A modern és a gonosz

Ha azt mondom: Bach, Luther, Zeiss, Gropius, Goethe, Schiller, Liszt és Szent Erzsébet, melyik német tartományra gondolok? Naná, hogy Türingiára! Lágyan hullámzó dombokkal és vadregényes erdőkkel borított vidék ez, teletűzdelve mesébe illő történelmi helyszínekkel.

Persze a mesék elmaradhatatlan szereplője a gonosz is. A Weimarban 33-szor megfordult Adolf Hitler legalább olyan inspirálónak tartotta a bukott köztársaság székhelyét, Türingia egyik legfontosabb városát, mint a Bauhaus alapító atyja, Walter Gropius. A fasizmus máig is látható, látogatható emléke a Weimar fölött elterülő, 1937-ben épült buchenwaldi koncentrációs tábor. A már hűvös, de tiszta októberi napsütésben állva az ember döbbenetében újra meg újra felteszi magának a kérdést: miért? És mi végre volt az a cinizmus, amellyel a fogva tartók a rabok nyomorúságos barakkjainak tőszomszédságában építették meg a tábor állatkertjét? Mit érezhettek a mesterséges sziklán föl-le mászkáló medvék bámulása közben az SS-tisztek, miközben a drótkerítés – amelybe áramot vezettek – túloldalán csontsoványra fogyott foglyok tízezrei várták elkerülhetetlen sorsukat? Buchenwaldot eredetileg nem haláltábornak szánták, mégis foglyok tízezrei lelték itt halálukat egyebek mellett orvosi kísérletek következtében. Nem kevés lelkierő szükséges a krematórium épülete előtti helyiségben végignézni a kísérletekhez használt műszereket. A tábort a háború után néhány évig a szovjetek üzemeltették; mintegy 28 000, főleg egykori nácit tartottak a „2-es számú Speciális Lágerben”; jelentős részüket szintén itt érte a végzet.

HÁZ, KÉT KOCKÁBÓL

De ez is Németország volt, megtörténtté nem lehet tenni a nemzetiszocialisták és a háború tébolyult tombolását, csak szembenézni vele és megismertetni a világgal, ahogy meg is teszik és szembeállítják azzal a gazdag kulturális hagyománnyal, amelyet Weimar a németségnek és a világnak adott. Például az 1919-ban útjára indult Bauhaust Walter Gropiusszal és társaival, akik 1925-ig alkottak Weimarban. A modernizmus egyik előfutárának tartott belga Henry van de Velde tervezte és lett az igazgatója annak a művészeti főiskolának, ahonnan Walter Gropius és társai útnak indították a Bauhaust. Az épület Bauhuas Universitatként továbbra is az építészet és művészetek oktatását szolgálja. A Horn utcán bújik meg egy szerény épület: Haus am Horn: a két egymásra illesztett, kisebb és nagyobb kockából álló fehér ház az UNESCO-világörökség része. Nem véletlenül; az 1923-ban megrendezésre került Bauhaus-kiállításra készült ház volt az első épület, amely egyértelműen mutatta be az irányzat lényegét. Azaz az összes művészeti ág egyesítését a funkció érdekében. A városban számos tematikus túrából választhatnak, köztük olyat is, amelyet a Bauhuas Egyetem diákjai vezetnek. És ne feledjük: a Bauhaus születésénél és kiteljesedésénél segédkezett Moholy-Nagy László, Breuer Marcel, Molnár Farkas vagy épp Pap Gyula. A meg nem értett modernista művészeket a Weimari Köztársaság bukását követően elüldözték a városból, Gropiusékekkor átköltöztek a közeli, a modernitásra nyitottabbnak tűnő és iparosodottabb Dessauba.

 

AKI FELTALÁLTA A TŰÉLES KÉPET

Bár a közeli Jéna nem elsősorban a Bauhausról ismerszik meg, a húszas évek azért itt sem múltak el nyomtalanul. Személyesen Gropius keze nyomát viseli magán az 1924-ben épült műemlék Auerbach-ház. A két egymásba fonódó kockából álló villa kertjében dolgozó férfi bizonyára nem először találkozik a csendes utcában álló ház előtt ámuló csoporttal; barátságosan biccent, és hangos köszönés után folytatja a gereblyézést. Jéna városának a neve a modern világ térképére három férfiú, Zeiss, Schott és Abbe urak révén került fel. Carl Zeiss kiváló optikai lencsék készítésével vált híressé, Otto Schott találta fel a tűzálló üveget (jénai tál), míg a fizikus-matematikus Ernst Abbe Zeiss kérésére csiszolgatás helyett pontos számításokkal tette torzításmentessé a mikroszkópot, ezzel piaci elsőséget szerezve megbízójának, aki be is vette üzlettársnak vállalkozásába. Carl Zeiss műhelye később fényképezőgép-lencsék gyártására specializálódott.

PILLANTÁS AZ NDK-S KÖRTORONYBÓL

KÖZÉP-EURÓPAI B2B-TALÁLKOZÓ

 

A DZT, a Német Turisztikai Hivatal
immár harmadik alkalommal szervezte
meg a Közép-európai Beutaztató
Workshopot október 13–14. között
Weimarban. A workshopon a Bosznia-
Hercegovinából, Bulgáriából,
Horvátországból, Montenegróból,
Ausztriából, Lengyelországból, Romániából,
Szerbiából, Szlovákiából,
Szlovéniából, Csehországból, Ukrajnából
és Magyarországról érkezett
száz résztvevő majd negyven német
szolgáltatónál értesülhetett Németország
legújabb trendjeiről, fejlesztéseiről
és turisztikai termékkínálatáról.
„Ezzel a rendezvénnyel tovább erősítjük
az úti cél Németország imázsát
a közép- és délkelet-európai piacokon,
és javítjuk a termékismeretet,
hogy középtávon növelni tudjuk a Németországba
utazók számát – mondta
Petra Hedorfer, a DZT igazgatótanácsi
elnöke. – Ebben az évben tudatosan
választottuk Weimart helyszínként:
a kultúrváros Németország 38
UNESCO világörökségi helyszínének
egyike, amelyeknek a DZT 2014-ben
„UNESCO-világörökségek Németországban
– Fenntartható kulturális és
természeti turizmus” mottóval külön
tematikus évet szentel marketingtevékenységének
központi témájaként.”

 

De Abbe egyetemi tanári állását továbbra is megtartotta Németország egyik legnépszerűbb egyetemvárosában, ahol ma is huszonötezer hallgató csökkenti a 104 ezer lakosú város átlagéletkorát a szorgalmi időszakban. És valóban, az ember a tereken, utcákon járva csupa-csupa fiatalba botlik. Különösen az egykori Zeiss-művek létesítményeiből kialakított egyetemi negyedben. Ez az egészen terjedelmes tömb ismét kitűnő példa arra, ahogy a németek megbecsülik és közösségi funkciókkal felruházva alakítják át felhagyott ipari ingatlanjainkat. Alig egy évtizede még a jénai felhőkarcoló, a JenTower is a Friedrich Schiller Egyetem épülete volt. Az NDK ünnepelt építésze, a Bauhausból sokat merítő Herman Henselmann által tervezett, 149 méter magas körtorony ma egyebek mellett egy 17 szobás hotelnek ad otthont 120 méteres magasságban. Az egy emelettel magasabban lévő kávézó teraszáról pedig jólesik egy süti és egy kávé mellől a Saale folyó két partjáról zegzugos völgyekbe futó Jéna látványán mélázni. Legalább olyan élvezet, mint a csillagos eget bámulni, mondjuk az 1926-ban megnyitott és a földkerekség legrégebb óta működő planetáriumában, Jénában.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.