A METRO lépései az élelmiszerpazarlás ellen

Szomorú tény, hogy a világon megtermelt élelmiszerek 30%-a a kukában végzi – ezzel a légkörbe kerülő üvegházhatású gázokhoz akár 8%-kal is hozzájárulva, miközben ez az élelmiszermennyiség – ha a nélkülözők számát és a hasznosítás lehetőségeit nézzük – cseppet sem lenne felesleges. Ismerjék meg, hogy a METRO Magyarország milyen lépéseket tesz az élelmiszerhulladék kezelése érdekében!

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az élelmiszerhulladék képződése és kezelése a társadalom minden szintjén felelősséget jelent a termelőtől a nagykereskedőn és a kiskereskedőn át a háztartásokig. A METRO cégcsoport-szinten legutóbb nyáron adott ki az elmúlt három üzleti évre visszatekintő élelmiszerhulladék-jelentést: eszerint világszinten áruházlánc három év alatt 15,3%-kal csökkentette élelmiszer-pazarlását és 34%-kal több élelmiszer-adományt biztosított a rászorulóknak.

Rendelés-optimalizálás a felesleg ellen
Nagykereskedelmi üzletláncként elemi érdekünk fűződik a pontos rendelésekhez, vagyis ahhoz, hogy a lehető legkevesebb megrendelt élelmiszerből képződjék hulladék – mutat rá Hajdú Zsolt áruházi operációs osztályvezető. – A prioritás tehát nálunk inkább a megelőzésen van: ezt a cél szolgálják az optimalizálási törekvéseink. A legtöbb termék esetében nagyon jól működnek a rendelési stratégiák – amit algoritmusok és folyamatos monitorozás támogat -, így el tudjuk érni, hogy a hozzáférhetőség mindig biztosított legyen, ugyanakkor ne legyen fölösleg.
Felesleg jellemzően bizonyos termékkategóriáknál képződik: a legtöbb kihívást e téren a hús és hal, a zöldség-gyümölcs, valamint a pékség termékei adják. A METRO tevékenységében emblematikus hús és hal, valamint a HoReCa szektort kiszolgáló zöldség-gyümölcs osztályok, ezért ezeknél a termékeknél a hozzáférhetőség és az ultra friss minőség biztosításának elsőbbsége miatt nehezebb elkerülni a felesleget.



Rugalmas árcsökkentés
Az élelmiszerfelesleg képződésének egyik útja, hogy az adott terméket nem értékesítik annak lejáratáig. A METRO egyik hatékony módszere az élelmiszerhulladék-megelőzésben a flexible discount system (rugalmas árcsökkentési rendszer): adott egy keretrendszer, melyben meg van szabva, hogy az egyes termékek a lejárat előtt mennyi idővel, mekkora mértékben akciózhatók le. Az áruház azonban ezen keretek között saját hatáskörben gondoskodik a további árcsökkentésről az eladás érdekében. Ennek köszönhetően nagyobb arányban értékesíthetők még szavatolt minőségű termékek a lejárat közelében.

Évi félmilliárd forint értékű adomány
Az élelmiszerhulladék-képződés megelőzésének másik hatékony módszere az adományozás. A METRO éves szinten közel félmilliárd forint értékben adományoz élelmiszert partnereinek. E tekintetben is előre lefektetett prioritások szabják meg az arányokat – fejti ki Perendi Péter minőségbiztosítási és fenntarthatósági vezető. A lejáratközeli, kis esztétikai hibával rendelkező vagy sérült csomagolású, de emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas élelmiszereket nélkülöző embertársainknak juttatjuk el az Élelmiszerbankon keresztül. Ez éves szinten legkevesebb 400 millió Ft értékű adományt jelent, a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek a legrégibb partnerei vagyunk a hazai áruházláncok között.

Win-win szituáció az állatok etetése
A következő szinten az állatok etetéséhez járulunk hozzá: először a Szegedi Vadasparknak adományoztunk zöldséget és gyümölcsöt, az idei évben azonban az áruházak bevonásával kiterjesztettük az együttműködést az ország más vadasparkjaira, állatkertjeire is: többek között Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán is fennáll ilyen partnerség. Az állatok etetésére szánt zöldséget és gyümölcsöt az első lezárások óta juttatjuk el vadasparkok számára, amikor a látogatók hiánya miatt nehézséget okozott az állatok ellátása. Az adományozás ezen formája win-win szituáció, amellyel mind az áruházak, mind pedig a vadasparkok, menhelyek, szervezetek jól járnak.

Módszertani segítségnyújtás és fenntartható gasztronómia
Húst és halat jelenleg több okból kifolyólag nem adományozunk, ezekben a termékkategóriákban egyelőre a módszertani segítségnyújtás a meghatározó: a METRO Gasztroakadémia képzésein és tematikus rendezvényein gyakorlati útmutatást ad a pazarlásmentes főzés gyakorlatához vendéglátóiparban dolgozók és hobbiszakácsok számára a Fenntartható Gasztronómia Program keretében. Ezen túlmenően körvonalazódik egy együttműködés is egy szerves hulladékot hasznosító startuppal.



A METRO nagykereskedőként az élelmiszerpazarlás társadalmi szintű kezeléséhez a szemléletformálásban és a fenntarthatósági szempontú minőségbiztosításban látja a megoldást, és ennek megfelelően a keveset utaztatott (rövid ellátási láncból származó), megfelelően tárolt és csomagolt élelmiszertermékek forgalmi arányának növelésére helyezi a hangsúlyt. A vállalat további, folyamatos fejlesztései ebbe az irányba mutatnak.

 


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.