A földi paradicsom és Kelet Velencéje

Kína egyik legfejlettebb tartománya a Sanghajtól délre elterülõ Zhejiang (Csödzsiang). Magyarországon túl sokat nem lehet hallani errõl a vidékrõl, arrafelé viszont annál többet tudnak rólunk, mivel Zhejiangból származik a hazánkban letelepedett kínaiak többsége.

'

Zhejiang talán azért sem ismert külföldön túlságosan az utazásszervezők és ennél fogva a turisták körében, mert a gazdaság dübörgése mellett nem kapnak elég figyelmet a térség látnivalói, pedig akad belőlük elég. A tartomány információs hivatala által szervezett tanulmányúton az is kiderült, hogy nemcsak napszemüveget, cipőt és gázöngyújtót lehet rendelni a helyi vállalkozóktól, hanem érdekes turisztikai programokat is. Zhejiang adja a kínai nemzeti össztermék 7,5 százalékát, miközben a lakosságnak csupán egy százaléka él itt. Ugyanakkor az ország szegényebb, belső tartományaiból migráns dolgozók ezrei áramlanak erre a vidékre, hogy jobb megélhetést találjanak. A tartomány fővárosát, a Sanghajtól alig 200 kilométerre fekvő Hangzhout nem csupán Sanghajjal, hanem a tartomány legtöbb nagyvárosával autópálya és vasút köti össze. A GDP évente 9 százalékkal bővül, és idén az egy főre eső nemzeti össztermék eléri az 5000 dollárt. A térség gazdasági fejlődését az a kormányzati döntés alapozta meg, amelynek hatására a tartomány nyitott a külföld felé, és azóta is ez a legjelentősebb exportáló vidék. A világ 500 legnagyobb cégéből 72 már itt van a tartományban. Itt engedték meg először a vidékieknek, hogy a városokba költözzenek és vállalkozzanak. Sokaknak bejött a kínai kapitalizmus: találkoztunk a világ legjelentősebb varrógépgyárának alapítójával, aki 20 éve még utcasarki cipőjavítóként kereste kenyerét.

Fűzfán éneklő rigók és kacsafejpörkölt

Elsősorban a kínai turisták körében népszerű Zhejiang fővárosa, a 6,6 millió lakosú Hangzhou. A statisztikák szerint az egyik legbiztonságosabb település, amely Kína keleti tengerpartja közelében fekszik, a Qiantang folyó, illetve a Nagy Csatorna mellett. A városnak van repülőtere is, a közelmúltban átadott Xiaoshan International Airport, amely évente 8 millió utast fogad. A járatok többsége belföldi, jelenleg csupán két nemzetközi útvonal él a városból Korea és Thaiföld felé. Suzhou, Wuxi és Zhouzhuang rendszeres hajójáratokkal is elérhető Hangzhouból. A város évente több mint 20 millió turistát vonz, akik többségét a Nyugati-tó romantikus szépsége csábítja erre a vidékre. Egy kínai mondás szerint, „Fent a menny, lenn Suzhou és Hangzhou”, Marco Polo, aki utazási során járt erre, azt mondta, hogy ez a „világ legszebb és leglenyűgözőbb városa”. A tó hullámait napközben turistákkal megrakott hajók és csónakok százai szelik, estefelé pedig az öt kilométer hosszú part menti sétányt özönlik el a városlakók és a vendégek. A tó körüli séta vagy kerékpározás során érdemes felkeresni a Lei Feng pagodát, a Fűzfán éneklő rigók parkját, Qiu Miu király síremlékét és a Tengeralatti Élmények Parkját. A városban selyem-, tea-, metszet- és a hagyományos kínai orvoslást bemutató múzeum is található. Érdemes az esti órákban elmenni az óváros helyére épített skanzenszerű városrészbe, ahol sétáló- és bevásárlóutcát alakítottak ki ajándékboltokkal, kis étkezdékkel. A turisták dolgát megkönnyítendő a kifőzdék angolul is kiírják a helyi specialitások nevét, azok elkészítési módját, sőt történetét. Így könnyebben megérthetjük, hogy készül a „koldusok csemegéje”, és miért egészséges a kacsafejpörkölt. A város egyetlen szépséghibája, hogy a rengeteg autó és a környező ipari üzemek füstje miatt sokszor szmog rontja el az egyébként ideális összképet.

Áriák a hajókiránduláson

Akad a tartományban még jó néhány látnivaló. Például a „Kelet Velencéjének” is nevezett, négymillió lakosával közepes városnak számító Shaoxing. A folyóktól szabdalt várost i. e. 490-ben alapították, csak az óvárosban 229 híd található. Híres a helyi kalligráfia, a rizsbor, és itt található a második legnagyobb kínai operatársulat. A turisták is kaphatnak némi operaízelítőt, a városnéző hajókirándulásokon ugyanis a helyi énekiskolák növendékei szórakoztatják a vendégeket. A kínai kalligráfikusok szent helyként tisztelik az orchideapavilont, ahová több mint ezer éve óta járnak a szépíróművészek ihletet meríteni. A 4. század óta gyűjtött, gyönyörűen írott kéziratok mellett a pavilont körülvevő park is lenyűgöző.

Fantáziagyakorlat

A kínai turisták sok esetben más dolgokra fogékonyak, mint az európaiak. Utunk egyik állomása volt a Yandang-hegység Yueqingben. Csodálatos a vidék: a kristálytiszta hegyi levegő, a rengeteg zöld növény és a furcsa formájú sziklák alapján izgalmas kirándulásra lehetett számítani. Ezzel szemben mi éjszakai túrára indultunk. Ilyenkor minden turistacsoport vezetőt és zseblámpákat kap, és végigmegy egy vaksötét ösvényen a hatalmas sziklák alatt. Felhős éjszakán jóformán semmit sem lehet látni, holdfény mellett se sokkal többet. A kínaiak viszont órákat töltenek a sziklák között, szabadjára engedik a fantáziájukat, és megpróbálják kivenni a sziklák rajzolatát, az anyókát, a kisbabát, az oroszlánt és a többi figurát.

Bevásárlópop

Egy zhejiangi túrát érdemes a tartományi székhelytől legtávolabb fekvő Wenzhouban befejezni. Itt ugyan nincs túl sok történelmi és kulturális látnivaló, de a vásárlási lehetőségek kiválóak. A Kína-szerte ismert Wuma Street késő estig nyitva tartó üzleteinek választéka nem sokban különbözik a londoni Oxford Steet boltjaitól, talán csak az utcán is üvöltő kínai turbópopból lehet tudni, hogy nem a nyugati világ közepén, hanem a lázas tempóban fejlődő Keleten járunk.

Százmillió belföldi vendég

2005-ben Zhejiangot 3,4 millió külföldi turista kereste fel, akik több mint 1,63 milliárd dollárt hagytak a tartományban. A belföldi turisták száma ezzel szemben elérte a 127 milliót, költésüket 123 milliárd jüanra becsülik. Mind a turisták számát, mind a turizmusból származó bevételeket tekintve 20 százalékot meghaladó mértékű volt a növekedés 2004-hez képest. A tartományban 16, a turisták számára érdekes körzetet tartanak nyilván.

Szállás, ebéd, vacsora

A turisztikai szolgáltatások ár/érték aránya a tartományban kiváló. A svédasztalos reggeli 38, az ebéd 50, a vacsora 60 jüan Wenzhou egyik hatalmas, modern, bár a mi ízlésünk szerint inkább giccsesen, mint szépen berendezett éttermében. A jüan árfolyama sokáig kötött volt, és éveken át valamivel több mint 8 jüant adtak egy USA dollárért. Tavaly júliusban felszabadították az árfolyamot, azóta folyamatosan erősödik a jüan a dollárral szemben, lapzártánk idején 7,94 volt az átváltás. A büféasztalról csak annyit, hogy a földszinten kínai, az emeleten pedig európai jellegű ételeket kínálnak olyan mennyiségben, hogy több óra alatt sem lehet végigenni a kínálatot. Általában is jellemző a svédasztalos jellegű kínálat, a protokolláris rendezvényeken, fogadásokon viszont szigorú ültetésrend van. Miután mindenki elfoglalta helyét a vörös drapériával borított asztalok mellett, egyesével szolgálják fel a fogásokat, de általában közben nem szedik le az azonos jellegűeket (pl. húsételek), így utólag is visszakóstolhatjuk valamelyik fogást. Arra azonban figyeljünk, hogy a hazainál rendszerint jóval korábban (általában este hatkor vagy fél hétkor) kezdődő fogadások korán is zárulnak, és a kötelező tósztokra legkésőbb 8 óra vagy fél 9 körül sor kerül, utána pedig a házigazdák gyors távozását követően a vendégeknek is muszáj elhagyniuk a termet. A helyi szállodákat csillagokkal értékelik, ezek teljesen megfelelnek a magyarországi minősítésnek, sőt. Egy háromcsillagos szállodában üveg mosdókagyló volt a fürdőszobában, az ágy melletti bekészítésben pedig a fésűtől az eldobható borotváig mindenféle hasznos dolog szerepelt.

'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?