A nap, amikor Champagne-ra koccintunk

A franciák kizárólagos termelői, egyben a világ első számú champagne vásárlói, 2013-ban közel 170 millió palackkal fogyasztottak el kedvencükből, de a régió kifinomult pezsgői a világ minden pontjára eljutnak. A nemzetközi Champagne napot az USA hirdette meg először 2010-ben. A rajongók idén ötödik alkalommal csatlakozhatnak a kezdeményezéshez azzal, hogy elfogyasztanak egy finom palack champagne-t és a #ChampagneDay jelöléssel megosztják az élményt a közösségi oldalakon.

A nemzetközi Champagne nap ötletgazdái 2010-ben úgy döntöttek, a legjobb megoldás, ha ennek az eseménynek a szervezői maguk a fogyasztók lesznek. Ezért arra kérték a pezsgők kedvelőit, hogy a nagy napon bontsanak fel egy palackkal és a #ChampagneDay hashtaggal jelölve osszák meg ezt a pillanatot, egyben a világnap hírét ismerőseikkel. Az online és offline ünnepléshez idén is csatlakoznak a neves házak, a termelők és maga a CIVC, Champagne régió szakmai szervezete, amely weboldalán hónapok óta hirdeti a dátumot. Idén október 24-én, pénteken koccinthattunk stílusosan, champagne-nyal a pohárban!

Magyarország is szereti a champagne-t, 2013-ban a hivatalos statisztikák szerint 50 657 palack fogyott belőle. A legnépszerűbbek – ahogyan világszerte – a két komoly tradícióiról ismert ház, a Moët & Chandon és Veuve Clicquot márkák. Az utóbbi években a választék egyre izgalmasabb, a borbárokban, sőt, pezsgőbárokban poharazva ismerhetjük meg a pezsgővilág csúcsát, a top éttermek és bisztrók szintén a gasztronómia elválaszthatatlan részének tartják.

Champagne csak Champagne-ból jöhet

A hűvös, északi borvidék központja, Reims mindössze 140 km Párizstól. A borvidék méreteiben is lenyűgöző, több mint 33 ezer hektárnyi termőterületen 15 700 termelő és 300 champagne-ház dolgozik. A 318 apellációból (egy-egy faluhoz tartozó területekből) 44 Premier Cru (90-99 %-ra értékelt) és 17 Grand Cru (100 %-ra értékelt) termőhely van. Három szőlőfajtájuk a pinot noir (az ültetvények 38 %-a), a pinot meunier (32 %) és a chardonnay (30 %). A régió borai szigorú eredetvédelmi szabályozás alatt állnak, kizárólag az itt szüretelt termésből helyben elkészített pezsgő címkéjén szerepelhet a Champagne jelölés. Mára az UNESCO is felfigyelt a régióra, pozitív döntésük esetén 2015 nyarán a „Dűlők, Champagne házak és pincék” felkerülhetnek a Világörökségi Listára.

Ha champagne, akkor minőség

A különleges terroiron túl Champagne egyik titka a házasítás művészete, a pincemesterek szaktudása, akik a három szőlőfajta, a különböző alrégiók és évjáratok borainak házasításával évről-évre nagyot alkotnak. A tudás és tapasztalat ezen a borvidéken évszázadokban mérhető, Dom Pérignon apát követői a 17. század óta tökéletesítik módszereiket és az itt készülő cuvée-k stílusát. A Méthode Champenoise (más néven Méthode Traditionnelle), vagyis palackos erjesztés és érlelés módszerét mi is innen tanultuk el, mára a világ számos országában elterjedt. A lassú és összetett folyamat a legmagasabb minőségi kategóriát jelzi, a régióban a kötelező érlelési idő minimum 15 hónap, évjáratos tételek esetén legalább 3 teljes év.

A champagne-t mindenki szereti

Fogyasztásban a franciák vezetik a listát, 2013-ban a közel 305 millió palack 55 %-át megtartották maguknak. E mellett közel kétszáz országba jut belőle. Az exportpiacokon hosszú évtizedek, talán nem túlzás azt mondani, hogy évszázadok óta a britek a leglelkesebb rajongók – Nagy Britannia 30 millió palacknál is többet vásárolt tavaly. Őket követi az USA és Németország 17 és 12 millió fölötti fogyasztással. Japán a negyedik helyen kevéssel előzi le Belgiumot.

Így élvezhetjük legteljesebben a champagne-t

A palackokat sötét, hűvös és nem túl száraz levegőjű helyen tároljuk. Felbontás előtt hűtsük le gondosan, 9-12 fok közötti hőmérsékleten fogyasztva a legélvezetesebb. A legtöbb neves ház a flőte helyett öblös, felfelé szűkülő boros- vagy speciális tulipán formájú poharat ajánl, ebből érezhetőek legteljesebben a pezsgő finom aromái. A gasztronómiában igazi jolly-joker, aperitifként és ételek kísérőjeként is könnyen megtalálhatjuk kedvencünket a számtalan stílus között. A klasszikus cuvée, a divatos rosé, a presztízs cuvée, a légies blanc de blancs (100 % chardonnay) vagy gyümölcsös blanc de noirs (kizárólag kékszőlőből készül) mellett a legszárazabbtól egészen a sec champagne-okig válogathatunk, a legnépszerűbb a brut kategória.

Kultúrával feltöltve

Champagne nem véletlenül lett a siker és csillogás szimbóluma, világhódító története során sok híresség választotta pohárköszöntőkhöz, a nagy pillanatok megünnepléséhez vagy épp a fényűző mindennapok kellékeként. XVI. Lajos és Marie Antoinette, Napóleon vagy Winston Churchill, Oscar Wild sorát olyan dívák követték, mint Bette Davis, Marlene Dietrich, Marilyn Monroe, Brigitte Bardot és Coco Chanel. Bajnokokat és hajókat avattak vele, e közben meghódította a filmvásznat és díjátadó gálákat is, James Bond után a Szex és New York és legutóbb A Nagy Gatsby jeleneteiben tűnt fel. Napjaink legbefolyásosabb Champagne nagykövetei Roger Federer és Jay-Z, a legtalálóbb idézetet pedig Hester Brown, a New York Times bestseller írója találta meg – „Mindig tarts otthon egy palack champagne-t különleges alkalmakra. A különleges alkalom néha éppen az, hogy van egy palack champagne a hűtőben!”

Még több hír Champagne-ból és a pezsgőkről: www.poppmood.com
Az adatok forrása a CIVC statisztikája.

Forrás: Élelmiszer Online


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?