30 éves a Tisza-tó

Legfiatalabb – mert mesterséges – tavunk számos „leg”-gel dicsekedhet: 127 négyzetkilométerének kétharmada védett, Madárrezervátuma a Hortobágy részeként Világörökség. A tó, amelyen a Tisza átfolyik, a Duna-deltához hasonló rejtelmes vízi világ, nádaslabirintusokkal, szigetekkel, homokpadokkal, dús ártéri erdőkkel és tündérrózsamezőkkel. A természet itt háborítatlan virul, a strandolást, horgászást, vízisportokat kedvelők, madármegfigyelők, túrázók és kerékpározók igazi paradicsomra lelnek itt.

A Tisza-tó megismerését érdemes a Kiskörei Vízierőmű bemutató terménél kezdeni: itt a 3D-s Tisza-tavi terepasztal madártávlatból mutatja be a Tisza-tavi vadvízországot. Miért hasonlít egy megdöntött kádra a Tisza-tó? Hogyan biztosítható a friss minőségű víz a Tiszatóban? Ezekre a kérdésekre kaphatunk itt választ. A bemutatóteremben működő erőműmakett is színesíti a programot. Kisköre az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a családok paradicsoma lehet. Többek között itt rendezik meg szeptemberben a csülökfőzőversenyt, lesz VW bogár- és kocsmazenész- találkozó, továbbá lovas- és triatlonbajnokság is. FogyaszthaTÓvá a Tisza-tavat igazán azok a helyi turisztikai szolgáltatók teszik, akik élen járó kezdeményezéssel az országban elsőként létrehozták a harminctagú vízi-, kerékpáros-, lovasés gyalogos-túraközpontokat. A résztvevők magas színvonalú, garantált szolgáltatásokat nyújtanak; egységeikben túraeszközöket – köztük összesen majd 600 kerékpárt – lehet bérelni, biztosítják a szervizelést, az információt és a képzett túravezetőt, ahol étkeztetés is van, ott a vendégek sportos és gyermekmenükből választhatnak. Idén tovább bővült a Tisza-tavi Túraközpont-hálózat. A tiszacsegei Holdfény Camping, a polgári M3 Archeopark, a poroszlói Nonstop és Csicsman kikötő és a sarudi Tündérrózsa hajókikötő lépett a túraközpontok sorába. Üdülési ajánlataik megtekinthetők a www.tiszatoinfo.hu oldalon is.

A Vizek éve kampányévben, júniusban a Tisza-tóé lesz a főszerep: a Tisza-tavi szálláshelyek, a Tisza-tavi Túraközpont-hálózat tagjai hároméjszakás foglalás esetén a 4. éjszakát ajándékba adják a régióba érkező vendégeknek. Az ajánlatok és az üdüléshez szükséges információk megtalálhatók a www.vizekeve. hu oldalon. Elkészült a Tisza- tavi üdülési katalógus 2008 című kiadvány is, amely 350 ezres példányszámban látott napvilágot. A Tisza-tó 30. születésnapja alkalmából a Wellpress könyvkiadó gondozásában megjelenik a népszerű útikönyvsorozat Tisza-tavi kötete és számos más népszerűsítő kiadvány is. A Tisza-tavi RIB közbenjárására az ÖTM turisztikai államtitkársága idén 12 millió forinttal támogatja a régió 30 éves születésnapi eseményeit.

 

Természetes víziaréna

A Tisza-tónál garantált a vízminőség és a vízmélység is, hiszen a tavon keresztül folyik a Tisza, rendszeresen öblítve és frissítve a vizet. A tavon zsiliprendszerek szabályozzák a vízszintet, a lassan mélyülő partok gyorsan melegedő vizükkel a gyermekes családok számára is kiváló lehetőséget kínálnak. Nem csoda, hogy az idelátogatók 75 százaléka vízparti üdülésre érkezik, és a hat tóparti strandon éli világát. Nyaranta százezreket vonzó rendezvények szórakoztatják az üdülőket, de az is egyedülálló, hogy a tó déli, abádszalóki öble 14 négyzetkilométernyi nyílt vízfelülete – európai ritkaság – motoros sporteszközök (jet-ski, vízisí, vízibanán vagy a vízibob) számára is engedélyezett terület! Természetesen osztozniuk kell a vitorlásokkal és az evezőt forgatókkal, hiszen e sportágat űzők is szívesen keresik fel a tavat, ahol 15 csónakkikötő áll rendelkezésükre a tó körül. A régióban a tó körül öt gyógyfürdő és öt termálfürdő is bővíti a rekreációs lehetőségeket. Tiszaújvárosban Európa egyik legmodernebb balneológiás gyógyászati központja működik. Vize hatásosan gyógyítja a kopásos és gyulladásos ízületi és gerincbetegségeket, nőgyógyászati betegségeket, balesetek mozgásszervi szövődményeit. Tiszafüred gyógyfürdője mellett is gyógyászati részleg működik. A tótól kissé távolabb, nagy hagyományú és csendes családias környezetben található Berekfürdő.

 

Csendes örömök

A Tisza-tó Magyarország ökoturisztikai szigete: Az ornitológusok és a természet iránt érdeklődők számára is igazi értékeket rejt a tó keleti területe. Szervezett csónaktúrák keretében – a madárvonulások idején – egy-egy faj akár több ezer példánya is megfigyelhető. Az érdeklődők fotószafarin vagy erőt próbáló kenutúrán is részt vehetnek. A Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény a poroszlói kikötőből indulva, menetrend szerint közlekedő hajójárattal, tízperces sétahajózással elérhető. Ezen az 1500 méteres víz felett vezető pallóúton egy madármegfigyelő toronyból és két, úgynevezett madárvártából testközeli élményt és rálátást kapunk a Tisza- tó élővilágára. Egy másik tematikus létesítményt, a Tiszavirág Nyomában ártéri sétautat pedig Szabics kikötőből ötperces motorcsónakos úttal érhetjük el. A táblákon a tiszavirágzásról tudhatunk meg érdekességeket. A tanösvények, az ártéri sétautak új lehetőséget kínálnak az iskolai kirándulóknak is. Hallgatag emberek a horgászok, akiket a „Kapásból Tisza-tó” kampánnyal céloztak meg. A tó középső része Magyarország legnagyobb összefüggő, négy évszakos horgászvize. Itt bárki kifoghatja a víz alatt rejtőző 50 különféle halfaj valamelyikét, vagy akár élete halát. Kiépített kikötők, tapasztalt horgászvezetők, horgászbarát szálláshelyek, jól felszerelt horgászboltok várják a sport szerelmeseit.

 

Körbekarikázva

A Tisza-tó a magyarországi síkvidéki kerékpározás központja lett. A gátakon megépült új kerékpárúton körbejárható a tó – ráadásul a néhány méteres magasságból folyamatosan gyönyörködni lehet a tó panorámájában, növény- és állatvilágában.

A kerékpáros-útikönyvek és atlaszok kiadására specializálódott Frigoria Kiadó elkészítette a Tisza- tó és Hortobágy 22 kerékpáros- útvonalát bemutató új kiadványát. Ezzel az elmúlt két évben átadott kerékpárútszakaszok mellett újabb nagy lépést tesz a régió a kerékpáros-turizmus fejlesztésére. A kiadvány három nyelven kerül kereskedelmi forgalomba, különlegessége, hogy a sorozat tagjai közül elsőként a kerékpározás mellett kitér a lovaglási és a vízitúrázási lehetőségekre is. Ráadásul 1200 kilométernyi túraútvonalat tartanak számon a régióban.

Akár kerékpáron, akár autóval, több látnivalót is érdemes felkeresni a környéken. Tanulságos az M3-as autópálya polgári csomópontjánál található M3 Archeopark. Benne a tájegység történetét, néprajzi jellegzetességeit, a térség kulturális örökségét, kultúrtörténeti értékeit, valamint az autópálya-építés során feltárt régészeti leletek hiteles másolatait szeretnék megmutatni a parkba látogatóknak. Közel esik a műemlék karcagi szélmalom, a Kun Emlékhely, az Erdőteleki Arborétum, az abádszalóki Babamúzeum, Nagykörűt pedig cseresznyevirágzáskor és -éréskor nem szabad kihagyni.

 

Tisza-tó-konferencia 2008

A konferencia öt különböző szakterület (turizmus, vízügy, területfejlesztés, halgazdálkodás, természetvédelem) köré szerveződött. Itt debütált az a monográfia, amely a 30. évfordulóra a Tisza-tavi Regionális Idegenforgalmi Bizottság megbízásából, a Károly Róbert Főiskola Turizmus és Területfejlesztési Tanszék közreműködésével készült el. A tanulmánykötet az elmúlt három évtized nagy eseményeivel és részben a Tisza-tó jövőjével is foglalkozik. A konferencia az alábbi ajánlásokat fogalmazta meg: fokozott figyelmet és megfelelő forrást kell biztosítani a Tisza-tó mint műszaki létesítmény rehabilitációjára, fenntartására, mert ez egyben mind a természeti értékek, mind a turisztikai vonzerő megőrzésének záloga. A résztvevők kezdeményezik egy Tisza-tó fejlesztési alap és a modellértékű kiemelt térségi turisztikai desztinációs menedzsment létrehozását. Szorgalmazzák a Tisza-tavi Ökocentrum Látogatóközpont tervének mielőbbi megvalósítását. Intézkedéseket tartanak szükségesnek a tó természetes halállományának megőrzésére. A konferencia résztvevői kezdeményezik, hogy május 14. legyen a jövőben a Tisza-tó napja. Részletes beszámolónkat a 10. oldalon olvashatják.

 

Fontosabb rendezvények

Tisza hete és tiszai nagy vízitúra Guiness-rekord-kísérlet, június 18–25.

Tisza-tó kerékpáros maratoni, július 19–20.

VII. Tisza-tavi folkfesztivál, június 27–29.

Kunmadarasi motoros és autós gyorsulási versenyek és streerfighter show-k Hátralévő futamok: július 4–6. és augusztus 15–17.

Tisza-tó-átúszás, augusztus 2.

Tisza-tavi rablóhalas nagyközönséghorgászverseny, szeptember 27–28.

Tisza-tavi szinkron madárszámláló találkozó, október 25–26.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?