A barokk és modern Vác

Sikerlistás lesz a belföldi autóbuszos utazásszervezők körében ez a Duna bal partján fekvő barokk város, mely korábbi korszakának szürkeségét gyors ütemben vonzó arculatra váltotta. 

Az aranyfedezetet erre azonban azok a műgyűjtők és megszállott szakemberek biztosítják, akik igazi élménnyé tudják tenni Vác látogatását.

Az emberi tényező

A turizmusban az emberi tényező mindennél fontosabb. Valljuk be, nem könnyű a modern festészettel, és porlepte, régi tokaji palackokkal úgy elvarázsolni a látogatókat, hogy szinte alig lehet kizavarni őket a teremből. Szerencséje a városnak, hogy az ismereteket élménnyé varázsolni képes Papp László, vagy Vígh Gyula mutatják be azokat gyűjteményeket, melyeket az utóbbi időkben pincékből, raktárakból méltó kiállítóterekbe helyeztek át. Vácott szinte minden évben új gyűjteményt nyitnak meg a nagyközönség előtt, a polgármester fogékonysága teret ad a műgyűjtő, művészetpártoló egyéniségek alkotó dinamikájának. Együttműködve a Váci TDM szervezettel, (a tanulmányút szervezőjével), ma Vác nemcsak építészeti ritkaságainak (Diadalív, Gombás –patak hídja, a székesegyház), páratlan Duna-parti panorámájának, hanem a Kultúra Magyar Városaként számtalan műgyűjteménynek, múzeumnak is köszönheti hírnevét.

Modernség és történelmi ritkaságok

A Modern Művészeti Gyűjtemény megnyitása is friss fejlemény: Találunk itt képet az egykor a váci börtönben raboskodó Matuska Szilvesztertől, de egy sor, kiemelkedő díjjal kitüntetett, Párizsban is sikeres művésztől, mint Scholz Erik, Dombai Lelly; a bájosan bumfordi alakokat formázó Szabó Vladimírtól, és a merész színvilágú Tóth Ernőtől. Pár száz méterre ettől, a barokk főtéren, Sajdik Ferenc állandó életmű kiállításán (Váci Mosolyalbum) valóban felderülnek az arcok. A festményeken Vác mesevárossá alakult, girbe-gurba utcáin Gombóc Artúr kalandjai sejlenek fel, és jellegzetes madárkarikatúrái szállnak át az égen.

Borzongató, de rengeteg kultúrtörténeti tanulsággal szolgál a híres váci múmiákat bemutató kiállítás, a Memento Mori. (A teljes, 262 koporsóból álló 18.-19. századi gyűjtemény feldolgozása és megőrzése persze máshol, szakmai műhelyekben történik). A Görög templom ma műemlék és Tragor Ignác Múzeum, ahol névadója nemes gyűjtő szenvedélyének köszönhetően délszláv vallási relikviákat láthatunk.

Pannónia Ház, a legújabb

Vác főterén, értékes történelmi épületben (egykori fogadó) hét művészeti gyűjtemény kapott méltó bemutatóhelyet, akár többórás bolyongásra késztetve az érdeklődőket. A parkosított udvar maga is műalkotás, szobrászok, keramikusok szabadtéri kiállítótere. (Gádor István térplasztikái, Nagy Sándor vörös márvány szobrai, kiegészülve az ország legnagyobb üvegvitrinjében elhelyezett alkotásokkal). Hincz Gyula, a „magyar Picasso”, a szintén Párizsban iskolázott művész, európai hírű képei, szobrai és kerámiái díszítik a folyósokat, a lépcsőházat és az esküvőkre használt dísztermet. Az ipar-és kézművesség remekei láthatók az európai öntöttvas gyűjteményben, Váczi György könyvkötőművész hagyatékában (az angol királyi udvar szállítója is volt), és Haraszti Béla, a Venesz-díjas mestercukrász nagyméretű cukorépületeit bemutató teremben. A középkori pincében Gádor István és Magda, Gorka Géza és Lívia faliképei, szobrai, térplasztikái jelzik, hogy a kerámia fellegvárában, Vácott vagyunk. Ezt nyomatékosítja a Váci Sportcsillagok című kiállítás is.

Színház, Borház

Lelkes lokálpatrióták 2013-ban egy régi moziból varázsolták elő a Váci Dunakanyar Színházat. Egy lendülettel már nemzetközi porondra is léptek, itt zajlott a Visegrádi Négyek Fesztivál. A város lakóinak igényességét jelzi, hogy a befogadó színház előadási szinte telt házzal zajlanak. Nem új viszont a patinás Curia Borház, az ódon tokaji borok gyűjteménye, bemutatóhelye, és kristálykanalas kóstoltatója. A tulajdonos, a tokaji borok történelmének szakértője igazi dzsinnként szabadítja ki a pókhálós palackokból letűnt idők aszúbor készítőinek tudományát, az őket regulázó kacskaringós paragrafusok igazi értelmét. Így világlik elő, hogy az egykor receptre írt tokaji aszú gyógyhatását globalizált erők próbálják elmismásolni. Búfelejtőként és harci kedvteremtőként viszont a kapu előtti Jurtában kapható kiváló forralt borok szolgálnak, egészen februárig. A főtéren ugyanis télen is nagy a nyüzsgés és rengeteg a szabadtéri program.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.