A jövedelmezőségi csapdából nem képes kitörni a szállodaipar

A szállodák, szállodai felújítások finanszírozására is alkalmas hévízi IFA modellt dr. Szauter István mutatta be a konferencia résztvevőinek. A modell lényege, hogy a beszedett idegenforgalmi adóbevételből az önkormányzat támogatást ad vissza a turisztikai vállalkozóknak, például szállodai felújításokra.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szállodai helyzetkép

Technikailag és erkölcsileg elavult szállodai parkja van az országnak, a szállodai kapacitás jelentős része (60.000) elavult. Ennek okai elsősorban az eladósodottság, banki tulajdon nagy hányada, következménye pedig a versenyképesség romlása. A megoldás csak az érintett felek, az önkormányzat, a szálloda, a bankok együttműködésével lehetséges. A felújítások finanszírozása ugyanis saját vagy idegen tőkéből (bankhitel állami támogatások, pályázatok) képzelhető el.

Jelenleg mintegy 200 milliárd forint a szakmát terhelő adósságállomány, jelentős az eladósodottság most is, összességében mintegy 120 szállodáról, 7250 szobáról van szó (a magyar szállodai kapacitás mintegy 25%-áról). Mivel a szállodákban a jövedelmezőség alacsony és folyamatosak a veszteségek, ezért elhalasztják a felújításokat. Szintén a rossz jövedelmezőség miatt kevesebb és olcsóbb munkaerőt alkalmaznak, mely által romlik a ház nemzetközi versenyképessége, tehát hosszú távon elmaradó haszonnal kell számolni.

Ez egy megoldatlan probléma, hiszen 8-10 éves szállodákat már mindenképpen fel kell újítani, ennek költségei azonban tetemesek. Az évi átlagos felújítási igény 5,5 milliárd forint a szakmában, de erre hiányzik a pénz, ezért valamiféle megoldás szükséges.

Terápiás javaslat a jövedelmezőségi csapdára

Látható, hogy a jövedelmezőségi csapdából saját maga nem képes kitörni a szállodaipar, ehhez tehát állami támogatásra van szükség! - folytatta dr. Szauter István a lehetséges megoldást keresve. Ez más ágazatoknál is létezik (például élelmiszeriparban). A szállodai áfakulcs 18%-ról 5%-ra való csökkentése megoldás lehetne. Egyrészt javasoljuk az állam részére, hogy teremtsék meg a lehetőségét annak, hogy a szállodai rekonstrukciókat költségként lehessen elszámolni.

A másik javaslat pedig a történelmi szállodák (Gellért, Astoria) állami pénzalapból történő felújítása lenne. Ehhez azonban kormányzati segítségre, az önkormányzatok turizmusbarát helyi politikájára van szükség. Minél többen vegyék át a hévízi modellt, mert működik, alapja a vállalkozók által összegyűjtött és befizetett adó, melyből támogatások eszközölhetők.

A modell egy hihetetlenül erős és példa nélküli rendszer, melynek lényege a helyi kezdeményezés (itt nem vártak nagy szabású változásokra), az összefogás (helyi szobakiadók szövetsége, a város, és a helyi TDM szervezet), egy nemzeti tanúsító védjegy szerinti fejlesztés végrehajtása, valamint adóbevétel emelése ösztönző módszerekkel (minél több adót szednek be, annál több lehet a pályázat értéke).

Szükséges még egy szereplő a zökkenőmentes működéshez, méghozzá a banki szféra, ilyen lehet például a Vállalkozásfejlesztési közalapítvány. Mikrovállalkozások (10 főnél kevesebb főt alkalmazók) 10 éves időtartamra például beruházási hitelt kapnak kedvezményekkel, kis szállodáknak ez jó megoldás lehet.

Forrás: Vendég&Hotel Online


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.