hirdetés
hirdetés

A barokk és modern Vác

Sikerlistás lesz a belföldi autóbuszos utazásszervezők körében ez a Duna bal partján fekvő barokk város, mely korábbi korszakának szürkeségét gyors ütemben vonzó arculatra váltotta. 

hirdetés

Az aranyfedezetet erre azonban azok a műgyűjtők és megszállott szakemberek biztosítják, akik igazi élménnyé tudják tenni Vác látogatását.

Az emberi tényező

A turizmusban az emberi tényező mindennél fontosabb. Valljuk be, nem könnyű a modern festészettel, és porlepte, régi tokaji palackokkal úgy elvarázsolni a látogatókat, hogy szinte alig lehet kizavarni őket a teremből. Szerencséje a városnak, hogy az ismereteket élménnyé varázsolni képes Papp László, vagy Vígh Gyula mutatják be azokat gyűjteményeket, melyeket az utóbbi időkben pincékből, raktárakból méltó kiállítóterekbe helyeztek át. Vácott szinte minden évben új gyűjteményt nyitnak meg a nagyközönség előtt, a polgármester fogékonysága teret ad a műgyűjtő, művészetpártoló egyéniségek alkotó dinamikájának. Együttműködve a Váci TDM szervezettel, (a tanulmányút szervezőjével), ma Vác nemcsak építészeti ritkaságainak (Diadalív, Gombás –patak hídja, a székesegyház), páratlan Duna-parti panorámájának, hanem a Kultúra Magyar Városaként számtalan műgyűjteménynek, múzeumnak is köszönheti hírnevét.

Modernség és történelmi ritkaságok

A Modern Művészeti Gyűjtemény megnyitása is friss fejlemény: Találunk itt képet az egykor a váci börtönben raboskodó Matuska Szilvesztertől, de egy sor, kiemelkedő díjjal kitüntetett, Párizsban is sikeres művésztől, mint Scholz Erik, Dombai Lelly; a bájosan bumfordi alakokat formázó Szabó Vladimírtól, és a merész színvilágú Tóth Ernőtől. Pár száz méterre ettől, a barokk főtéren, Sajdik Ferenc állandó életmű kiállításán (Váci Mosolyalbum) valóban felderülnek az arcok. A festményeken Vác mesevárossá alakult, girbe-gurba utcáin Gombóc Artúr kalandjai sejlenek fel, és jellegzetes madárkarikatúrái szállnak át az égen.

Borzongató, de rengeteg kultúrtörténeti tanulsággal szolgál a híres váci múmiákat bemutató kiállítás, a Memento Mori. (A teljes, 262 koporsóból álló 18.-19. századi gyűjtemény feldolgozása és megőrzése persze máshol, szakmai műhelyekben történik). A Görög templom ma műemlék és Tragor Ignác Múzeum, ahol névadója nemes gyűjtő szenvedélyének köszönhetően délszláv vallási relikviákat láthatunk.

Pannónia Ház, a legújabb

Vác főterén, értékes történelmi épületben (egykori fogadó) hét művészeti gyűjtemény kapott méltó bemutatóhelyet, akár többórás bolyongásra késztetve az érdeklődőket. A parkosított udvar maga is műalkotás, szobrászok, keramikusok szabadtéri kiállítótere. (Gádor István térplasztikái, Nagy Sándor vörös márvány szobrai, kiegészülve az ország legnagyobb üvegvitrinjében elhelyezett alkotásokkal). Hincz Gyula, a „magyar Picasso”, a szintén Párizsban iskolázott művész, európai hírű képei, szobrai és kerámiái díszítik a folyósokat, a lépcsőházat és az esküvőkre használt dísztermet. Az ipar-és kézművesség remekei láthatók az európai öntöttvas gyűjteményben, Váczi György könyvkötőművész hagyatékában (az angol királyi udvar szállítója is volt), és Haraszti Béla, a Venesz-díjas mestercukrász nagyméretű cukorépületeit bemutató teremben. A középkori pincében Gádor István és Magda, Gorka Géza és Lívia faliképei, szobrai, térplasztikái jelzik, hogy a kerámia fellegvárában, Vácott vagyunk. Ezt nyomatékosítja a Váci Sportcsillagok című kiállítás is.

Színház, Borház

Lelkes lokálpatrióták 2013-ban egy régi moziból varázsolták elő a Váci Dunakanyar Színházat. Egy lendülettel már nemzetközi porondra is léptek, itt zajlott a Visegrádi Négyek Fesztivál. A város lakóinak igényességét jelzi, hogy a befogadó színház előadási szinte telt házzal zajlanak. Nem új viszont a patinás Curia Borház, az ódon tokaji borok gyűjteménye, bemutatóhelye, és kristálykanalas kóstoltatója. A tulajdonos, a tokaji borok történelmének szakértője igazi dzsinnként szabadítja ki a pókhálós palackokból letűnt idők aszúbor készítőinek tudományát, az őket regulázó kacskaringós paragrafusok igazi értelmét. Így világlik elő, hogy az egykor receptre írt tokaji aszú gyógyhatását globalizált erők próbálják elmismásolni. Búfelejtőként és harci kedvteremtőként viszont a kapu előtti Jurtában kapható kiváló forralt borok szolgálnak, egészen februárig. A főtéren ugyanis télen is nagy a nyüzsgés és rengeteg a szabadtéri program.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai