A homár sikolya

Az Újvilág legrégebbi városában sok magyarral találkozhatunk. Ráadásul itt van a világ két legjobb egyeteme, valamint Boston az amerikai kontinens legeurópaibb városa. Ismerkedés a Charles folyótól elhódított területekre felépített településsel..

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

T izenötödikévzárójukattartották június hetedikén a Boskolában: a bostoni magyarok hétvégi iskolájába százötvennél is több gyerek jár.

NEM ÁMERIKÁS MAGYAROK...

Bostoni honfitársaink nem olyanok, ami- lyennek az amerikai magyarokat elképzel- jük: nem egy elöregedett, múltba révedő társaság, hanem jó fej fiatalok és laza kö- zépkorúak közössége. Egyetemi kutatók, tudósok, diákok és persze mindenféle más munkavállalók: mivel többtucatnyi egye- tem működik a négyszáznegyvenezres lakosságú városban, sokan megélnek a diákokból és a tanáraikból.

OBAMA IS, ZUCKERBERG IS

A városban található a világ két leghíresebb és legjobbnak tartott felsőoktatási intéz- ménye: a tavalyi listán a világelső az MIT(Massachusetts Institute of Technology) lett, letaszítva trónjáról a Harvardot, amely Amerika legrégebbi egyeteme a maga há- romszázhatvannyolc esztendejével. Im- pozáns az öregdiáklistájuk: hetvennégy későbbi Nobel-díjas végzett náluk, négy amerikai elnök, köztük Obama is. Így aztán a jelenlegi elnökről kijelenthető, hogy jól tud úszni, ugyanis a Titanic egyik áldoza- tának, egy harvardi diáknak az anyja hatal- mas összeget adott egy könyvtár létreho- zására, de volt egy feltétele: minden diákot meg kell tanítaniuk úszni. Azt is kevesen tudják, hogy a Facebookot is Bostonban találta ki Mark Zuckerberg boldog puliku- tya-tulajdonos, egykori harvardi diák.

BOSTON, TE DRÁGA!

Massachusetts állam fővárosa nem ol- csó hely: kétszáz dollár alatt gyakorlatilag nincs szállodai szoba. Ha az ember azonban hajlandó a városon kívülre menni (ehhez persze nem árt, ha van bérautója), akkor már lehet olcsóbban is találni kiadó szobát. Én a 95-ös főút mellett, Lexington városkánál száznegyvenért találtam egy egészen jót. Igaz, a takarítónő túl jól vé- gezte a dolgát, így az operatőr kollégánál valószínűleg felporszívózta a magyar SIM- kártyát... Szükségünk volt ugyanis helyi telefonra, ezért vettünk amerikai kártyát, az asztalra helyezett magyarnak pedig a takarítás után nyoma veszett.

HÍRES MAGYAROK MÁRPEDIG MINDENÜTT VANNAK

Lexington azért is jó választás, mert tőle néhány mérföldre van az ország egyik leg- híresebb magánháza. Nem azért tudnak róla az egész világon, mert valami celeb lak- na benne (ma már amúgyis múzeumként funkcionál), hanem mert a Bauhaus-iskola világhírű alapítója, Walter Gropius építette magának a harmincas évek végén. Nem olcsó különben meglátogatni a világhírű építész épületét: fejenként tizenöt dollárba kerül, igaz, ezért egyórás túravezetés is jár,viszont nem szabad a házban fényképezni. Pedig volna mit, mert például a bútorok döntő többségét neves honfitársunk, Breuer Marcell tervezte, a falakat pedig Miró és Moholy-Nagy képei díszítik. Mindketten családi barátok voltak, az idegenvezető őszinte beleéléssel mutatja, hogy a neves magyarok anno melyik ágyon aludtak.

MIÉRT SIKÍT A HOMÁR?

Élő világhírű magyarok ma is vannak Bos- tonban. Mi például azért utaztunk oda, hogy a hálózatkutató Barabási Albert- Lászlóról készítsünk dokumentumfil- met. A szimpatikus tudós segítségével belemerülhetünk a homárfogás és -evés rejtelmeibe is, ugyanis tengerparti háza előtt rakják le a halászok a csapdáikat, és a vendéglőkben igencsak borsos áron mért állatot néhány dollárért meg lehet venni náluk. Igaz, főzés közben meg kell hallgatni a sikoltását... Éppen ráérő tudó- sok megállapították, hogy ilyenkor nem a homár sikítozik (fejletlen az idegrend- szere, így nem érzi a forróságot), hanem a páncél alatt lévő vízgőz süvít a szabadba.

TÜCSÖK ÉS BOGÁR

Boston kis túlzással sétálva is bejárható város, nagyon is európai jegyekkel. Sok történelmi emléke van (gondoljunk csak a bostoni teázásra), a Fabeuil Hall tornyán pedig kereszt helyett aranytücsköt talá- lunk. A függetlenségi harcok idején komoly szerepe volt ennek: a városba érkező angol kémek és felforgató elemek nem tudták megtippelni, mi van a templom tornyán, hiába hordtak össze tücsköt-bogarat. Ha valaki elég alaposan nézelődik séta köz- ben, még felfedezheti azokat a köveket is, amelyek az ide érkező angol hajók ne- hezékei voltak. Akkoriban itt dobálták ki, mert visszafelé nem volt szükség rájuk: rogyásig rakták a hajó gyomrát a gazdag gyarmat kincseivel. Hiszen a függetlenség kivívásáig ez a város volt az észak-ameri- kai gyarmatok legnagyobb, leggazdagabb és legbefolyásosabb települése.

A KUTYA SE NÉZ DOGTOWNRA

A település különben meglepően élhető, alig látni autót a központban. Ennek szó szerint mély oka van: a Big Dig, vagyis nagy ásás idején (amely több milliárd dollárba került) a nagy forgalmú utakat a föld alá vitték. Szaladó ember annál több van, bár a világhírű bostoni maraton ta- valy kapott egy mélyütést: egy csecsen testvérpár kettős bombamerényletének következtében hárman meghaltak a futók közül, és csaknem százötvenen megsé-ültek. A sors iróniája, hogy ezzel a fu- tóversennyel az amerikai függetlenségi háború első csatáira emlékeznek... Hogy valóban régóta lakott a környék, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy vannak már elhagyott települései is. A Cape Ann fél- szigeten például mindenki előszeretet- tel mesél hátborzongató történeteket egy bizonyos Dogtownról (Kutyaváros), ahol érdekes dolgok történtek. Amikor ven- déglátóinknál rákérdeztünk, hogy jártak-e már a házuktól alig néhány kilométerre lévő egykori településen, mindannyian megrázták a fejüket. Dogtownba menjen, aki akar, egy igaz helybeli feléje se néz. Évi tizenkétmillió turista amúgy nem té- vedhet: Boston élhető hely annak is, aki csak pár napra választja otthonául. A ki- kötőben barangolás, a szépen gondozott parkok, a belváros közepén lévő, leginkább a mi Vásárcsarnokunkra emlékeztető be- vásárló- és gasztrócentrum nagyon átírja bennünk azt a kicsit „lesajnáló képet”, amit eddig Amerikáról magunkban őriztünk.


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.