hirdetés
hirdetés

A Nagy Háborúra emlékezik Franciaország

Az idén Franciaország-szerte megemlékeznek a 100 évvel ezelőtt kezdődött I. világháborúról. A centenáriumi rendezvényeken több tízezer turistára számítanak a világ minden részéből.

hirdetés

1914. augusztusától 1918. novemberéig a világtörténelem leghalálosabb háborúja zajlott Franciaország földjén. Öt éven keresztül, jóformán nap mint nap folyt a harc egy közel 1000 kilométer hosszú frontvonalon az Északi-tengertől a svájci határig, amelyben francia, brit, német, kanadai, ausztrál, új-zélandi, amerikai, orosz, indiai, sőt még szenegáli csapatok is részt vettek.

Sakk-matt, egykori karikatúra (forrás: Nemzetközi Kortárs Dokumentációs Központ)
Sakk-matt, egykori karikatúra (forrás: Nemzetközi Kortárs Dokumentációs Központ)

A német támadás kezdete után néhány héttel állóháború alakult ki a fronton, a szembenálló csapatok egymástól néhány száz méterre építették ki állásaikat, amelyekből időről-időre támadást intéztek az ellenfél ellen. Az állóháborúban a legmodernebb fegyvereket vetették be, a repülőgépes bombázástól a vegyi fegyverekig.

Az egykori harcok emlékei a mai napig megtekinthetők Calais-tól Elzászig, évente 6,2 millió látogató keresi fel a 82 emlékhelyet. Érdekes ugyanakkor, hogy négymillió látogatót regisztrálnak a 17 fontosabb emlékhelyen, míg a 65 kisebb helyszínt 2,6 millióan látogatják. A vendégek 45 százaléka külföldi, elsősorban amerikai, brit, belga, német és holland állampolgár.

Sírok a frontvonalon a Vogézekben (fotó: Michael St. Maur Sheil)
Sírok a frontvonalon a Vogézekben (fotó: Michael St. Maur Sheil)

 A centenáriumra ünnepségek sorozatával, új létesítmények megnyitásával, illetve a meglevő emlékhelyek megközelíthetőségének javításával készül Franciaország, az emlékév külföldi marketingjét pedig az Atout France, a Francia Idegenforgalmi Hivatal végzi.

Az évfordulóra készülve több mint 1000 projekt kapott hivatalos centenáriumi minősítést a francia kormánytól. Calais-ban új nemzetközi emlékművet avatnak. Párizsban, a Városi Történeti Könyvtárban fotókiállítás látható egész évben Charles Lansiaux képeiből, amelyek a francia főváros mindennapjait mutatják be a háború évei alatt.

A Péronne közelében található Mont St. Quentin körül ausztrál történelmi emlékutat járhatnak be az egykori katonák nyomában.

Frommelles, fegyvergyűjtemény (fotó: Michael St. Maur Sheil)
Frommelles, fegyvergyűjtemény (fotó: Michael St. Maur Sheil)

Július 14-én, a francia nemzeti ünnepen nyílik meg Párizs emblematikus pályaudvarán, a Gare de l’Esten az a fotókiállítás, amely az egykor innen a frontra induló, a háborút túlélő katonák portréit mutatja be. A képek 1996 és 2007 között készültek, a legidősebb túlélők száz évesnél is idősebbek. Az utolsó világháborús túlélő, Lazare Ponticelli 2008-ban hunyt el.

Somme városkában, a Nagy háború emlékművével szemben június 28-án, a Habsburg-trónörökös szarajevói meggyilkolásának 100. évfordulóján adják át a Hatodik kontinens című tájépítészeti műalkotást. Gilles Clément tájépítész műve a világháború kitöréséhez vezető eset kapcsán a béke fontosságára emlékeztet.

Katonai temető, Ypres (fotó: Michael St. Maur Sheil)
Katonai temető, Ypres (fotó: Michael St. Maur Sheil)

Lille, Aisne, Somme, Párisz, Champagne Ardenne, Verdun, Meuse és a Vogézek mentén kiépített emlékutakon kereshetik fel a turisták az egykori csaták helyszíneit és a különböző múzeumokat és emlékhelyeket.

További információ: http://centenaire.org/fr.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk