A jövő tavasszal nyitják a megújult galyatetői kilátót

Megújul az Országos Kéktúra útvonal legmagasabb kilátója, a galyatetői Péter hegyesén levő kilátó. A műszaki munkálatokat hamarosan befejezik.

Az Országos Természetjáró Szövetség két évvel ezelőtt pályázott és nyert el támogatást az Országos Kéktúra - Kék Kör - fejlesztésére. A projekt megvalósításának fontos része a Kék Túra útvonal észak-magyarországi szakaszának turisztikai attrakció fejlesztése, amelyre kiemelt programot fogadtak el.

Digitális felméréssel kezdték

Az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében több mint 800 millió forint értékű fejlesztést valósítanak meg a régióban. Emellett az úgynevezett kis pályázatok közül is 400 millió forintot nyert el a térség. A támogatással megvalósuló fejlesztésekre a Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumot hozott létre. A kiemelt programban az Egererdő Zrt. konzorciumi tagként vesz részt. Dobre-Kecsmár Csaba, a részvénytársaság általános vezérigazgató-helyettese a Turizmus Online-nak elmondta: az előkészítő munkát 2012-ben kezdték el. Ekkor folytatták le a közbeszerzési eljárást, megszerezték a hatósági engedélyeket és elkészítették a fejlesztési terveket is. A kivitelezést 2013 közepén indították, melynek első lépéseként a Kék Túra útvonal teljes észak-magyarországi szakaszán digitális felmérést végeztek. Ennek alapján döntötte el a Magyar Természetjáró Szövetség a végleges útvonalat és döntött a szükséges nyomvonal módosításáról is. Ez a felmérés nyújtott alapot annak a térinformatikai rendszernek a kialakításához, amely elősegíti a turistákat abban, hogy korszerű mobil eszközökkel tájékozódhassanak.

Harminchét méter magas lett

A cég általános vezérigazgató-helyettese azt is elmondta, hogy a kiemelt attrakció részeként a Felső Mátrában levő népszerű üdülőhelyen Galyatetőn, megerősítették és magasították a kilátót. Ez azt jelentette, hogy a korábbi 20 méteresből 37 méter magas kilátót hoztak létre és a hozzá vezető utat is felújítják. Kereken nyolcvan éve, 1934-ben építették ezt a toronykilátót és azóta szolgálja a turistákat. Tiszta időben a Tátrát is látni innen. Emellett ugyancsak Galyatetőn, a volt munkásszállót az Országos Kéktúra Túraközpontjává alakítják át. Ennek során sokoldalú multifunkcionális épületet hoznak létre, ahol a turisták igényeihez igazított szálláshelyeket rendeznek be. Ugyanott éttermet és kávézót is nyitnak, de lesz kerékpárkölcsönző- és javítóhely is. A leendő, akadálymentesített túracentrumot megújuló energiaforrások felhasználásával működtetik majd, amelyet napenergiával, valamint hőszivattyúkkal biztosítanak. Mindezek mellett a Kék Túrához kapcsolódva, az úthálózat-irányító táblák sokaságát helyezik el. Sőt, Észak-Magyarországon egységes táblarendszert alakítanak ki, amely illeszkedik majd az országoshoz. Ezenkívül arra is törekszenek, hogy a helyi nevezetességeket, látványosságokat szintén táblák segítségével mutassák be az érdeklődőknek.

 

Kerékpárutak és pihenőhelyek

A Péter-hegyesén található kilátó műszaki munkáit hamarosan befejezik és az új turistacentrummal együtt várhatóan 2015 tavaszán adják át a vendégeknek. Vélemények szerint a kilátó várhatóan a Mátra egyik leglátogatottabb létesítménye lesz. Hazánk legmagasabb hegyvidékén egyébként - a már említett úgynevezett kis pályázati projekt keretében - kerékpárutakat is jelölnek ki. Ezeket a már meglevő erdészeti utak mentén találják majd a turisták. A pihenőhelyeket is felújítják, miközben újakat is létesítenek. Az Egererdő Zrt. ehhez kapcsolódva Parádsasvár területén újítja meg a Rudolf-tanyai erdészházát. Ez a gyalogos turisták, a lovasok és a kerékpárosok pihenőhelyévé válhat. A felsorolt fejlesztések mellett az észak-magyarországi régióban hasonló beruházásokat valósítanak meg az Ipolyerdő Zrt, valamint a miskolci székhelyű Északerdő Zrt. irányításával a Bükkben és Börzsönyben is. Ezekkel az újdonságokkal összességében több mint egymilliárd forinttal gyarapszik majd a hazai vagyon, miközben az erdők közjóléti és rekreációs szerepét növelik.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?