18 pincészet kapcsolódik a programokhoz. A hétvégi víkendet az esti órákban élő koncertek, illetve hajnalig tartó mulatság teszik még hangulatosabbá a nagyszínpadon. Az külön érdekességnek számít, hogy szeptember 23-25. között a Szépasszonyvölgybe érkező turisták, ha a karszalagjukat felmutatják, akkor féláron látogathatják az egri Törökfürdőt, valamint kedvezményes áron juthatnak be az egri termálfürdő medencéibe is.

A történelmi pincesor egy része (Fotó: Mentusz Károly)
A történelmi pincesor egy része (Fotó: Mentusz Károly)


Városnéző kisvonat is jár a Szépasszonyvölgyben (Fotó: Mentusz Károly)
Városnéző kisvonat is jár a Szépasszonyvölgyben (Fotó: Mentusz Károly)

Hegedűsné Majnár Mártától azt is megtudtuk, hogy közel egy évtizede működik már a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesülete, amelynek tagjai sokat tettek azért, hogy a pincékben megízlelt borok minősége a legjobb minősítést kapja. Az egyesület évről évre kisebb-nagyobb programokat is szervez annak érdekében, hogy még többen látogassanak el az egri borok bölcsőjébe. Emellett működik a Márai Sándor író nevét fémjelző szabadidőközpont is. Az ott kialakított nagyszínpadon koncertekre várják a vendégeket. Ezekhez a programokhoz ma már a pincészetek is kapcsolódnak azzal, hogy hozzájuk igazítják a nyitvatartási idejüket.

Az elmúlt időszakban sokat változott a Szépasszonyvölgy képe. A városi önkormányzat közreműködésével korszerűsítették az úthálózatot, és parkolóhelyeket alakítottak ki az autóbuszoknak és a személyautóknak. Ma már több park is díszíti a völgyet, ahol szép szobrokat helyeztek el, a gyerekeknek pedig játszótér nyújt kikapcsolódást. A pincészetek és a vendéglátóhelyek mellett szálláshelyek is nyitottak és akár négycsillagos hotelben is megpihenhetnek a vendégek. Egyébként tavasztól késő őszig Eger központjából városnéző kisvonattal is el lehet jutni a Szépasszonyvölgybe.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk