hirdetés
hirdetés

A fogászati turizmus lehet az új hungarikum

Évente több tízezer külföldi keresi fel a magyar fogorvosi rendelőket - a fogászati turizmus évi hatmilliárd forintos üzletággá nőtte ki magát. Noha válságban Magyarország sem vonzza mágnesként a betegeket, könnyen lehet, hogy a dentalturisták mentik meg a hazai fogtechnikai laborokat.
hirdetés

Általános vélemény, hogy hazánkban minden adott ahhoz, hogy az ország az egészségturizmus fellegvárává válhasson. Évente több tízezer külföldi beteg érkezik fogászati kezelésekre, s ha már jönnek, nem verik a fogukhoz a garast: átlagosan 3-5 napot töltenek nálunk, s a kezelések között mindent kipróbálnak, amit más turisták is: a becslések szerint ebből évente 20-25 millió eurót, azaz 6,2 milliárd forintot költenek nálunk. "Kedvező árak, ötéves garancia" - Jopp Eszter irodájának német nyelvű honlapján ezekkel a varázsszavakkal próbálják felhívni a páciensek figyelmét. Főleg Németországból és Svájcból toborozzák a pácienseket. Az iroda vezetője árnyaltabban látja a helyzetet: a németeket nehéz meggyőzni arról, hogy előítéleteik ellenére érdemes kipróbálni a hazai fogászatokat. A honlapon még a bolgár és a lengyel árakkal is összevetik az ittenieket, s kiderült: még így is mi vagyunk a nyerők: egy átlagos kezelés esetében nálunk a költségek 47 százalékát takaríthatják meg a fejlett országokból érkezők, szemben a várnai 34 vagy a varsói 33 százalékkal. Vagyis már egy ezer euróba kerülő kezelésért is megéri útra kelni.

- Mégis, kiadásaink jó része reklámra megy el. Hiába ígérünk 70 százalékos megtakarítást és extra minőséget, német nyelvterületen főleg az ötéves garanciával tudjuk meggyőzni az ügyfeleket - mondja Jopp Eszter. - Az évi ezerkétszáz ember, aki eljön, nem a luxust keresi, hanem a minőséget és a biztonságot, jó áron - mondja.

Az osztrák televízió egyik kabaréműsorában nemrégiben a "magyar fogművek" túlzottan és alaptalanul kifigurázott tevékenységével nevettették meg a nézőket. A magyar fogdoktorok szerint ez azt bizonyítja, hogy a nyugat-európai fogorvosi piacféltés a válság idején tovább erősödik. Ezért új rendelőket nyitni most meglehetősen kockázatos. Szilágyi László, a soproni Dental-Pannon vezető főorvosa azt mondja, pacientúrájuk az utóbbi időben kibővült az angol betegekkel, és mostanában egyre több francia érkezik hozzájuk. A színvonalas magyar szolgáltatás legfeljebb harmadába kerül annak, mint amennyit Nyugat-Európa országaiban kell érte fizetni. A soproni fogorvosok nagy többsége úgy látja: bár az angolok és franciák megjelenésével több lett a beteg, a verseny óriási, és nem is mindig tisztességes. Előfordul, hogy néhányan az adózást megkerülve fogadnak pácienseket. Az igényesebb és tájékozottabb külföldi betegek rájöttek arra: érdemesebb azokat a kiválóan felszerelt magyar vállalkozásokat választani, amelyek régóta megbízhatóan tevékenykednek. Referenciákat általában ismerősök körében keresnek.

Hamarosan elkészül az a negyven vendég fogadására alkalmas első osztályú panzió Balatonmáriafürdőn, amely - több mint 110 millió forintért - 34 millió forintos uniós támogatással épül. - A balatoni főszezonon kívül a dentalturizmusra szeretnénk támaszkodni, ez akár forgalmunk harmadát adhatja - mondta Balla András, a Pelso Hotel Kft. ügyvezetője. A főként külföldiekre építő vállalkozás szempontjából nem mellékes, indulnak-e sármellékre fapados járatok. A tervek szerint egy külföldi kapcsolattartó küldi majd a betegek leleteit a magyar orvosoknak, akik így pontosan tudni fogják, ki, milyen panasszal, mikor érkezik. A panzióból busz szállítja majd a vendégeket a rendelőkbe. - Egy hévízi és egy keszthelyi fogorvossal állunk szerződésben, de lehet, hogy saját rendelővel bővítjük a panziót. A szállást és a kezelést külön-külön számlázzuk, de a marketinget közösen szervezzük és finanszírozzuk - mondta az ügyvezető. Ennek része, hogy a fogászati kezelés mellett wellness programokat is kínálnak - csomagban. A belföldi pácienseket - először májusban - kedvezményes árú kezelésekkel, diagnosztikával csábítják. (Népszabadság)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk