hirdetés
hirdetés

19 éve működő német utazásszervező ment csődbe

Fizetésképtelenné vált a német GTI Travel és a cégcsoporthoz tartozó török Sky Airlines charterlégitársaság – a török cég bedőlése a magyar piacot is érinti.

hirdetés

A törökországi anyacég, a Kayi Group pénzügyi nehézségei miatt fizetésképtelenné vált a Németországban működő GTI Travel, a Buchmal Reisen és a magyar charterpiacon is jelen lévő Sky Airlines. A németországi utazási irodák azonnali hatállyal felfüggesztették működésüket. Iparági becslések szerint Törökország 300 ezer utast veszíthet éves szinten a tour-operátorok csődje miatt. A GTI Travel 19 éves működést tudhat maga mögött.

 

A cég honlapján ez olvasható
A cég honlapján ez olvasható

A légitársaság ellen szintén csődeljárás indult, megszűnik német leányvállalata, az eddig is nehézkesen, nagy veszteségek mellett üzemelő German Sky. Azok a német utasok, akik hétfő este Paderbornból, Frankfurtból és Nürnbergből Antalyába repültek volna, már nem indultak el útjukra. Az utaztató egyelőre nem közölte, hogy jelenleg hány utasuk tartózkodik külföldön, azt sem tudni, hány utast kell majd kárpótolni.

A Sky Airlines a weboldalán ma megjelent közleményben arról tájékoztat, hogy az utazásszervezői gazdasági nehézségei miatt a légitársaság további intézkedésig minden járatát felfüggeszti. A külföldön maradt németországi utasok hazahozatalára válságstábot hoztak létre, Antalyából június 4-én kellett volna hazaindulnia egy nagyobb csoportnak. A Sky Airlines 6 repülőgéppel rendelkezik és 10 éve működik.

A légitársaság leállása a hazai charterpiacot is érinti: két gép repült volna a nyári szezonban Budapestről Antalyára, egy vasárnap, egy szerdán. Múlt vasárnap rendben el is indult a Sun & Fun első antalyai charterjárata Budapestről a Sky Airlines fedélzetén.

Az utasokat azonban már egy másik társaság járatai hozzák vissza Magyarországra, és ezentúl a török charterláncot a Travel Service, illetve a Corendon Airlines légitársasággal repüli a tour-operátor – tájékoztatta lapunkat Tolga Deniz Sariyüce, a Sun & Fun ügyvezetője. Az igazgató hangsúlyozta, utasaik számára semmilyen fennakadást nem jelent a charterlégitársaság-váltás.

Kiemelte, hogy a csőd bejelentése után azonnal törölték szerződésüket a Sky Airlines-szal, ugyanakkor megállapodtak a Travel Service, illetve a Corendon Airlines-szal. Ennek értelmében vasárnap már a Travel Service hozza haza a Törökországban tartózkodó magyar utasokat.

Az igazgató elmondta, hogy az utasok nem fognak érezni semmit a charterlégitársaság-váltásból, a járat néhány perc eltéréssel az eredetileg meghirdetett időpontban indul vissza. Az európai légi piacon öldöklő verseny folyik egyébként, így elképzelhető több más légitársaság bedőlése is.

A GTI Travel május elején publikálta a 2011-es pénzügyi évére vonatkozó adatait. Az utazásszervező bevétele elérte a 184 millió eurót, nyeresége 318 000 euró volt. A 2011-es évben közel 400 000 utas foglalt a GTI Travelnál. Az utaztatónak tavalyelőtt 72 dolgozója volt.

Tavaly egyébként a német utazásszervezők összesen 24,4 milliárd eurós bevételt realizáltak. Németország öt legnagyobb utazásszervezőjének így alakult a tavalyi forgalma: TUI Deutschland 4 472 millió eurós bevétel, Touristik der Rewe-Group 3 176 millió euró, Thomas Cook 3 200 millió, FTI 1 624 millió, Alltours 1 400 millió euró.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk