A 2019-esnél jobb téli szezonra számít Stájerország

Stájerország turisztikai szakemberei azt remélik, hogy a 2021/2022-es tél már jobb eredményeket hozhat számukra, mint a 2019/2020-as szezon.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Steiermark Tourismus és a stájer sírégiók képviselői csütörtökön a budapesti Hilda étteremben mutatták be a sajtó munkatársainak, mivel készülnek, hogyan várják a magyarokat az idei szezonban. A két évvel ezelőtti már nem volt csúcsév Ausztriában, mivel a pandémia miatt 2020 március 15-én leálltak a felvonók a járványügyi intézkedések részeként, most azonban már várhatóan nem lesz csonka a szezon egy újabb járványhullám ellenére sem, ezért optimisták a helyi szakemberek a szezont illetően. Erich Neuhold a Steiermark Tourismus ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a 3G szabályt alkalmazzák, vagyis a teszteltek, oltottak és gyógyultak látogathatják csak a síterepeket. A maszkhasználat kötelező a sílifteken, a liftek kapacitását a távolságtartás betartásához igazítják, sorban állásra azonban nem kell számítani. A felvonók korszerűsítésére, új felvonók létesítésére 50 millió eurót költöttek Stájerországban az előttünk álló télre készülődve, és Kreischbergben külön 40 millió eurót fordítottak ezekre a célokra.

Hütték csúcsgasztronómiával

Stájerország legnagyobb sírégiójában, Schladming-Dachsteinben 123 kilométernyi sípálya és 45 modern felvonó kínál non-stop síélményt. A Ski amadé síszövetséghez tartozó, síterep a jól ismert Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen és Reiteralm hegyeket köti össze egymással. A Planai a nagy forgalom miatt a régi liftet egy vadonatúj 8 személyes ülőfelvonóval helyettesítette, amely óránként 3500 síelőt képes szállítani. A Reiteralmon pedig egy új, hatszemélyes felvonó áll majd a vendégek rendelkezésére. A két fejlesztésre 20 millió eurót költött a sírégió. A stájer konyha szerelmeseinek legnagyobb örömére folytatódik az Almkulinarik by Richard Rauch projekt: a kiválasztott hüttékben egész télen egy speciális, a sztárséf által újraértelmezett étel is felkerül az étlapra. A családok számára újdonság idén a hóbike szolgáltatás és a gyerekek számára egy új parkot is kialakítottak egy festői tavacskával.

Libériás inas siklik a pohár Proseccónkkal

Murau-Kreischberg sírégióban négy különféle síterületet különböztetnek meg, és mindegyik más-más arculattal rendelkezik. A nemzetközileg is kitüntetett síterület gyermekbarát szolgáltatásaiért is kapott már elismerést. Felvonóparkját 40 millió eurós ráfordítással fejlesztették a szezonra: új a kreischbergi 10 üléses gondola is, amely óránként 4000 utas szállítására alkalmas. Várakozni tehát itt sem kell, hogy az ember feljusson a csúcsra. Újdonság a 2000 méteres magasságban épült Eagle nevű étterem. A 350 fős befogadóképességű, modern dizájnú vendéglátóhelyről pazar panoráma nyílik az Alpok 3000 méter magas hegycsúcsaira. A régió egyik síterepe, a Turracher Höhe különleges szolgáltatást kínál: a síterület úgynevezett Pistenbutler-eket alkalmaz, akik különféle figyelmességekkel kényeztetik a síelőket: fényfédő krémmel, zsebkendővel sietnek a segítségükre, a gyerekeket édességgel, a felnőtteket Proseccóval kínálják, márciustól pedig a helyi organikus gazdaságokból kikerült alapanyagokból készült jégkrémmel kedveskednek nekik.  

Felfelé hótalp, lefelé bob

Magas-Stájerország, ez a Magyarországhoz közeli téli paradicsom a kicsi, de annál hangulatosabb síterepeken teljes mértékben a családokra összpontosít, a fő prioritás a pályák minősége, valamint a biztonságos és megfizethető síelés. 227 kilométernyi sítúraútvonallal, 60 kilométernyi szánkópályával, 104 kilométernyi sífutópályával és 300 kilométernyi téli és hótalpas túraútvonallal rendelkezik. A Niederalpl és a Brunnalm-Hohe Veitsch síterepek ideális feltételeket kínálnak egy jól sikerült családi üdüléshez, a zergepopulációkban gazdag Aflenz Hochschwab régióban minden adott a mélyhóban történő síeléshez, a Schwabenbergarena Turnau síterepen pedig igazi versenysporthangulatba jöhetnek az üdülővendégek. Újdonság a Schneeschuh-Yonnern, vagyis hótalpazás & síbobozás kombinációja: a hegyre fel hótalpakkal, a hegyről le síbobbal juthatnak a téli sportok szerelmesei. A Stuhlecken új ezdőpálya várja a cégeket és egyesületeket, ahol a pálya lefoglalásával egyéni edzések tarthatók. Ugyanitt 2022. március 4. és 6. között világbajnoki hangulat uralkodik majd, ugyanis a Stuhleck lesz a helyszíne a 2022-es Síbob Világbajnokságnak. Az év legcsendesebb időszaka Ausztria legnagyobb hagyományőrző adventi vásárával, a Mariazelli adventtel veszi hamarosan kezdetét Magas-Sájerországban november 18-án.

Offpiste, fürdő és főhercegi advent

Az Erzberg Leoben kaland- és sportrégióban tárt karokkal várják a magyarokat, akik az osztrákok és a németek után a legnagyobb számban képviseltetik magukat. A régióban a síelés, snowboardozás, sífutás, freeride, hótalpas túrázás egyaránt elérhető. A Präbichl síarénában 20 km tökéletesen karbantartott sípálya várja a kezdő és gyakorlott síelőket egyaránt. Az Alpfox sí- és hegyisport-iskola offpiste képzési központja egyedülálló kalandokat kínál a mélyhóban síelés szerelmeseinek. Az igazi profik pedig azért jönnek ide, hogy megküzdjenek a legendás Polsterrinne offpiste síútvonallal. A sífutás kedvelőit a régióban 5 sífutópálya várja, amelyek közül 4 elnyerte a stájerországi sípálya érdemrendet. Aki a havas élmények után némi nyugalomra és melegre vágyik, látogasson el az Asia Spa Leobenbe, amelyet Európa legjobb közfürdőjének választottak. Az év legcsendesebb időszakában, adventkor az Erzberg és Leoben környékén élők hagyományőrző népszokásokkal hangolódnak a karácsonyra. A varázslatos „Adventi város” Leobenben lenyűgöző kézműves termékeket és kulináris finomságok egész sorát kínálja. A leobeniek nappalija – a főtér – minden évben romantikus, elegáns és idilli karácsonyi vásárrá alakul át. A „stájer herceg”, János főherceg is várja itt a látogatókat, és digitális formában kalauzolja végig az érdeklődőket az „ő” Leobenjén.


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.