A Chapoutier borokon vajon miért szerepel Braille-írás?

Shiraz mesterkurzust hirdettek az idei VinCE Budapest Wine Show zárónapján, ahol a Rhone-völgyi toppincészetben ma is az egyik leszármazott, Marc Chapoutier dolgozik. Alexander Sidorenko, a Chapoutier-ház szakértője kóstoltatott a Corinthia Hotelben shirazból készült toptételeket.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár több borús előjel előzte meg a kurzust, végül eloszlottak a viharfelhők: az előzőleg meg­hirdetett, nagynevű Master of Wine, Christopher Burr az utolsó pillanatban lemondta a szereplést, ahogy a beharan­gozott toptételek egy része sem tudott idő­ben megérkezni, mivel valami rejtélyes oknál fogva Drezdába utaztatta Budapest helyett a gyorsposta…

BUJA GYÖNYÖR, KIRÁLYNŐI TARTALOMMAL

Ámde a világ legbujább szőlőfajtájaként ismert shiraz szerelmeseinek a baljós előjelek mit se számítottak, és nekik lett igazuk: a mesterkurzus tökélete­sen sikerült. Igaz, olyan „nagyágyúkat” sikerült a VinCE csapatának bevetnie a siker érdekében, és megismertetni a szakértő közönséggel, mint a világhírű Crozes-Hermitage dűlőkről származó Les Meysomniers-t (2012) vagy az abszolút királynőt e kategóriában, a Hermitage domboldaláról származó, shirazból nyert Monier La Sizeranne-t (2011).

FELTÖREKVŐ BORVIDÉK

A Rhone-völgyi szakértő szerint imádott Franciaországában a nagyhírű cham­pagne-i és bordeaux-i borvidék mellett nagyon kezd feljönni az ő vidékük is, ahonnét többféle fekvésű termőterületről is mutatott be borokat. Például a szeles, keleti domboldalra esőkről, ahol mindig egészségesek a szőlőtőkék, azonban ke­vésbé koncentráltak és tömények, bal­zsamosak a nedűk, mint a déli, naposabb részeken termőkből nyertek. A mineralitás azonban, amely a mai legmenőbb séfek egyik fő vesszőparipája, mindegyik shiraz-termőterület tételeire jellemző – épp ezért kapósak mostanában a Chapoutier-ház borai. A cornas-beli, eredetvédett termő­területről is bontottak a kurzuson palac­kokat: ezek a gránitos, meszes talajnak köszönhetően testes, masszív borok voltak, elegánsak és vérpezsdítőek. A Cornas név egyébként felperzselt földet jelent.

ZÁRKÓZOTT SZÉPSÉG

A shirazról azt tartják, hogy zárkózott, elég nehezen megnyíló bor, amelyet so­káig kell levegőztetni (dekantálni), de ekkor is mindig érezhető rajta egy kis­sé füstös, fahordós, kávés, fűszerekben gazdag ízvilág. A hírneves Hermitage-dombok neve amúgy nem véletlenül cseng ismerősen: hiszen a cári családok épp innen vásárolták bortételeik legja­vát, és a szőlőtermő területnek tiszte­legve nevezték el híres szentpétervári épületüket Ermitázsnak. A Rhone-vidé­kén egyébként 25 éve a biodinamikus gazdálkodásnak hódolnak: nem hasz­nálnak sem permetező-, sem gyomirtó szert.

Végül két érdekesség: a shiraz egzoti­kus hangzása ellenére mindig is a francia borvidékek jellegzetes fajtájának számí­tott, hiába fülledt érzékisége, nem egy egzotikus táj tipikus bora.

A másik: a Chapoutier-birtok-alapító meghagyta, hogy borain mindig szere­peljen Braille-írás (is), tisztelegve ezzel imádott dédnagyapja emlékének, aki vak volt.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.