Bemutatkozik a HOTREC

Az ernyőszervezet fő tevékenysége az EU-ban kidolgozott, a szállodaipart, a vendéglátást érintő szabályozások figyelemmel kísérése, értékelése.

A HOTREC az európai tagországok szállodai, éttermi és kávéházi szövetségeinek ernyőszervezete. Jelenleg 27 EU tagországból 44 szakmai szövetség a tagja, Magyarországot kizárólag a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége képviseli a HOTREC-ben.

A HOTREC fő célja a szálloda- és vendéglátóipar érdekeinek képviselete és védelme az EU intézményeivel való együttműködés során, valamint a nemzeti szakmai szövetségek közötti együttműködés erősítése.

A HOTREC fő tevékenysége az EU-ban kidolgozott, a szállodaipart, a vendéglátást érintő szabályozások figyelemmel kísérése, értékelése. A HOTREC által történt információgyűjtés biztosítja, hogy tagszövetségei folyamatos tájékoztatást kapjanak az ágazatot érintő tervezett szabályozásokról, intézkedésekről. A HOTREC mindezekben képviseli az ágazat érdekeit.

Emellett a HOTREC tájékoztatja az EU intézményeit a tagszövetségek által képviselt szakmai álláspontokról, folyamatos párbeszédet folytat azokkal.

Céljainak elérése érdekében a HOTREC szorosan együttműködik más érdekcsoportokkal is. Ez a párbeszéd hozzájárul ahhoz, hogy annak résztvevői egyeztessék véleményüket a közös érdekek mentén, s ezzel erősítsék befolyásukat az EU készülő szabályozásaira.
A HOTREC fenti tevékenysége keretében a turizmus, az élelmiszer-egészségügy, a fogyasztóvédelem, az adózás ( azon belül a szállodai szobakiadás és vendéglátás ÁFA-csökkentés) , a fenntarthatóság, a társadalmi párbeszéd, a szerzői jog, a szállodaminősítés, a szolgáltatás-minőség, az on-line disztribúció, a sztenderdizáció, a versenyjog, az EU belső piaca, a turisztikai statisztika kérdéseivel foglalkozik.


KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.