A badacsonyi borvidék signature tétele 10 pincészet kínálatában

Kéknyelű Zsendülés néven 10 helyszínen várják a borszerető érdeklődőket június 17-19. között. 

A közel egy évtizedes múlttal rendelkező, a már hagyományossá vált Bortriatlon keretén belül 2022-ben három hétvégén, három tematikus bortúrával, ajánlatokkal, pecsétgyűjtő boros játékkal, borkóstolókkal, valamint színes kulturális- és gasztronómiai programokkal várják autentikus környezetben a látogatókat. 

Badacsony méltán büszke lehet saját szőlőfajtájára, a kéknyelűre, amely sehol máshol a világon nem található. Igazi rejtett kincs ez számunkra, mely párját ritkítja a világon, eez most egy kiváló alkalom a tanúhegyek között lévő pincészetek megismeréséhez, valamint a borvidék felfedezésére”, mondta Váli Péter, badacsonyi borász.   

A kifejezetten a vulkánikus területeket kedvelő kéknyelű annak ellenére, hogy férfias, tüzes, karakteres, és határozott savgerincű borokat ad – általában zárkózottabb illattal, de jól felismerhetően ásványos ízvilággal –, mégis egy igazi hölgy. Szeszélyes tud lenni, de egyszerre kedves és bájos is, gondos odafigyelés mellett pedig olyan egyedülálló borok születhetnek belőle, melyek visszatükrözik a területek adottságait, ezáltal képesek visszaadni Badacsony minden értékét és szépségét. Az egykoron császárok és királyok italát, mely patikákban gyógyszerként is világhíres volt, például a Pannóniából származó Probus imperátor a III. században annyira kedvelte, hogy még hadvezéri teendőit is elhanyagolta a szőlőültetés miatt.  

A kéknyelűt a filoxéravész valamint a második világháborút követő nagyüzemi gazdálkodás kis híján majdnem örökre kiirtotta, de néhány elkötelezett gazdának és a badacsonyi kutatóintézetnek köszönhetően mára már ismét megtalálta méltó helyét a borvidéken, és itt is termesztik a legnagyobb mennyiségben.  

A Kéknyelű Zsendülést követően a Bortriatlon követező állomása a Rizling Vakáció a strandszezon után, a szüret végén, október 14-16. között finom olaszrizling borokkal várnak mindenkit Badacsonyban. 

BORTRIATLON helyszínek a Badacsonyi borvidéken:

Badacsony: Dobosi-Stier Pincészet Badacsonyi Fröccsterasz, Éliás AlaptáBOR, Istvándy Borműhely, Németh Pince, Málik Pince

Badacsonytomaj: Borbély Családi Pincészet, Fata Pince, Válibor Vinotéka & Presszó

Badacsonyörs: Folly Arborétum és Borászat

Gyulakeszi: von Beőthy Pince

Forrás: Badacsony Tourinform / Turizmus Online


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.