A napfény íze

Italkóstolással színesített előadást tartott Budapesten Costas Raptis, aki 1991 óta a METAXA Mester tekintélyes pozícióját tölti be. A világhírű görög METAXA elkészítését több mint 125 éves története során mindig különleges hozzáértéssel rendelkező és nagy tiszteletnek örvendő keverőmesterek felügyelték.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A BOLS Mixer Akadémián megrendezett, a METAXA nevével fémjelzett eseményen a sajtó munkatársai ismerhették – és ízlelhették – meg az attikai napfényt őrző szőlőszemekből készült, bársonyos italt. A METAXA remek alapanyagul szolgál különböző koktélokhoz is: erről győzte meg a hallgatóságot Ódor András bartender, aki a budapesti őszben a görög napsütést idézte a csillogó, aranyszínű párlatból készíthető különféle hagyományos, illetve modern kreációkkal. Záróakkordként Costas Raptis „dedikált” néhány üveg különleges minőségű, 12 csillagos METAXÁT – egyet a rendezvény ismert vendégének, az édesanyja révén görög származású, fiatal és tehetséges Trokán Nóra színésznőnek ajánlva.

Az ötödik METAXA Mester

 Costas Raptis több mint 25 évvel ezelőtt kötelezte el magát a METAXA mellett, amikor az Athéni Egyetemen végzett: a borok iránti szenvedélyes rajongásához a borászatból szerzett diplomával immár komoly szakmai tudás is párosult. Ekkor szegődött el az akkoriban már közel százéves hagyományokra visszatekintő, tekintélyes METAXA Házhoz. Costas Raptis idejének jó részét az az Égei-tenger szigetvilágában található szőlőültetvényeken tölti. A sós-párás tengeri levegő, az ásványi anyagokban gazdag talaj és a mediterrán napsütés is hozzájárul az itt termő muskotályszőlő különleges aromájához – az ókori idők óta termesztett, legnemesebb fajták Számosz és Limnosz szigetéről származnak.

 Ahol évente közel 3000 órát süt a nap, a szőlőtőkék szemrevételezése is igen kellemes tevékenység – ha van egy kis ideje, a keverőmester legszívesebben a Korinthoszi-öbölben horgászik. Számosz szigetén a szüret és szőlőszemek válogatása is kézzel történik; a Costas Raptis nevéhez fűződő, különlegesen lágy ízű, 12 csillagos METAXA elkészítéséhez kizárólag itt termett muskotályt használnak fel.

A METAXA Mester a feldolgozást a METAXA Házban felügyeli. A METAXA megalkotása óta eltelt több mint 120 évben a minőség semmit sem változott, a gyártásban pedig csupán a feltétlenül szükséges korszerűsítéseket végezték el. A világhírnek örvendő, 60 országban forgalmazott különleges párlat technológiai receptje azonban ma is a tradíciót követi. Az évek során Raptis neve a METAXA Ház számos kreációjával összefonódott, ő jegyzi többek között a METAXA Private Reserve vagy a METAXA csillagos termékvonalát megkoronázó METAXA 12 Stars italkülönlegességeket.

Egy kis METAXA-történelem

Spyros Metaxa 1880-ban érkezett Attikába, azzal a feltett szándékkal, hogy a görög borkészítés hagyományait saját, eredeti ötleteivel „fűszerezve” valami igazán különleges italt alkosson. A megálmodójáról elnevezett, bársonyosan selymes ízű görög párlat nyolc év kísérletezés után, 1888-ban jelent meg először a piacon, és szinte azonnal világsikert aratott. A METAXA egy igazán exkluzív, elegáns és kiváló minőségű ital: a fiatal és ambiciózus Metaxa ugyanis azt találta ki, hogy a zamatos, görög nap érlelte szőlőfajtákból készült borait összeházasítja. Több éves próbálkozás után született meg a speciális fűszereket tartalmazó, nem mindennapi eljárással lepárolt és érlelt, azóta is töretlenül népszerű METAXA. A bársonyosan lágy ital alapanyagául szolgáló három, magas cukortartalmú szőlőfajtából készült különleges bort lepárolják, majd kézzel készített, több méter magas tölgyfa hordókban minimum három évig, de akár több évtizedig is érlelik – az évek számát a csillagok jelzik a palackon. Ezután az Égei-tenger vidékéről származó, csodás zamatú muskotályborokkal, természetes karamellel és desztillált vízzel elegyítik. A keveréket gyógynövényeken és rózsaszirmon szűrik át – ez adja az ital egyedülállóan selymes ízét –, és további hat hónapig érlelik. Palackozás előtt 48 órán keresztül -6°C-os hőmérsékleten hűtik a folyadékot, majd újra átszűrik. Egy kis érdekesség: állítólag a gyár alapjainak kiásásakor ókori pénzérmék kerültek a napvilágra. Az ezeket díszítő szalamiszi harcos lett a METAXA szimbóluma. 

Forrás: Vendég & Hotel


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.