A lovasturizmus jövőjét építik Szilvásváradon

Annak ellenére, hogy tavaly nem volt lovasfesztivál és a nyári időjárás sem volt kegyes a turistákhoz, a látogatók százezer vendégéjszakát töltöttek el Szilvásváradon. Sokak kedvenc kiránduló- és üdülőhelye 2014-ben tovább szépült és komfortosabbá vált.

Rengeteg helyi érték van Szilvásváradon – erősítette meg Szaniszló László polgármester. Ezt mérlegelve az önkormányzat arra törekszik, hogy a faluban folyamatosan fejlessze a közterületeket, és még szebbé varázsolja a települést a turisták megelégedésére. Az elmúlt időszakban húsz kilométer hosszúságban újították fel a belterületi utakat, amelyre háromszáz millió forintot költöttek. Ugyanakkor kiemelt hangsúlyt kap a járdák megújítása is, a Szalajka-völgy bejáratától – a 2506-os főközlekedési út mellett – például új járdát építettek.

Tavaly a közparkokat is újjávarázsolták, a Darányi Ignác Terv keretében csaknem 50 millió forintot költöttek ezekre. A virágok és örökzöldek mellett pihenőpadokat, asztalokat, az utakat jelző pergolákat, szemeteseket helyeztek el. Sőt, a falun végigfolyó Szalajka-patak fölött átívelő, fából készített két gyalogoshidat is felújították. Mindezek mellett olyan információs táblákat is elhelyeztek, amelyeken a régi – az 1900-as évekbeli – Szilvásvárad képei jelennek meg a XXI. századi látogatók előtt. Ezek a parkok vonzók, ahol érdemes sétálni és megpihenni. Ezek mellett a 25-ös főközlekedési út mellett található egykori Orbán Házban – ahol múzeumot rendeztek be – hely- és őstörténeti kiállításokban gyönyörködhetnek a látogatók.



Ingyenesek az önkormányzati parkolók

Az Egererdő Zrt. is jelentősen hozzájárult az idegenforgalom növeléséhez, miután 2012-ben és 2013-ban több mint félmilliárd forintos beruházással újította meg a Szalajka-völgyet és az ország leglátogatottabb erdei kisvasútját. Az elmúlt év közepétől pedig az önkormányzati gépkocsiparkolókat ingyenesen vehetik igénybe a turisták.

Ugyancsak 2014-ben – egy másik projekt keretében – újult meg Szilvásváradon hazánk egyetlen református körtemploma: ennek folytatásaként az idén ötmillió forintért kap új külsőt a harangláb – mondta a polgármester. Fontosnak tartják, hogy a következő években is tovább folytassák a középépületek, a közterületek, a járdák korszerűsítését. Egyébként még idén tavasszal régi szilvásváradi képeslapokból jelenik meg album a falu szülöttjének, a Budapesten élő Boros Péter gyűjtőnek a gondozásában.

Nyitott rendezvényközponttal gazdagodnak

Szaniszló László arra is kitért, hogy a közbeszerzési folyamat után idén tavasszal kiemelt kormányzati támogatással a lovasturizmust serkentő nagyszabású beruházást kezdenek Szilvásváradon. A több milliárd forintos fejlesztés fő célja, hogy a lipicai lovas stadiont megújítsák. A leendő, nyolcezer vendég befogadására alkalmas nyitott rendezvényközpont nemcsak a lovasversenyeket szolgálja majd, hanem turisztikai, sport-, gasztronómiai és kulturális programoknak is otthont ad majd. A fejlesztéssel világszínvonalú, nemzetközi lovasrendezvényeket is tarthatnak. A projekt gazdája a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság.

Emellett fedeles lovarda is épül melegítőpályával a XXI. századi igényeknek megfelelően, ahol koncerteket is rendeznek majd. A volt labdarúgópálya helyén pedig kiszolgálóterületet hoznak létre, amely a versenyzőket és a személyzetet szolgálja. Ott kapnak helyet a kamionok és a lovasboxok is.

A minőségi szálláshelyeket igénylik

Az új létesítmény 2016-ra készül el, és a tervek szerint egy nemzetközi lovasversennyel nyitják meg. A fejlesztési projekt része az is, hogy a Szalajka utca – a völgy bejáratától – sétálóutcává válik. Az autóparkolók is megújulnak, és lovasfelvonulási útvonalat is építenek a régi iparvágány helyén.

A beruházás egyébként már tavaly elkezdődött a víz és a villamos közműhálózat felújításával. A Szalajka utcán 36 új kandelábert telepítettek, amely a leendő sétálóutca nyomvonalához igazodik. Mindezek hozzájárulnak a falu turizmusának további erősítéséhez, Szilvásvárad ugyanis Lillafüred mellett az egyik legismertebb bükki üdülőhely ma is.

A községben jelenleg közel kétezer szálláshelyet tartanak nyilván. Két négycsillagos szálloda működik, emellett panziók, vendégházak és magánszálláshelyek közül választhatnak a vendégek. A tavalyi idegenforgalomból közel 25 millió forint adót szedett be az önkormányzat.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.